The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3005 / Tårtan nu på onsdag och Blå zoner! Att leva till över hundra år alltså! :)

Lyssnade på P1 i går som vanligt, och på Epstein & Nordegren, och hur man skall bli gammal! Författarna till "Den blå kokboken" Henrik Ennart och kocken Niklas Ekstedt va gäster och berättade om de människor som blir äldst och friskast vad de har ätit och hur de lever i de områden som geografiskt brukar kallas för "blå zoner" - avgränsade områden där chansen att bli hundra år är störst i världen.

Det finns även många andra som skrivit om det här under åren, även om det kan var svårt att höras i bruset av köttindustrin! ;) Tex Göran Burenhult  (professor emeritus i arkeologi vid Uppsala Universitet Campus Gotland) och Staffan Lindeberg (läkare och docent i allmänmedicin vid Lunds Universitet) Här är en artikel från SvD: "Striden om maten missar evolutionen
"Så när vi står där, undrande, i livsmedelsbutiken, vad skall vi välja? Det säkraste är nog att gå förbi hyllorna med paketerad ”functional food”, liksom mjölk- och brödavdelningarna, direkt bort till den mat som liknar det som har utgjort basföda i människans ursprungliga miljö: rotfrukter, grönsaker, frukt, bär, nötter, ägg, fisk, skaldjur och kött."

.Obs, att kött står sist i uppräkningen! Och med kött menar man maskar och larver och liknande godsaker och kanske nå'n liten apa då och då!  Rawfood! Spisen va inte uppfunnen! :)

De va samma med fisk på den tiden, eller marin föda, det va musslor och sjölevande maskar och liknande som man lätt kunde plocka!  Man jobbade smart, inte hårt! Men numera jobbar vi bara hårt, verkar det som! ;)

Nu va det inte om mat och ett långt liv som bloggen skulle handla om, utan en kallelse till till Tårtan på onsdag, så väl mött på Tårtan! 

/Bengan

Ps. Bilderna e från Konditori Valand, och fotat med iPhone 4 S såklart! :)

Inlagt 2015-10-20 07:40 | Läst 1526 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Läste just svenskans artikel om dom blå zonerna - blå därför att en av forskarna på detta satt och ringade in områdena med en blå kulspetspenna! Fattade jag rätt tror man nog att det inte bara är vad man äter utan också att det man äter inte finns i alltför riklig mängd och dessutom kräver en del arbete för att få tag på! :-)/ Björn T
Svar från Benganbus 2015-10-20 11:42
Jag hörde det också med kulspetspennan! :) En artikel om de Blå zonerna fanns i Forskning och Framsteg för ett år sedan. Å det här är inget nytt, Are Waerland talade om det, och det fanns hälsoprofeter långt tidigare. Människor växer upp i sin matmiljö och tror sedan att det är det enda rätta! Och visst kan det vara så, men man bör hålla koll på om det verkligen är så! ;) Om man vill försöka leva litet längre alltså! ! :)
/B
Förr hörde man ofta jag åt tre kotletter i dag.
Nu är man mer stolt när man berättar i dag åt jag inget kött.
Jag har beställt minst en köttfri dag i veckan av kocken min.
Han är expert på att grilla rotfrukter.
Ha fin kväll
ta en rå morot.
Gun-Inger
Svar från Benganbus 2015-10-20 22:22
Vi har käkat morötter i trettio år nu!
Funkar utmärkt!
Ha en fin kväll tillbaka!
/B