The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3647 / Leica Q2, den nya Leican! Och så Tårtan i morgon!
Börjar med att backa litet i historien! När det digitala kom, så startade de flesta kameratillverkare med nya konstruktioner! Men Leica satte in en sensor i en kamerakonstruktion från 1930-talet, men i en utvecklad modell från 1950-talet, M Leican!  Och det ställde till med en del svårigheter! M Leican va en icke SLR-kamera, med dess för och nackdelar, objektiven satt bla närmare filmen än på en SLR-kamera! Sensorn kom då litet för nära bakdelen på vissa objektiv, tex vidvinklar! Leica löste det här med en specialsensor! Men avståndsmätarkonstruktionen från 1930-talet, med länkar, speglar, prismor fanns ju kvar! En helt mekanisk konstruktion!

.

Och avståndsinställningen är beroende av en kam på objektivet som löper mot en rulle i kamerahuset! Ni ser mässingskammen längst bak på optiken som skall ligga mot rullen i kamerahuset! Det får inte vara smuts eller några märken på kammen, för då hoppar avståndsmätaren! ;) Nu är kammen på M Leicaobjektiven litet mer skyddade, bajonetten skyddar!

.

Å här e avståndsrullen i kamerahuset! Så länge det va rent, ganska nytt, och inga märken på kammen i objektivet, och inget glapp i länkarna och justerat, så fungerade det bra, i alla fall med kortare brännvidder!

Men det känns ändå konstigt att ha kvar en mekanisk avståndsmätarkonstruktion i en digitalkamera! Men så är det ju nu, och konstruktionen finns den i den digitala M Leican! I stort så e det ju bra gjort, även om man blandat gammalt och nytt! Dom e duktiga tekniker Leica!

Så nästa steg borde bli litet mer i tiden, tex en Leica Q2, med en digital sökare! 
En Leica Q2 med FF-sensor och utbytbara Leica-autofokusobjektiv, men på kameran skall man såklart även kunna använda alla äldre M Leicaobjektiv via en adapter! Och med en digital-sökare så försvinner även det här fokusshiftet på ljusstarka objektiv! Så det här borde nog vara en del av framtiden för Leica! :)

Leica M10 och liknande kommer sannolikt att finnas kvar, för det finns nog alltid en intressegrupp för den typen av Leica också!

Ha en bra dag!

/Bengan


Inlagt 2017-02-28 08:52 | Läst 3556 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej,
Q2 det verkar lovande. Kan man förhandsbeställa.
De borde jobba på det, men hur slall de lösa autofokus. Blir gluggarna större.
Krya på foten. Roffe får dra dig
Bob
Svar från Benganbus 2017-02-28 14:12
Dom får väl skruva isär en X-E1:a för å se hur Fuji löst en del av det hela! ;)
Å så får Leica göra några nya autofokusgluggar, 50 mm å 35 mm, Summicron förståss, kanske i samarbete med Panasonic!

Å har Leica lyckats klämma in digitala grejer i ett nästan omöjligt gammalt kamerahus, typ M Leica, så blir det här en baggis! Den nya folk-Leican Q2 alltså! :)

Roffe er'e full fart på, jag haltar litet, men det blir bättre å bättre! :)
/B
Tänkte äta semla på Tårtan idag. Stängt pga vattenskada. Oklart hur länge. Kanske värt att kolla?
Svar från Benganbus 2017-02-28 20:15
Tack för infon!
/B
När man bygger en rymdraket brukar man inte utgå från en VW 1300, LO
Hans I Jonsson 2017-03-01 18:28
Rymdfarkosten Sojuz är för tillfället den enda som transporterar människor till rymdstationen ISS, och skjuts vanligen upp med bärraketen Sojuz-FG
Svar från Benganbus 2017-03-03 14:44
Hans!
Tack för påminnelse! ;)
/B