The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3280 / De va ett dj-a skrivande om M Leica! Va e det för märkvärdigt med den då!!

Kameran e nog ändå litet märkvärdig faktisk, å när den kom på 1950-talet så va det en sensation! Ok, de va väl då de! Eller?  Kanske, och kanske inte! För av någon anledning så har många fotografer fortsatt att fota med den här kameramodellen ända fram till nutid och fortfarande! Även berömda fotografer! Å varför då? För att den sannolikt funkar utmärkt efter deras speciella behov! En ganska liten och nätt snapshoot, reportage och  gatufotokamera, med mycket bra och kompakta objektiv!

Men när den digitala M Leican kom så blev det ändå litet missnöje och gnäll, för den nya tekniken borde ju ge möjligheten till en något mindre kamera, och till ett hyffsat pris! Och de nya M-objektiven blev också litet större, sannolikt för att kompensera svårigheten med fullformatsensor på en mätsökarkamera! Så det som M Leica tidigare stod för, en liten och kompakt kamera, till ett någorlunda hyffsat pris, verkade rinna ut i sanden!

Och en del analoga M Leica ägare avstod nog från att bli digitala, sannolikt för prisets skull!  För till det priset fick man en japansk kamera som levererade lika bra bildfiler, båda snabbare och oftast billigare och med mycket bra optik!

Men längtan till en ny modernare digital M Leica fanns ändå kvar hos många M Leicafotografer! En liten kompakt snapshoot-kamera! En moderniserad M-Leica! Litet år CL-hållet! 

.

Men då kom den kameran, men hos Fuji,  med X100! Den "mätsökarkamera" som Leica  borde ha gjort! Å sannolikt hade det funnits utrymme för en så'n här modell hos Leica, med tanke på de olika digitala modeller Leica har, eller har haft under de här digitala åren, även i samarbete med andra företag! 

.

Så nu får vi se vad som kommer från Leica! Om det kommer nå't! Man kanske har lämnat det här mer kompakta tänket! Men har faktiskt sett ett patent på en digital mätsökarfunktion! Vi håller tummarna!

Om det nu inte är försent, för tiden har gått, och andra tillverkare har numera mutat in området, som Fuji tex!

/Bengan

Inlagt 2016-05-24 08:54 | Läst 2578 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Bengt, ett intressant ämne.
Jag använder ju både en Leica och en Fuji X100. Båda härliga kameror att hantera som gatufotograf. Båda med hög bildkvalitet. När jag köpte min M240 plus en Summilux 35 mm var det en del som på riktigt idiotförklarade mig. Hur kunde jag lägga så mycket pengar på en kamera när jag kunde få åtta andra för samma pris.... Jag har inte ångrat mig en sekund, nu investerar jag (mitt företag) i ytterligare en intressant glugg som tar mitt Leicaliv ett steg till;-). Det som tilltalar mig handlar mycket om känsla. Vikten, hantverket, slutarljudet, att arbeta med den manuella fokusen, men också att bilderna som kommer ur kameran lutar mer åt den analoga känslan än någon annan digital kamera jag använt. Till saken hör att jag är inte ett dugg intresserad av teknik, jag lär mig hur det fungerar och funderar sedan inte så mycket mer över det. En annan, väldigt kuriosa detalj, som kanske inte alls har med det här att göra, är hur många nya fotovänner jag fått tack vare kameramärket. Från Chicago och Miami till London. Personer som spontant kommer fram och vill hålla i kameran. Och då låter jag dem förstås också höra ljudet av slutaren. Har mer än en gång hört ordet "eargasm..." :-)
Svar från Benganbus 2016-05-24 13:41
Det där med idiotförklaring, de e bara avundsjuka Mats!
Man maskerar sin avundsjuka på så sätt! ;)
Å jag e helt med på dina funderingar, men tycker ändå att Leica borde varit den som gjort X100!
Så slapp vi ha två kameror! ;)

Och mina kvarvarande analoga M Leicor, dom släpper jag inte!
Men måste köpa film,
för Beata Bergström ringde mig i veckan och behövde Tri-X!
Så där rök mina sista Tri-X jag hade i frysen!
Å det skall bli trevligt att få Leicaprata vid tillfälle Mats! :)
/B
Leica M är fortfarande den minsta digitala systemkameran med småbildssensor! Sedan får Sony säga vad dom vill angående Sony A7, den är kanske lättare men sökarhuset gör yttermåtten större. M är "plattare" liksom.

Jag tar med mig M när jag vill ha lätt packning. I den väska där det får plats med kamera + tre objektiv (15 - 90) ryms inte ett enda av mina Canonobjektiv! Än mindre Canonkameran.
/T
Svar från Benganbus 2016-05-24 15:41
När jag skall ha extra lätt packning, som när jag går ut med Roffe,
då hänger x100 runt halsen! :)
/B
Det märkvärdiga var/är väl helt enkelt att det är en märkvärdig kamera.
(Och jag ångrar fortfarande att jag gjorde mig av med min ganska omfattande Leicautrustning.) :-(
Svar från Benganbus 2016-05-24 15:42
Det e aldrig försent att ändra sig! Att ha en M Leica, är livskvalitet!
Kameraloppis i Gnesta den 30 juli! :)
/B
Härlig läsning och fina prylar båda två!
Göran
Svar från Benganbus 2016-05-24 23:07
Tack för det Göran!
/Bengan
Skall man nämna en nackdel i en jämförelse Fujifilm - M Leica så är det väl att Leican bara blir vackrare med åren medan Fujifilm (med flera) bara blir fulare och efter 10 år sådär går i pension. Vissa försök till ett förskönande vintage-utseende är dömt att misslyckas;)

http://www.fuji-x-forum.com/topic/3070-my-vintage-x70-not-for-weak-hearted/

/Stephan
Svar från Benganbus 2016-05-25 13:46
Håller helt med om att kameror skall vara av mässing med dålig svart färg pålagd!
De e det som fotografi handlar om! ;)
Suck...!
Så kom igen nu Fuji, MÄSSING!
/B