The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 284 / Har jag fotat i 50 år eller..? Och spännande läsning om hjärnan! Och vi fikar på ett nytt ställe!

 

Min fru tycker jag läser fel saker...eller hur hon säger, men hon kanske menar att jag inte läser böcker typ Marklund osv. för jag läser mycket "faktaböcker". Men jag brukar försöka kontra med att : "Verkligheten är underbarare än dikten" (Det har jag nog läst någonstans)

Men min fru har i alla fall köpt en bok som jag också tycker är spännande, tycker den påminner om de böcker jag gillar. Det jag gillar är tex fakta, typ hundböcker, (Anders Hallgren) "Hur man talar med hundar", gillar även Ulf Danielssons, "Äpplen som faller..." (Kvantfysik bla) och jag läser gärna sagor som Sagan om ringen och Gilgamesheposet (omdet nu är en saga?) även annat, men läser även fakta som Thomasevangeliet och Marias evangelium! ;) :)
Tolkien har skrivit en bok om Beowulf, visste ni det ni som gillar Tolkien?  :) Det var där Tolkien började!

Men till saken, och ursäkta avvikelsen (det är "kortlådan" som spökar igen!) nu va det en ny bok som hetar "Hjärnan", utgiven av Karolinska Institutet.
Ett av kapitlen heter : "Hjärnan och medvetandet"

Det här e spännande!!
"Det är ett märkligt faktum att vi kan uppleva vår omvärld, att vi kan se, höra, känna lukta saker och ting omkring oss. Det är dock ännu märkligare att vi kan ha liknande upplevelser helt och hållet inom oss själva, att vi kan tala om saker som bara finns i vår fantasi, att vi kan avlyssna en tyst konversation som bara pågår i våra egna huvuden, att vi kan ha tankar inte bara om yttervärlden utan också om våra egna tankar".

Läs det gärna en gång till...

"Och det förefaller som om den medveta upplevelsen faktiskt inträffar en halv sekund efter det att de första nervimpulserna nått hjärnbarken. Emellertid tyckt hjärna flytta tillbaks upplevelsen i tiden så att den förefaller att nå oss samtidigt som stimuleringen..."

Ok, man bör nog läsa den själv, hur som helst, jag vill gärna rekommendera den här boken. Man kan väl säga, att den berör oss alla...i alla fall vi som har en hjärna!  ;) ;) :)

 

Annars inte mycket nytt i Gnesta...
(men tror det slaskar litet ute....)

Jovisst ja, läste mer i går om om Vera Rubin, hon hade sagt på en fysikerkonferens nyligen att hon började tvivla på "Mörk materia".
Ni vet det där som man tror ligger i galaxerna och gör så dom snurrar lika fort både i centrum som i periferi.
Hon va ju annars en kandidat till Nobelpriset, genom sitt påstående om just Mörk materia, men nu undrar jag..?

Och CERN-maskinen står stilla, en gasläcka, så det kommer nog inget spännande därifrån på ett tag...
Och i dag skall jag in till sta'n för att ta en fika, köpa thermos till min fru, (Thermosmugg som hon skall ha på tåget) Köpa Tri-X, besöka Sergelfoto, fota i Slussen och ta en fika på vårt nya fikaställe, Ellens Bageri.
Vi har bytt fikaställe, tror det blir lugnare så!  ;)

 

Just ja, kom att tänka på det här i går! :)

Jag har fotograferat sedan 1959, å nu är det 2009! Nå'n som e bra på matte som kan räkna!??  :) 
Hur många år har jag fotat?  :)

 


Och har fotat nästan lika länge med en M Leica!!  (Tar med en M Leica till Ellens Bageri i dag!)

Nu hinner jag inte skriva nå't mer, verkligheten kallar = Roffe börjar sucka! ;)

(Men annars e han bra på så sätt att han tar sista pinken vid 21.30 och "behöver" inte gå ut förrän c:a 09.00!
Dansk/Svensk Gårdshund, de e en mycket trevlig ras!!  :)

/Bengan

 


Leica M2, till vänster här i bilden, är faktiskt en av de bättre M Leicorna...

Inlagt 2009-02-25 07:47 | Läst 10676 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hmm, vadå? Är det fikaträff idag? I så fall vilken tid? :o)
Svar från Benganbus 2009-02-25 08:36
Jag tror...jag hinner dit till 15.00 c:a..
Tjaaaa, undrar om inte frågan idag snarare är att läsa eller inte läsa... Nääää, nu var jag negativ bara för att jag måste läsa instruktionsböcker åt andra på jobbet!

Men lite underligt är det med smaken för det som läses - när Roffe omnämns i en viss blogg måste frugan informeras men när det istället handlar om M Leica fnyser hon! Hur ska man behandla dagens avsnitt? Måste fråga!

