The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 382 / Nu är det ju sommar, och det ger stora möjligheter för Gatufoto, för det är ljust nästan hela dygnet! :)

 


Roffe Wickström på Torekällberget i Södertälje en se'n sommarkväll för en 10-15 år sedan. Roffe stod i korvkön mellan spelningarna, jag gick fram och frågade om jag kunde ta en bild! Helt Ok sa Roffe! :) Jag tog två bilder. De va Dia på den tiden, och man slösade inte på filmen! ;)  Leica M6, Summicron 35 mm.

 

Bloggar alltså några rader om Gatufoto eller Street Photography (eller Straight Photography).
Straight Photography eller "ren" fotografering avser fotografi som försöker skildra en scen så realistiskt och objektivt som möjligt, och avstå från att använda manipulation! Passar ju bra för gatufoto!

Och ett av de första hindren i gatufoto brukar ju vara att försöka övervinna sin blyghet...  ;)

Nu kan man ge olika råd vad gäller gatufototeknik, men jag tycker man skall lämna kryckorna hemma (Kryckor = teleobjektiv) och hoppa direkt i "den djupa änden av poolen"!  Med en kamera, och ett objektiv! Normal eller vidvinkel!  :)

 


Straight Photography! :)

 

Magnumfotografen Bruce Gilden's berömda metod att plötsligt gå fram till folk i New York och fota rakt på med en stark blixt, det visar att sättet att agera före och efter exponeringen det är en nyckelfaktor i gatufoto!  :)
Å Gilden påstår att han aldrig råkat ut för en aggressiv respons.

Men Gilden sa också att, "Ju äldre jag blir, ju närmare går jag," det kanske visar mera att en viss erfarenhet är bra i gatufoto! Och det här att vara nära, de e heller inte så dumt när det gäller att få en bra bild!

 


Café Spuntino.


Och så till den ständiga frågan, vad är nu "gatufoto? ;)

Man kanske kan börja med att säga att det är all fotografi i urbana miljöer. Och se'n om man vill skärpa till det hela litet, så kan man väl påstå att det ändå måste vara litet mer än bara ett kort taget på gatan  ;)

Men som sagt, blygheten har sin tid att komma över, och man måste ju börja någonstans...
Och så måste viljan finnas, viljan att försöka ta bra och "nära" gatufotobilder, man kanske kan säga att viljan att ständigt "gå närmare" måste finnas, så tror jag i alla fall! :)

Och en viss envishet och en målinriktning är nog också bra att ha!

 


DN

 

Och se'n det viktiga, hur skall jag fota för att det skall bli en bra "gatufotobild"!?

Jag tror först och främst att bilden måste "kunna stå för sig själv" på nå't sätt! 
Vilket urbant motiv som helst går bra, men bilden bör kunna "klara sig själv"!  :)

Och det betyder att en bild med en lång och förklarande bildrubriktext, det talar bara om att den bilden klarar sig inte riktigt ensam.....! 
Så läser jag i alla fall ut det hela!? ;)

 


Boxningsklubben Sparta

 

Och som en liten avslutning, för att kunna jobba lätt och vara "osynligt" på gatan, så tror jag att utrustningen bör vara "enkel" , inkörd och lättjobbad! Så en kompaktkamera är nog ganska bra, för det har ju de flesta numera, då sticker man inte ut på något sätt, eller upplevs avvikande och så är en kompaktkamera mycket lättburen!  :)

Så nu är det toppläge att börja med "gatufoto" i vårt fantastiska sommarljus som räcker nästan dygnet runt! 
Men med en vilopaus då och då på nå't trevligt fik! :) 

Carpe sommarljuset!!!!

/Bengan

 


Birgerjarlspassagen


 

Inlagt 2009-06-28 23:00 | Läst 12645 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det du säger i sista meningen vill jag gärna leva upp till. Att ta gatubilder där bilden själv är en liten berättelse. Fast det är inte alltid så lätt.
Bilder behöver väl sällan en rubrik? Jag tycker man kan kräva lite av åskådaren och inte lägga ut allt så enkelt som möjligt. Jag menar, även om nu bilden "står för sig själv" innebär den så klart olika saker för olika människor. Det finns ju lika många tolkningar av bilden som det finns människor som sett den =)

Fin dansbild på boxningstränaren (?) ! Gör han "The chicken"? :)
Trevliga bilder och bra skrivit, Bengan.
Snyggt Bengt. Läste med stort intresse. Det där med vilken kamera man använder är dock rätt intressant. Många gånger funkar det även med en stor systemkamera. Det beror lite på hur "självklar" man gör sig i miljön. D v s hur naturlgit man uppträder. Ibland kan en liten kamera uppfattas som ännu mer suspekt. För mig är det dock dagsformen som avgör.
Nu blev jag inspirerad att gå ut och fånga sommarnattens leende!

/Torbjörn
Bra och intressant!
Håller med dig beträffande att en kompaktkamera har sina fördelar vid gatufotografi. Liten,lätt och framförallt tyst är ett utmärkt koncept för en `streethunter´;). Och vill man låtsas att man har film i sin digital eller minimera `skadorna´ efter skanningen så finns den utmärkta pluggen, Silver Efex Pro från Nik Software.