The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3210 / Använda ett gulfilter utvändigt i stället för invändigt...? Å den tjocka digitala M Leican!

Jag har en tipstelefon! De e ofta  Södertäljeavdelningen av Fuji X-E1 som kommer med tips eller förslag!  Som igår, "har du prövat med ett gulfilter på kameran?" (Just nu har jag ett gulfilter på, fast inne i kameran)  

.

Ok, sa jag, skall pröva utvändigt!

Skrev även en kommentar på Fejan om Fuji X-Pro2 i går! För mig känns X-Pro2 litet för stor tyvärr! Orsaken e att jag har fotat för länge med en X100 och nu även X-E1, allt annat känns större och klumpigare numera! (Ursäkta mig även M Leica)

.


Å tjockleken på en digitalkamera typ M Leica med en sensor i storlek 24 x 36, borde man ju kunna hålla nere genom att göra objektivfästet liknande en påsatt adapter! Man behöver inte göra hela kamerahuset tjockare bara för att man behöver ha ett längre avstånd mellan optik och sensor! Och om man gör nå't liknande som här på bilden, så får man ett litet nättare kamerahus också!

/Bengan

Ps. Tårtan i dag!

Inlagt 2016-03-23 09:12 | Läst 1583 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, man hör ju hela tiden att de digitala M-husen skulle vara så mycket tjockare än de för film. Själv körde jag med en M2 i åratal, och bytte till en M9 för sex år sen, och jag har aldrig stört mig på skillnaden, eller ens reflekterat över den. Det känns som M2 utan frammatningsarm, helt enkelt. Att låta fattningen sticka ut som på bilden skulle göra att man fick hitta ett nytt grepp för att fokusera med ett finger: det blev längre från kamerans framsida till fokustabben.

Tyvärr missar jag Tårtan idag igen; det är som förgjort! Ha det Q-l!
Svar från Benganbus 2016-03-23 10:23
Ok, men det blir flera Tårtan!
Det här med tjockleken, det verkar ändå som mängder av digitala Leicafotografer klarar av den digitala M leican! ;) För det här e bara min lilla önskan om en liten digital Leica CL!
/B
Jag klämde lite på Fuji X-Pro1 i somras då jag var nere i Landskrona på fotofestivalen. Tyckte inte att den kändes så stor i händerna, som den ser ut. Gillade sökaren i den. Jag har lite svårt för elektroniska sökare. Det ska vara vanliga genomsiktssökare. Vet inte riktigt hur det är i Fuji X-Pro2?
Svar från Benganbus 2016-03-23 12:46
Jag har en X100 med den fantastiska sökaren! En så'n sökare på en liten Leica! Med 24 x 36 sensor! Med utbytbar optik!
X-Pro2 e litet underlig tycker jag! ;) En stor kamera, i storlek som en M Leica, men med en liten sensor! Tycker inte det stämmer riktigt! Då känns en X-E1 mer logisk, en mindre mätsökarliknande kamera, för där känns den mindre sensorn helt Ok !
/B
Hmmm. Funderar på det här med gulfiltret.. Vad är poängen? Effekten filtret ger går att lägga på i efterhand digitalt utan förlusten i ljusstyrka som du får med glasfiltret. Effekten borde bli identisk så varför "slösa" bort ett eller två steg med ett glasfilter?


F
froderberg 2016-03-23 15:11
Nja. Om du ska simulera filter i efterhand kan vissa färgkanaler förstärkas så mycket att det blir väldigt brusigt.

Jag har sett många bilder som inte klarat en rejäl ändring av blandningen av färgkanalerna (vilket är vad ett simulerat filter gör).
Fredrikpersson 2016-03-23 16:45
Ny info för mig. Tack för det, Magnus. Jag har simulerat filter i Silver FX men inte lagt märke till någon brusförändring men jag har dragit ganska försiktigt i spakarna och på låg ISO-bilder vilket väl bör minska risken för att förstärkningen generar brus.

F
Håller helt med om storleken på XE-serien. Tycker de träffat bra där, och önskar inte heller något större. Har iofs mest fasta normal/vidvinkel, och kanske skulle tyckt annorlunda om jag skulle använt stora zoomar på ett Fujisystem. På ren känsla så är nog min XE-1 den kamera jag gillar allra mest!

Gillar för övrigt din idé om ett objektivfäste som sticker ut lite, för att få en mer slimmad småbilds-Leica. Det är ju ungefär så Canon och Nikon gjort på sina moderna SLR:er för att få ner tjockleken på husen, och det fungerar ju riktigt bra.