Men hursomhelst en trevlig morgonläsning! Och jag anser fortfarande att alla M Leicorna är bra...

//Hasse
Svar från Benganbus 2009-02-25 11:29
"Och jag anser fortfarande att alla M Leicorna är bra... "
Men det finns olikheter..som kanske är betydelsefulla!!??
/Bengan
Trevligt ni har det med fika och sådant Jag tänkte på Vera Rubin Det påminner mig om en bok och även en träff med Seven Hawkins som forskar i svarta hål Själv är han bunden tilol sin sjukdom och kan inte röra sig ALS men genom ögonstyrda datorer tala med andra ja jag tänkte på honom när du nämnde det svarta i rymden. Visst är det spännande med böcker/bert
Jag glömde kolla för guds skull in det nya fiket så ingen annan har varit där före dig/bert
Svar från Benganbus 2009-02-25 10:01
Det blir en liten chansning...man vet aldrig om nå'n..! ;)
Mvh Bengan
Respekt!

Gläder mig åt att läsa dina funderingar.

Medvetandefilosofi är tveklöst en verksamhet för de som inte väjer för frustrationer.

John Lennon själv myntade "Penny Lane is in my ears and in my eyes" och förespråkar således en sorts anti-realism. Och den unge Wittgenstein postulerar "Every picture is also a symbol" samt "Every question is also a substance". Kanske har de rätt; yttervärlden som vi uppfattar den finns inte.

Att år nittonhundrafemtionio existerat kan vi av pragmatiska skäl anta.

Dessutom tycker jag att dina bilder från den tiden också håller hög klass och att man bör respektera din livslånga och till synes konsistenta hållning inför bildskapandets villkor.


/Hans
Svar från Benganbus 2009-02-25 10:10
Tack för en spännande kommentar Hans!!
Mvh Bengan
Hej, när det gäller hjärnan har mina kolleger forskat lite kring det. Medvetandet är ju en förskjuten verklighet och när vi ser nån som slår en tennisboll är den egentligen redan här. För att hinna med måste vi då lära upp det undermedvetna att ta emot bollen. Det gäller nog viss foto också - att hiva upp o "ta" ett kort på reflex utan att behöva tänka. Antar att man blir duktig på det efter 59 års lärande.. mvh/Kalle
Svar från Benganbus 2009-02-25 10:04
Det är en underlig värld vi lever i...
Hjärnan berättar om saker som redan hänt, utan att vi fattar det, och en kvantpartikel väljer flera vägar samtidigt när vi inte tittar på den...
B)
Jag köpte också några Tri-x häromdagen, hos Fotokungen. Höjt pris från 34 - till 39 kronor (tänk, det är det dubbla mot vad jag och Nils gav för Arista 400 i höstas)!! Tror att jag ska lyssna på Alf, och beställa HP5+ nästa gång istället!
Svar från Benganbus 2009-02-25 10:05
Va??? Höjt priset??? Tiden är ur led..... :(
Hej Bengt!Trevligt att läsa dina inlägg,bra bilder alltid.Jag har en fråga!När leica gör kameror varför sätter de inte dit den där klumpen
på sidan på en gång.Jag tycket den förstör hela
kameras stil.
mvh Nicklas
Svar från Benganbus 2009-02-25 11:21
Tack för det Nicklas!
Och klumpen..är det greppet du menar??
Jag tyckte också det "förstörde" kameran, tills jag prövade det! :)
/B
Bengt, det skulle vara kul att veta vilka kriterier du har när du rankar dina Leicor? När fick Leicorna inbyggd exponeringsmätare? Använder du lös sådan eller hjärnan;) kanske?
Svar från Benganbus 2009-02-25 11:17
Det kommer en blogg om det ...snart! :)
Mätare kom på M5 och CL (1971-73)
Vad gäller att "använda hjärnan", så gjorde jag det på 1960 och 1970-talet, och det gick utmärkt, se'n köpte jag en lös exponeringsmätare.
Nu håller jag på att testa hjärnan igen,
använder en M4-2 utan mätare! :)
/B
Svar från Benganbus 2009-02-25 11:26
Tack för den länken Mats!! :) :) :)
B)
Ps.Har du tid för en fika i dag?
Jo det är troligt skall ut och ragga lite jobb alldeles strax. så till 14.30-15 ska jag nog hinna till.

/Mats
Hmmm..

Café Puck Hornsgatan 32

Ellens Bageri Hornsgatan 32B

Ni verkar inte flytta mer än skylten :)
Svar från Benganbus 2009-02-26 10:57
Du är observant!! :)
Å "skyltbyte" kan vara bra ibland! ;)
Mvh Bengan