The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3844 / Midsommardagen, kanske en dag för stilla reflektioner! ;)


Nåja, när jag tävlingscyklade, så kunde det vara en tävling på midsommardagen, å hur tungt kunde inte de vara, då man kom nästan direkt från festplatsen! Men det va då de! Numera e det ofta litet lugnare, dagen känns nästan som Långfredagen förr, ingen är ute och allt är tyst! Än så länge i alla fall! Nu kanske det e annat inne i en storstad, med här på landet i Gnesta, är det bara några hundägare som syns!

Vad gäller reflektioner, och foto, så imponeras jag av den teknik som många gånger fanns förr, och det som slår mig mest e frånvaron av planerad livslängd på de här fotoföremålen! Ta tex Contax-kameran som kom på marknaden under 1930-talet! Men Ok, visst fanns det svagheter, tex i slutar-konstruktionen, man måste ofta byta ridåband efter en femtio eller sextio år! Men se'n gick kameran i alla fall i femtio år till!

Se'n kom marknaden på att det här håller ju inte! Hur skall vi få omsättning på prylarna! Ni kommer kanske ihåg det här med glödlamporna som höll för länge! Och hur de stora tillverkarna skapade en hemlig kartell och bestämde max 1000 timmar!

Och med hjälp av skickliga reklammare, så skapade man även en ny, modernare människa, konsumtionsmänniskan! En otålig, nyhetskänslig människa, en människa känslig för nyheter och trender! Och där är vi nu, med en planet full av konsumtionssopor! :)

De borde inte vara sådana här dagar, lugna menar jag, det kan bli blir för mycket reflektioner när folk inte har nåt att göra! ;)

Annars så fotar jag ett tag till med några ickeantireflexbehandlade objektiv från 1930-talet, och upptäcker ingen större skillnad jämfört med de moderna objektiv jag har! I alla fall inte för amatörfotografi!  Det går väl litet långsammare att fota, om man nu har bråttom!
Jag är i alla fall imponerad över hur man kunde göra de här objektiven så bra utan datoruträkningshjälp, och med de fåtal glassorter som då fanns att tillgå på 1920 och 1930-talet!

Men visst e det här ett litet bakåtsträveri, tycker nog någon, att använda gamla grejer alltså, när det finns ständigt nyare att tillgå hela tiden!

/Bengan

Inlagt 2017-06-24 09:59 | Läst 3295 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej,
Så är det, marknaden styr helt numera. Inget får fräcka mer än några år.
Det gäller att hänga med som pensionär å köpa nytt. Har just köpt en ny kamera för att blidka makten.
Roffe den lyckosten slipper denna hets
Bob
Jag försöker i alla fall återanvända gammal utrustning, så mycket som möjligt. Utom film, förstås. Den köper jag som regel färsk.
Fast ibland, det må erkännas, trillar ju även jag dit på något nytt. :-)

God fortsättning på midsommarhelgen!
Fast nu har vi ju evighetslampor överallt, med dom nya LED lamporna överallt, som dessutom bara drar en femtedel så mycket ström, hur ska det då gå?, LO