The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3936 / "Rosenlundaren är dock seglivad".

 "Svensken och hans kamera är fortfarande fascinerad av naturen och i brist på bättre motiv fortsätter han att fotografera trädstammar, älgar och gråsparvar som om ingenting hade hänt på hundra år."

Har en bok av Kurt Bergengren, "Tänka med ögonen" och tänkte blogga om boken och om vad Bergengren skriver! Men det mesta e redan gjort, vare sig man skriver eller fotar, och många gånger bättre! Så jag länkar istället till Thomas Melderts blogg om Bergengrens bok!

För övrigt så funkar X100 bra! Med jpg såklart!

Ha en fin helg!
/Bengan

Ps. Å vad vill jag säga, jo att Kurt Bergengrens bok är mycket läsvärd! :)

Inlagt 2017-11-11 11:38 | Läst 1371 ggr. | Permalink

Kommentarer

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det där inlägget hade jag glömt. Riktigt bra, om jag får säga det själv. Det bästa var att ingen blev ilsken på mig. Men kanske på Kurt Bergengren =)
Och boken går fortfarande att köpa!
Svar från Benganbus   2017-11-11 18:51
Det va det som va problemet när jag började slipa på min blogg om boken, att jag hittade din blogg som va bättre! Så det va bara att "låna"! Hoppas det va Ok? :)
/B
N Thomas Meldert   2017-11-11 21:07
Självklart är det ok. Fattas bara.
Bergengrens bok håller än i dag. Och Rosenlundare, ja, det är väl inget fel med att fotografera vår vackra natur, men alltför ofta saknar man ansträngningen att vilja berätta något.
Bengt betecknade ju Kurt Bergengrens "Fotografera är nödvändigt" som den enda fotobok man behöver. Drastiskt men träffande!

Efterföljaren "Tänka med ögonen" om svensk fotografi är också väldigt bra. Och intressant. Jag lärde mig skillnaden mellan C G Rosenberg (en storartad fotograf) och "Rosenlund", ett öknamn taget från ålderdomshemmet i Stockholm och som kastades på en grupp medelålders fotografer som plåtade traditionellt. Orättvist tyckte Bergengren och satte mästerfotografen och generöse utbildaren Rolf Winquist på bokens omslag.

Första boken redigerades av Bergengren själv. Han fräschade upp det som behövdes för att få tidlös läsning. I andra boken har Gösta Flemming inte velat ändra i texten. Bitvis lite ålderstigen tyckte jag. Men efter ett tag blev jag helt fascinerad av alla berättelser och alla personer. En fantastisk sammanställning av foto, fotografer och svensk samhällsutveckling.

Thomas blogg: Uppskattas!
Problemet är inte natur och landskap problemet är att folk fortsätter i Adams den äldres fotspår precis som inget har hänt

Skriver om

  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

Arkiv