The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3164 / En begagnad Leica M8 eller en Fuji X-E1? Ett lätt val idag! Och Tårtan i morgon!

Tiden går ofta väldigt fort för vissa saker! Om jag tex tar en analog M Leica, så har det inte hänt så mycket under femtio år! Den skärpa jag fick via kameran på 1960-talet kan jag få även nu! Och att reparera en analog M Leica är inga problem! Känner två duktiga reparatörer i närområdet! (Stockholm)

I den digitala kameravärlden är det annorlunda! Här går tiden mycket fortare! Skärpan ökar, eller i alla fall pixelantalet, för varje ny kameramodell som kommer, och kommer, det gör dom hela tiden! Och att reparera en digitalkamera, det kostar! Så vinken man får när man frågar om priset vid reparationer på litet enklare kameror blir ofta, "köp en ny kamera!"  (Obs, jag säger inget om miljön, som många ändå verkar vara så måna om)

Och vad gäller Leica M8!
Leica M8 va Leicas första digitala M Leica! En kamera som nu tyvärr är hopplöst gammal!  Ok, jag kommer att få mothugg, men tycker att Leica har lämnat M8-ägarna åt sig själva! Här köpte man den första digitala M Leican en gång för dyra pengar, vad kan det vara, 40.000:- ?
En kamera som inte va riktigt klar, om man ser vad som kom litet senare! Visst borde Leica kunnat ha haft litet billig efterservice/uppdatering på den här kameran! Kanske en uppdatering vad gäller sensorn tex! Så kameran inte e helt värdelös på höga ISO! Det skulle nog betyda mycket! Vet att det kom en senare M8 och litet uppdateringar av mjukvaran, men ändå!  Och behöver man en justering/reparation så e det Tyskland som gäller! Och kameran e då borta en längre tid!

Hade en kortvarig fundering på en M8, men den funderingen lade jag av snart! Tyvärr Leica!

.

Ultron 28:an blir ungefär som en 35:a, både på M8 och Fuji X-E1.  (C:a 37 mm på M8, 42 på Fuji)

Så nu gäller fattigmans-Leican för mig! ;) Ingen större skillnad vad gäller croopfaktorn, 1,33 resp 1,5, eller handhavande! Man kan såklart ha synpunkter på den digitala sökaren på X-E1, men det du ser, det får du! Och utan fokusskift också! Och i skumma miljöer, kvällstid, så e den digitala sökaren bättre! Sökaren ljusförstärks och skärpeläget blir krispigt! ! ;)
Och så är det en milsvid skillnad vad gäller användbarhet på höga ISO!
Och så priset såklart!
Jag köpte en sprillans ny X-E1 för mindre än tre tusen! Och kan fota på ISO 3200 utan problem! Nu va visserligen X-E1 en utgången modell, men jag klarar mig utmärkt med några år gammalt pixelantal! :)

Och i morgon är det Tårtan! 
Väl mött där! :)

/Bengan

Inlagt 2016-02-23 09:47 | Läst 1986 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fuji har en konstig, fast kanske modern prissättning. Anpassad till tidens anda.
Nu kan man köpa X-PRO2 för 17.990 kr för bara huset. Nytt är värt pengarna tydligen. Samtidigt säljer man ut de sista X-PRO1 kamerorna.
En kamera som när den släpptes kostade till och med lite till.
Nu kan man plocka upp den för under 5 000 kr med ett 35/1,4 objektiv som bara det om man köper det löst kostar lika mycket.
Så kan jag bara övertyga den där lille pryldjävulen som bor där uppe så skall jag slita på min gamla X-PRO1 till X-PRO2 skall ersättas av X-PRO3. Då plockar jag upp den ny för mindre än follk vill ha för sina begagnade.
Ur led är tiden liksom.