The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3827 / Efter Murens fall, en liten historia om ett objektiv!


För det var inte bara Stasi-arkiven som man kom åt efter Murens fall  utan även en del andra arkiv, som tex Zeiss-arkiven i Jena! Och nu kunde man se händelser från 1945 och framåt! Bla hur Contax kameran med objektiv blev Kievkameran! Men för att göra en lång historia kort, så hittade man även fabriksbilder på Jena-Contax, och bilder på några objektiv! Bilder sannolikt tagna 1947 då kameran med objektiv va klara för en testproduktion!

.Det här objektivet va med på en bild som man hittade i arkivet! Serienummer stämmer och objektivetnumret står i Zeiss Fabrikationsbuch! Tillverkningsdatum, år:  26.09.47.
Och då kan man fråga hur objektivet kom till Sverige? Bra fråga, men det var en mycket rörig tid efter krigsslutet i Tyskland, DDR stod för dörren, så kan man nog förklara det! Jag köpte objektivet av en känd samlare här i Sverige! Innan Muren föll! :)

Och jag, ursäkta mig alla samlare, jag tycker det e spännande att foto med objektivet! :)

/Bengan

Inlagt 2017-08-11 15:26 | Läst 566 ggr. | Permalink(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vad ska man annars ha ett objektiv till? Det är roligt med gamla grejor som fungerar.
Själv köpte jag en kikare på nätet av 1942 års modell, tillverkad av Hensold/Wetzlar (Zeiss) i 6x30. Som kuriosa ingick även en läderkoffert för förvaring av densamme, med samma serienummer som kikaren. Tyvärr saknas det de reservokuar (eller vad det nu skall vara i locket på kofferten). Tillverkad under brinnande kriget, m a ord. Kostnad: 600:-
Contax2a   2017-08-19 08:18
Kanske är det gulfiltren som saknas. Min Zeiss från samma tid är tyvärr stämplad med en avskydd symbol.
Tony johansson   2017-10-20 01:06
Mycket möjligt, själv har jag inte en susning. Även om ditt exemplar är stämplat med den avskydda symbolen, får du se det i ljuset (!) av att det är ett tidsdokument. Det viktigaste i sammanhanget måste ändå vara att det som inträffade aldrig glöms bort, (om det nu skulle göra någon skillnad i det långa loppet).
Hej,
Det gör du rätt i plåta på!
Ha det gott
Bob
det roliga i tillvaron att det finns ny teknologi å fästa det gamla på :)
Intressant kamerahistoria!
- hawk
Tack för förstående och peppande kommentarer!
"Riktiga" kamerasamlare skulle ha de här grejerna i ett vitrinskåp! :)
/B
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt