The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3830 / "I som här inträden!" ;)

Mycket nördig, och mycket udda kunskap, så kan man nog lätt sammanfatta det här!  Alltså, när Zeiss hade "uppfunnit" antireflexbehandlingen för fotoobjektiv omkring 1936, så blev det ett hemligt militärpatent, från 1936 till 1941 c:a! Inget konstigt med det! Perfekt att ha antireflexbehandling tex på ett ubåtsperiskop och liknande i motljus när de andra inte hade det!

.

Men från 1941 så släppte man ut antireflexbehandlade fotoobjektiv på privatmarknaden, i tex Sverige och Schweiz! Här är ett sådant objektiv!
Men det underliga är att det inte finns någon notering om det här objektivet i "Fabrikationsbuch Photooptik Carl Zeiss Jena", för den sammanställningen bör vara ganska komplett! Kan såklart vara att någon nummerserie tappats bort när man sammanställde uppgifterna! Men nummerserien skall nog ligga omkring år 1941 verkar det som!

.

Och objektivet funkar utmärkt på Fuji X-E1 även år 2017! Mycket kul och mycket nördigt! :)

/Bengan

Inlagt 2017-08-13 17:08 | Läst 625 ggr. | Permalink(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant med hemligheter. Hemligt patent men produkten på export. Låter som den f n pågående regeringskrisen här hemma.

Maffigt objektiv!
Svar från Benganbus   2017-08-14 06:56
Släktforskning e intressant, inte bara på människor utan även på objektiv! ;)
Å regeringskrisen här hemma ja, suck, när jag blir äldre så upplever man att många yngre politiker beter sig som tonåringar! ;)
/B
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt