The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 311 / Städa i bokhyllan, "gatufotohöftskott" , 28 mm på en M Leica och "gamla fotografer"...

 

Har sänt iväg en bildbeställning till Crimson, och tycker det alltid funkar bra. (Jag har aldrig riktigt gillat mörkrummet, utan jag vill bara fota, så Crimson är perfekt för mig) Se'n började jag plocka litet i bokhyllan i sovrummet.... Ok, och det är inte bara böcker i den bokhyllan! Där finns några gamla Märklinkataloger, och några FOTO från 1940-talet, och en del FIB Kulturfront och Bildtidningen VI och några LIFE och LOOK och så Asterix och Tintin och Berglin och Nordisk Tidskrift för Fotografi! Lätt att städa då va!? ;)

 

 
Reportage om HCB i Nordisk Tidskrift för Fotografi från 1953..

 

 


Å här Anders Petersen i tidningen Konstrevy från 1968..

 

 


Å mera i Konstrevy..

 

 


Och om Beata Bergström som va fast anställd teaterfotograf på Dramaten....
Smaka på det i dagens kulturella anställningsvärld!! ;)

 

 

 


Beata tog bilder under föreställningen!!

 

 

 


Och Berndt Klyvare...

 

 


En av Berndts bilder från Dublin...

Berndt Klyvare va en av mina idoler/förebilder...

Och det är mycket läsning och jag får funderingar då jag tittar på "gamla bilder" om fotografin gått framåt på något sätt? Men Ok, hårddraget kan man väl säga så här, visst har vi fått "skarpare bilder" och att "alla kan fotografera överallt", och alla, många i alla fall, kan köpa sig en "trygghet" i att alltid ha den senaste och "bästa" tekniken! Men räcker det? Räcker det att köpa det "skarpaste och dyraste pianot" om man skall bli en bra musiker? Räcker det att vi tar knivskarpa bilder överallt?  I mängder! Eller är det annat än bra skärpa som gör bra fotografi?

Ok, till något helt annat! Höftskott! Som jag upplever att många "ordningssamma"  fotografer har litet synpunkter på kanske!? ;)

 

 
Ni vet det här "klassiska" sättet att fota...

 

Ibland så står man där, å ni vet när man ser en bild väldigt nära och tänker, den vill jag fånga, och börjar röra kameran upp mot ansiktet,,och då tittar objektet upp och säger, va f-n håller du på med!!! Ellelr ler med hela ansiktet! Så var'e med den bilden!

Då kan höftskottet vara räddningen! (Å nu när man inte behöver ställa in tid/bländare/avstånd så är det mycket lättare.) Det var litet knepigare förr, och det va väl gatufotografernas kännemärke, att hela tiden gå och fingra på kameran för att gör ändringar som behövs då man går från skugga till ljus eller då man går närmare och så in i skuggan igen...

 


Här är ett exempel på "höftskott" 1964. Kameran till ögat här hade inte funkat här.
Här står jag och följer spelet, tittar lugnt till höger och se'n litet till vänster, och trycker av med tummen, men väntar med att dra fram filmen för att inte dra blickar till kameran.

 


Men här är kameran till ögat då "motivet" är upptaget med något.... 
Mycket lättfotat så att säga! ;) :)  1964 även här.

 

 


Samma här 2008, ganska lättfotat, men man får inte fladdra för mycket med armarna, men då motivet är upptaget med något, då går det ofta bra med att lyfta kameran litet lugnt till ansiktet.

 

 


Men här måste du göra ett snabbt val år 2009! Du ser något, som du tycker e intressant, och du är nära, och det går fort innan det försvinner, och om du lyfter kameran till ögat så "upptäcks" du sannolikt, och får kanske i och för sig ett fint porträtt men det va inte riktigt så du tänkte!
Valet är ditt!
Lycka till! :)

 


Höftskott 2007 på väg in i ett samtal som gav flera bilder senare..

 

 


Höftskott 1964. Annars upptäckt, å det hade väl inte betytt något annat än att bilden blivit annorlunda, och det hade nog varit litet synd..!?

 

Ok, nog om detta! "Och nu till något helt annat!!  ;)  

Satt och tittade på några olika 28 mm gluggar nyss...


28 mm optiken som sitter på Leica M4 är mycket kompakt och 28 mm optiken som sitter på Contax är mindre kompakt. En M Leica har ingen spegel i vägen (som länkar upp ljuset till sökaren), då kan ett objektiv byggas mera optimalt på flera sätt. I alla fall kompakt! ;) 

Nu har man löst det här ganska bra på SLR med datoruträkningar och nya glassorter, men en vidvinkel till en SLR blir ofta större. Se'n måste jag nog säga att Contax MD137  funkar bra till gatufoto då den har en inbyggd winder och man kan låta slutaren sköta sig själv, mao, det är i stort bara att gå och trycka av! Se'n är nog M Leica smidigare att alltid ha med sig! :) 

 

Ok, de va litet av vådan av att "städa" i bokhyllan och en del om det sk. "höftskottet".

Å nu med den Canon G10 som jag har, det är bara att trycka av! Otroligt lätt att fota!! Men det känns litet konstigt på något sätt med en så'n här helautomatisk fotoapparat! Ursäkta!!  
Vet inte riktigt vad det är, men visst är den praktisk, och det går fort att få skarpa kort! ;)

/Bengan 

Ps. Läste nyss i Affes intressanta Blogg, "SPÅNERIER. "Vad vill jag med mitt fotande?"
Bra fråga! Har faktiskt funderat på det litet då och då i en femtio års tid men det enda jag kan komma på, det är att jag samlar på mina ögonblick! Mina egna privata ögonblick...
Så tror jag det är....
Jag har en privat "ögonblicksanteckningsbok" runt halsen som jag noterar med! Nästan hela tiden!  :)

 

 

 

Inlagt 2009-03-28 11:24 | Läst 10445 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jisses... Mycket tänkvärt samlat här!

Du tänker väl inte städa bort Tintin? I så fall kommer en stor långhårig lufs och rotar i pappersåtervinningen i Gnesta... Var ligger Gnesta förresten, söder om Dalälven va? Men för Tintin kan man resa en bit!

Funderade runt hybriden film/digital print. Gör själv på det viset. Filmen brukar jag kalla RAW-fil om jag pratar med helt digitala människor! Men faktum kvarstår att det passar mig utmärkt att scanna och jobba vidare digitalt...

Vad vill man med sitt fotande? Jag vill behålla ett ögonblick, visa en annan människa som jag ser honom/henne... Ja å så ha en avkopplande och meningsfull syssla de timmar man inte är på jobbet!

Trevlig helg! Läsvärt som vanligt...//Hasse
Svar från Benganbus 2009-03-28 13:37
Tintin e en klassiker! :) :)
Ibland kanske man inte behöver analysera så mycket.... Tänker på frågan man kan få:"Varför fotar du?"
Svaret kan väl också vara:"Jag gillar att fota!"
Och som du säger, därför det är "avkopplande" som hobby...!
Mvh Bengan
Wow, tidskrifter med både H C-B och Anders Petersen. Din bokhylla är ju rena guldgruvan! Kul också med gamla Anders Petersen-bilder som han inte publicerar längre. Och sen - Tintinalbumen kan man ju läsa hur många gånger som helst (på stranden i sommar t ex)! :)
Svar från Benganbus 2009-03-28 13:25
Tänk om min fru lät lika entusiastisk som du gör Johan...
När hon hittar mina gamla Kalla Anka, och Seriemagasin och Fantomen och Tintin med andra "sekelgamla" saker som tex Märklinkataloger så säger hon, "Dom där har du läst va?
Skall jag lägga dom i tidningskassen?" ;) ;)
/B
Höftskott är en konstart som inte är lätt att bemästra! Trevlig läsning och bra bildexempel, fortsätt så Bengt! ;-)
Svar från Benganbus 2009-03-28 13:28
Höftskott är bra att ha som alternativ/kunskap! :)
/Bengan
Kul att se att du har lite "riktiga" kameror med i din blogg Bengt :)
Contax 137 MD & MA är små smidiga kameror och med "pannkakan" Carl Zeiss T* 45/2.8 är de även utmärkta gatufotokameror som lätt går att hala upp ur fickan och inte är kombinationen så mycket större än en Leica-M med 35 mm objektiv heller!

Det var inga dåliga böcker och tidskrifter som du har i din bokhylla! Jag gjorde tyvärr misstaget att avyttra i stort sett alla mina tidskrifter utan att gå igenom dem först för åtta år sedan och idag är det några som jag saknar...

Höftskott har underlättats av teknikens landvinningar! Med hjälp av skärmen på din G10 kan du fota från höften med full koll på motiv och komposition!
Trevlig helg!
//Chasid

Ps: Asterix det är kultur på hög nivå och så gillar jag den underliggande driften med USA imperalism :)
Höftskott!? Det är väl sådant jag håller på med när jag fotar med Hasselbladaren? ;)

Tidskrifterna var som regel bättre förr, mer bild och inte så mycket prylar. Senaste numret av foto innehåller dock för ovanlighetens skull ganska mycket bra fotografi. Bl.a. Cartier-Bresson och Sune Jonsson, värt att köpa faktiskt.

Den eviga frågan : Varför man fotograferar? eller kanske snarare: Vad vill man med sitt fotande? Tål att reflektera över.
-affe
Hej! Idag blev det dubbel njutning med din blogg och 6 cl Laphroaig. Jag inspirerades att gräva i mina bokhyllor efter inbundna årgångar av FOTO från början 1939 t om 1962. Vilken enastående tryckkvalitet det var på den tiden.
Jag läste en recension av NIK Silver Efex i ett senare nummer av FOTO. Det programmet är dyrt, men simulerar olika filmkorn på ett suveränt sätt. Tri-X-kornet gillar jag. Testversion finns på nätet. Har provat med printar 70x100 cm med utmärkt resultat.Jag har en Leica DLUX4 som är en underbar liten fotoapparat, tillverkad av Panasonic. Inställd på manuell fokus och bländare 5,6 ger fixfokusbekvämlighet för gatufoto.
Tack för en komplett lördageftermddag!
Svar från Benganbus 2010-07-07 22:25
Hej Anders, och ursäkta sent svar! ;)
Kul att du gillar bloggen!
Mvh från Bengan
Pjuh..det var mycket på en gång men samtidigt härlig läsning. Höftskotten har jag tränat på ett tag nu. Det är lite svårare med en femtia har jag märkt. Man får sikta bättre men jag lär mig väl. Övning ger färdighet, sägs det. Kul att du läser Asterix. Bättre böcker om fransk historia finns inte =)
Kul med bokhyllor! Har själv nästan inget fotorelaterat från mina tidigare ungdomsår.Däremot skvallrar mängder med årsböcker från Fiskefrämjandet,Napp och Nytt och Hobbyboken vad man var intresserad av på den tiden. Och du, det var ofta finfina bilder i de där 50-talsböckerna.

Höftskott ja! Min LX3:a ligger som en smäck i handen och fyras av med tumleden. Ibland enda metoden med 24mm och en direkt motvilja att påverka motiven.

Varför fotar man/vill med sitt fotande?
Varför är definitivt samlandet.
Vill med är inte lika enkelt.Däremot känner jag likt många samlare inget starkt behov av att visa mina bilder.