The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4055 / Det här med att använda äldre optik på en digitalkamera!

Vet inte om det e så bra, för e det något fel på den äldre optiken, så går det att rätta till de flesta fel i datorn eller direkt i kameran! Å vad e det då för finess att använda gamla objektiv?

Läser några rader ut Fujis instruktion vad gäller Fujis egen adapter för att använda andra objektiv: "The adapter offers “weak”, “medium”, and “strong” options for controlling two types of distortion: barrel distortion, which frequently occurs with wide-angle lenses, and pin-cushion distortion, which is common in telephoto lenses".

Å så finns det en del andra finesser för äldre = inte så bra objektiv, som man kan fixa via Fujis adapter! Så att väcka till liv äldre objektiv, som Fuji säger i sitt prospekt, vad e då vitsen med man korrigerar vissa av objektivfelen! Vad blir kvar av det äldre objektivet då! Utseendet! ;) Jo jag vet, man kan ju bara köra optiken rakt ut! Utan att korrigera! Viss frihet finns!

Å andra sidan, man kanske har ett program i datorn som gör Fujis objektiv "äldre"! Som ett objektiv från 1933! Eller ett program som gör ett Canon 1,5/50 mm av ett Fujiobjektiv! :)  Och ett program som gör svartvit fujifilm direkt ur kameran, typ Tri-X eller tom Acros typ! ;) Visst e det en härligt digital värld vi lever i, även digital fotovärld, vad är sant och vad blir falskt!

God natt!
/Bengan
Inlagt 2018-02-12 22:42 | Läst 636 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Med äldre optik kan man komma till med ljuskänsliga gluggar för en överkomlig peng när plånboken är liten. Kan vara ett argument av flera. Om objektiv från 80-talet räknas in bland de "äldre"?
Man får finna sej i att ofta manövrera dem manuellt och det ser jag som ett plus för egen del.
Men att hålla på i datorn och efterskapa objektiv från 1933 vet jag inte om jag skulle orka hålla på med.
Svar från Benganbus   2018-02-13 12:55
Håller med om ekonomitänket! Smart! Då det inte hänt så mycket vad gäller optik de senaste åren så e det ett mycket bra alternativ! Nå'n större skärpeförlust kan du nog inte upptäcka heller!
Det här med 1930-tals-gluggar, de e mest intressant å pröva på tycker jag, och inse att det inte har hänt så mycket optiskt som tillverkare vill få oss att tro! Men visst e det litet långsamt och bökigt att fota med grejerna!
Så i dag va det Fuji X100! Kunde då fota via ena handen och ha Roffe i koppel i den andra! :)
/B

Skriver om

  • Jupiter-3
    • Intresse - Reportage / Situation
    • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv