The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2526 / Allt går runt liksom! I alla fall vad gäller skidbindningar! Å så Tårtan i dag!

Åre någon gång på 1980-talet.


Kom att tänka på mina skidbindningar under åren, nu när jag tittar på VM i Falun! :)

När jag började åka skidor så va det med kabelbindning som gällde, både på platten och i backe, och vintrarna gick! Sedan blev det kabel med låga fästpunkter, när det blev mer backåkning! Så kom det en utlösningsbindning på mina alpin-skidor, i alla fall på tån! Marker! Hälen satt ännu fast i en vridplatta med en långrem av läder som va lindad några varv runt ankeln! Så man inte tappade skidan när man vurpade! :)

Sedan kom det utlösningsbindning på hälen också, tror min första va Marker det med, och nu fanns det fångrem! Så om man vurpade i hög fart så lossnade skidan från foten, men hängde kvar runt foten i alla fall! Även i hög fart! ;)

Så kom det bättre och bättre skidbindningar, men ett problem kunde vara om gick på litet grus/sand innan man satte på sig skidan, och fick litet sand under sulan, och tryckte fast foten i bindningen, så kunde det sitta sandkorn mellan sulan och den sk. friktionsplattan, och då satt man fast! Nåja, allt va till det bättre, och sedan kom skistopper! Fast i början måste man ha fångrem fast man hade skistopper!

Å nu när jag kollar dagens utförsutrustningar, vilka skor, vilka bindningar, vilka skidor! Höll på att jämföra det med dagens bilar! Nästan helautomatik!  ;)

En liten parentes, idag i slalom så kan man ju gå rakt på käppen! Det beror på att käppen viker sig och att man har skydd, både på armar, ben och huvud! När jag började åka slalom, så använde man många gånger enstörar som portkäppar! Dom käpparna gick man aldrig på med flit!! ;)

Och mina senaste skidor har bara en kabelbindning! Utan låg fästpunkt! Tillbaka liksom! Varför det då? Tror ändå att jag har saknat nå't under de här häftiga åren i backarna! Och det tar jag tillbaka nu!Och den här utrustningen jag har nu ger mig mer frihet, och är lätt, och ger ett annat tempo! Även när man åker utför! Påminner kanske om analogt fotograferande på nå't sätt! :)
Men allt e en smaksak! :) 

/Bengan

Inlagt 2015-02-25 08:09 | Läst 5655 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Har gjort samma bindningsresa. I garaget just nu avancerade utförsbindningar, telemark kabelbindning, kraftig Rottefella för tur och Salomon tåbindning för längd men de används aldrig numera. har aldrig skadat mig allvarligt men remmen som höll kvar skidan vid benet gav mig en del smällar och även skärsår när jag och skidorna tumlade runt, inte bra. Vid offpist hade vi snöre fäst i bindningen, upp under byxorna och en rulle med några extra meter så att skidan kunde komma bort en bit men att jag fortfarande kunde hala in den när den försvann i lössnön. I går kväll letade jag fram den första bilden på mig på skidtur från början av 60-talet, skall eventuellt användas i en kommande bildvisning. Hickorykanter greppade inte speciellt bra på hårdpackad snö och skare :) /Frode
Svar från Benganbus 2015-02-26 09:33
De e spännande att börja få litet spännvidd på saker, å inte bara skidbindningar.
De e då man kan välja i livsurvalet vad som passar en bäst! ;)
/B