The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4055 / Det här med att använda äldre optik på en digitalkamera!

Vet inte om det e så bra, för e det något fel på den äldre optiken, så går det att rätta till de flesta fel i datorn eller direkt i kameran! Å vad e det då för finess att använda gamla objektiv?

Läser några rader ut Fujis instruktion vad gäller Fujis egen adapter för att använda andra objektiv: "The adapter offers “weak”, “medium”, and “strong” options for controlling two types of distortion: barrel distortion, which frequently occurs with wide-angle lenses, and pin-cushion distortion, which is common in telephoto lenses".

Å så finns det en del andra finesser för äldre = inte så bra objektiv, som man kan fixa via Fujis adapter! Så att väcka till liv äldre objektiv, som Fuji säger i sitt prospekt, vad e då vitsen med man korrigerar vissa av objektivfelen! Vad blir kvar av det äldre objektivet då! Utseendet! ;) Jo jag vet, man kan ju bara köra optiken rakt ut! Utan att korrigera! Viss frihet finns!

Å andra sidan, man kanske har ett program i datorn som gör Fujis objektiv "äldre"! Som ett objektiv från 1933! Eller ett program som gör ett Canon 1,5/50 mm av ett Fujiobjektiv! :)  Och ett program som gör svartvit fujifilm direkt ur kameran, typ Tri-X eller tom Acros typ! ;) Visst e det en härligt digital värld vi lever i, även digital fotovärld, vad är sant och vad blir falskt!

God natt!
/Bengan
Inlagt 2018-02-12 22:42 | Läst 667 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Med äldre optik kan man komma till med ljuskänsliga gluggar för en överkomlig peng när plånboken är liten. Kan vara ett argument av flera. Om objektiv från 80-talet räknas in bland de "äldre"?
Man får finna sej i att ofta manövrera dem manuellt och det ser jag som ett plus för egen del.
Men att hålla på i datorn och efterskapa objektiv från 1933 vet jag inte om jag skulle orka hålla på med.
Svar från Benganbus   2018-02-13 12:55
Håller med om ekonomitänket! Smart! Då det inte hänt så mycket vad gäller optik de senaste åren så e det ett mycket bra alternativ! Nå'n större skärpeförlust kan du nog inte upptäcka heller!
Det här med 1930-tals-gluggar, de e mest intressant å pröva på tycker jag, och inse att det inte har hänt så mycket optiskt som tillverkare vill få oss att tro! Men visst e det litet långsamt och bökigt att fota med grejerna!
Så i dag va det Fuji X100! Kunde då fota via ena handen och ha Roffe i koppel i den andra! :)
/B

Skriver om

  • Jupiter-3
    • Intresse - Reportage / Situation
    • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv