The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3010 / En Nickel-Sonnar från 1933 på Leica och hur!

.

Har fotat med en Nickel-Sonnar från 1933 på en Leica några dagar. Kräver en del koncentration! Och så e det knepigt att ställa avståndet! Optiken sitter i en adapter och avståndet på den e uppmärkt i feet, därför också svårt med hyperfokal som kunde vara en dellösning! :)

Och då undrar säkert nå'n, varför hålla på så här då när det e så bökigt?
Bra fråga! ;) 

.

Men så här ser det ut! Bländarringer sitter närmast kameran på den här optiken, och när man tar i optiken för att ställa in avståndet så greppar man bländarringen också! :) Och när det skall gå fort att ställa avståndet, så rubbar man såklart alltid bländarinställningen! Å här ser man avståndskalan i feet! Bökigt att fota hyperfokal för en fotograf som e van vid meter! ;)

.


På stillasittande motiv går det mycket bättre! Men när man ställt in avståndet, så måste man ändå kolla så man inte rubbat bländarringen samtidigt! Optiken e litet repig och har ingen antireflexbehandling! Men jag tycker det funkar bra att fota med optiken i gråljus, som här!

Filmen e Tri-X framkallad i D-76, exponering 800 ASA!

Slut för tillfället!
/Bengan

Ps. Å det här med att fota bökigt! Jag tror det e mycket en utmaning, men även själv få känna på hur det va att fota förr! 

Inlagt 2015-10-24 00:13 | Läst 2469 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Bra foton som vanligt. Kul och ovanlig detalj med solfjädern.
Tycker också om solfjäderbilden.
50-gluggar till Contax hade väl ingen egen fokussnäcka? Har för mej den satt i kameran o manövrerades med ett litet hjul ovanför mätsökarfönstret? Och andra brännvidder hade egna snäckor, men drog ändå med 50-fattningen runt för att mätsökaren skulle fungera. I så fall är det väl adaptern som har fokusfunktionen här? Många år sen jag sålde min enda Contax, men har nåt minne att det var så...
Svar från Benganbus 2015-10-24 17:34
Det är som säger Per, en adapter som gör jobbet här på Leican. Å den här adaptern, Kipon lämnar en del övrigt att önska också, men man tager vad man haver, som nå'n sa! ;)
/B
Peter Hennig 2015-10-24 18:57
Poängen Per var inte för att mätsökaren skulle fungera, utan för att alla brännvidder på detta sätt kom att använda samma kurva - det vill säga den för 50mm. Bättre förutsättning för mätsökarens noggrannhet med detta system.
elgenper 2015-10-24 21:07
Ja, det är ju faktiskt samma sak med Leica, åtminstone i första approximationen. Kammen rör sig med samma stignng som på en 50:a vad det än är för brännvidd (det måste den, efterso mätsökarrullen inte vet vad för glas som sitter på), och andrabrännvidder måste då ha en differentialsnäcka för att få rätt utdrag. Med dagens ljusstarka gluggar måste man dessutom slipa en profil på kammen, men det är en extra korrektionsterm. Men nu har vi väl förstört Bengans inlägg....;-)
Peter Hennig 2015-10-25 08:36
På Contax är det EN OCH SAMMA kam, och den sitter skyddad inne i kamerahuset. Jämför med Leica som har en kam för varje objektiv, som sitter utsatt för yttre påverkan. Det är alltså helt annorlunda än Leica.