The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4243 / Om man nu nödvändigtsvis skall tala om skärpa i fotografi! Å det gör man ju ofta! ;)

Då har jag förslag på ett mycket skarpt objektiv att sätta på sin kamera, tex en Fujikamera, ett Carl Zeiss Biogon 2/35 ZM!

Optiken var tänkt till Zeiss digitala mätsökarkamera, en kamera som tyvärr aldrig blev av! Optiken har M Leicafatting, och med adapter så fungerar den bra på en Fuji X-E1 typ! Eller rättare sagt, när det gäller skärpa, oerhört bra!

Några rader av Ken Rockwell: "The Leica ASPH is sharper in the corners, while this Zeiss is sharper in the center than the ASPH, and has much less distortion than the SUMMICRON ASPH!"

Alltså, Leica gör ju bra objektiv som nog många vet, och här e ett objektiv som är klass med ett Leica ASPH-objektiv, men även ligger litet över vad gäller skärpa i mitten! Så vad mera behöver man!

Här kan ni läsa mera! https://kenrockwell.com/zeiss/zm/35mm-f2.htm

/Bengan

Ps. Å andra sidan, "Sharpness is a bourgeois concept"(Henri Cartier-Bresson)
Glädjeförstörare där!

Inlagt 2018-07-07 09:46 | Läst 1794 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Biogonen och Sonnaren är mina finaste objektiv. Om det gick skulle jag sätta dem på mina Nikonkameror. Men det går ju inte...
Nej, skärpan är bara en liten del; det är som att bara prata om ljudstyrkan från ett instrument: "hans synt låter mer än hennes Stradivarius". Bildkvalitet är så mycket mer än så. Själv har jag fått synproblem (gråstarr, väntar på operation) som gör det svårt att fokusera mina Leicor. Köpte en utgående Fujimodell (XT1) för att få AF, men... Fujis 35:a är säkert lika "skarp" som mina Summicroner men bildintrycket i övrigt... Var är den där nästan tredimensionella känslan och levande mikrokontrasten man får med Leican? Så, det bör heta: "hennes Stradivarius är mycket skönare att lyssna på än hans synt".

Och när det gäller Zeiss kontra Leitz kommer jag väl ihåg den tid på 80- och 90-talet som jag använde Leicaflex och Hasselblad (m Zeissoptik). Båda var ju i toppklass, men jag tyckte alltid att Bladarbilderna var mycket "ettrigare" än de från Leicaflexen. Och det var inte bara negativformatet, det är jag säker på.
Jag minns fototidningarna på 60- och 70-talet, Foto och Populär / Aktuell Fotografi. Där skrevs mycket om vikten av skarpa objektiv. Ofta kunde man på nästa uppslag läsa om hur man skulle softa till det med vaselin på UV-filtret - helst, kunde bli svårstädat på frontlinsen. Något för han HC-B kanske? ;-)