The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3845 / Jag tycker i alla fall att det e bra gjort!

Ok, en bild på en bil e väl inte så speciell, det kan jag hålla med om! Men ändå, motljus och stora kontraster brukar i alla fall vara en liten utmaning för ett objektiv! I alla fall om objektivet e från 1930-talet, och utan antireflexbehandling! Om det här varit en triplett på 3,5, typ Tessar eller Elmarobjektiv från den här tiden, så hade det varit aningen annorlunda, och kanske inte så märkvärdigt!

.Men den här Sonnaren är ett sjulinsigt objektiv på ljusstyrkan 1,5 och som sagt, inte antireflex-behandlad! Kan väl lägga till, att när Sonnar 1,5:an kom på tidigt 1930-tal, så såldes den nästan inte alls, det va ingen som trodde på att man kunde göra ett bra objektiv med ljusstyrkan 1,5! Utan Contax 1 levererades nästan bara med Tessar 3,5/5 cm! Men efter några år så vaknade man, även Leicaägare!

.

Å inomhus på bländare 1,5 så funkar det såklart fint!

Leica hade ju sitt ljustarka Xenon 1,5/ 50 mm också på 1930-talet, men det objektivet skulle nog inte klara den här ljussituationen med bilen lika bra, å det är jag nästan övertygad om! Xenon hade en helt annan optisk uppbyggnad med fler fristående linser!
(Skall nog försöka få tag i ett Xenon för en jämförande test vid senare tillfälle)

Ok, nog om detta just nu!

/Bengan

Inlagt 2017-06-24 22:52 | Läst 3485 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver