The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2814 / Fick hjälp med att testa ett Summicron 1:2/50 mm HPD-objektiv!

Har tidigare berättat om en Leica-optik, världens bästa optik tycker somliga, en optik som jag har fått funktionsduglig! De e egentligen ett hopplock av två objektivdelar, ett objektivhuvud och en bajonettbakdel med avståndssnäcka, men dom e från samma Summicronserietyp! Huvudet köpte jag på en LP-auktion, sprillans nytt, bakdelen hade jag tidigare fått av Rajje på Sergelfoto! Fick hjälp av ett kameraverkstadsproffs att sätta ihop de här via litet delar som beställdes från Tyskland! Och nu sitter objektivhuvudet rätt i fattningen för att ge den berömda skärpan, men bländarinställningspunkten ligger litet till vänster på objektivet! Se bilden här nedan!
Klicka på bilden, så ser ni den vita pricken bättre!

.

Så visserligen e de här delarna de rätta i sin serie, men som sagt, inställningspunkten ligger numera till vänster! Jämför med bilderna på objektiven i prospektet! Så det verkar som de här Summicronerna är individuellt byggda/hopsatta! Men den här lilla avvikelsen borde man väl kunna leva med va? ;)

Det skulle nog gå att flytta tillbaka bländarringen åt höger, och fixera den i ett nytt läge, samt märka ut en ny prick mitt för oändlighetsmärket, men det här funkar ju!

.

Fick i går hjälp med att provfota objektivet! Fem till sex exponeringar på olika motiv!

.

Beata visade även sina senare bilder! Beata tröttnade efter ett antal år som teaterfotograf och ville pröva något annorlunda! Frågade också vad för film Beata hade använt i sin M Leica under åren, både på Dramaten och vid senare fotografering! I stort sett va det Tri-X hela tiden! Ett bra filmval tycker jag! 

Och bilderna här i bloggen är tagna med iPhone 4 S! Även produktbilden på M Leican!

/Bengan

Ps. Ni som inte vet vem Beata Bergström är, läs här! 

(Och HPD i rubriken betyder HoPlockadeDelar)

.

.

Inlagt 2015-05-13 07:25 | Läst 2250 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Det kallar jag testfotograf. Bättre kan man inte få att komponera.
Ha en fin dag
Bob
Jag tror inte att det är nåt "fel" på bländarinställningspunkten på din glugg, Bengan. På Summicron 35/2 version IV så ligger också pricken litet till vänster på bländarringen. Jag vet inte varför det är så, men det påverkar ju inte exponeringen, man får inte ett havlt bländarsteg mer ljus så att säga. Jag minns jag blev förvånad över det då jag köpte en Summicron 35/2 version IV för ett antal år sedan, men efter lite etferforskning så fick jag reda på att det var så, att många exemplar hade sådan bländarring som går att vrida ett tredje dels steg ca längre än bl 2,0. Skumt, dock.
Det enda viktiga är att avståndspricken står rakt upp. Men lite fel där kan också funka så länge man kör med liten bländaröppning...
Svar från Benganbus 2015-05-13 12:57
Nja...vet inte om jag förstår dig rätt Thomas, men här ligger pricken rätt, enligt serviceteknikern och mig, för att optiken skall teckna rätt! Han har kollat i sitt instrument och jag har tagit en rulle med kameran, allt stämmer! Men man ställer in bländaren på sidan om liksom! Det känns ovanligt! Och ser ovanligt ut! :) Men vad jag minns, och fått höra, så tillverkades ett Summicron 2/35 mm på detta sätt, 1969-1979, där indexpricken satt på sidan om som på min 50 mm!
/B
N Thomas Meldert 2015-05-13 13:30
Det var inte bländarpricken jag nämnde utan avståndspricken mitt i skärpedjupsskalan och den sitter rätt på ditt objektiv. Var bländarpricken sitter spelar ingen roll. Tänk bara på alla ryska objektiv där bländarpricken kan sitta lite var som helst.
Svar från Benganbus 2015-05-13 13:37
Ok då fattar jag! :)
Men visst va det skumt att göra ett Summicron 35 mm, åren 1969-1979, där bländarinställningspricken satt som på min 50 mm av år 2015! Hur som helst, så verkar jag ha en unik Summicron 50 mm!
/B
N Thomas Meldert 2015-05-13 14:04
Jag vet inte om det är skumt. Men kanske ovanligt på nyare objektiv. Jag har flera äldre Leicaobjektiv där bländarpricken sitter på sidan. Men då snackar vi 50-tal =)
Jaha, nu förstår jag vad ni menar. Trodde att du Bengan menade att det går att vrida bländarringen ytterligare ett lite knäpp efter att den nått 2,0. Så var det med en Summicron 35/2 version IV som jag ägde, som jag tror är tillverkad vid samma tid som dina 50:a på bilden.
Svar från Benganbus 2015-05-13 18:28
Svårt det här! ;) :)
Alltså, på den här Summicronoptiken skall två saker normalt ligga i linje.
Meterinställningsmärket och pricken för bländarinställningen.
Så som det ser ut på de objektiv som är avbildade i broschyren som M 6:an ligger på.

Men så ser inte mitt objektiv ut. Där ligger bländarinställningspricken till vänster om mittlinjen. Och det är ovanligt, eller jag har bara hittat det på ett annat Leicaobjektiv, nämligen på det 35 mm objektiv du talar om Johan.

Alltså, min Summicron 50 mm ser nu ut som ett tidigare Summicron 2/35 såg ut. Här är ett sådant från ebay.
Nå'n som fattar nu? :) http://www.ebay.ca/itm/Leica-Summicron-M-35mm-f-2-VINTAGE-1970-BLACK-ANODIZED-BEAUTY-FILM-DIGITAL-EX-/371194510072?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item566ceabaf8
/B
Johan Pihl 2015-05-14 11:42
Ser märkligt ut. Det är en Summicron 35:a Ver II, den som har en tapp för bländarringen (bilden på Ebay).

Din 50:a är en version IV och borde nog inte haft den vita pricken till vänster, utan i mitten. Kanske pga av att det är två delar som satts ihop? Men eftersom det inte påverkar bilden, så är det ju inget att bry sig om.

Den Summicron 35:a Version IV som jag hade, den kunde man vrida bländarringen ett tredjedelssteg efter den nått största bl (2,0). Kan man det med din också? Eller det kanske bara vara en egenskap hos vissa av 35:orna.
Svar från Benganbus 2015-05-14 15:55
Nix! Här e det tvärstopp vid bländare 2!
Allt e som på en vanligt Summiron 50 mm, de e bara det att pricken sitter litet till vänster! :)
Skärpan e också som vanligt! Superskarp! :)
/B