The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4303 / Varför fotografera med gamla objektiv?

När det finns nyare, modernare, skarpare och mycket mer lättanvända objektiv! Och ofta helt automatiska! Ok, det kanske finns litet nostalgi i det hela, och att få känna på det litet enkla, men ändå svåra, i vår så tillrättalagda värld!

Och att fota med äldre objektiv, å då kanske man också kan få ett litet annorlunda utseende på bilden? Nåja, en enklare väg för att göra det här litet äldre bildutseendet de e att göra det direkt i datorn om man nu vill det! ;)

Vad finns kvar då! De kanske ändå e en nyfikenhet på hur man klarade saker förr utan automatik, AF och andra bildhjälpmedel! Det blir även en liten utmaning! Å det kanske räcker!

/Bengan

Ps. Bengt-Åke fotar här med ett Jupiter-3 objektiv, och bilden är tagen med Sonnar 1,5/5 cm från 1932 på X-E1! Å det va mycket svårt att hitta skärpan på Bengt-Åke, när jag hade bländat ned objektivet manuellt i motljuset! :)

Inlagt 2018-08-30 08:01 | Läst 2497 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det är just känslan av att lyckas fotografera som man gjorde på den tiden som driver mig. Och det går ofta mycket bra! Sen försöker jag ju också få till samma stuk på bilderna som på den tiden. Men det är svårare. Dagens filmer är för bra.
Många vintage objektiv har karaktär och egenheter som moderna perfektheter saknar. Bildresultatet är det som räknas, i alla för mig. ”Bildfel” som vinjettering, ströljus/överstrålning, egenartad bokeh mm kan vara estetiskt och bildmässigt tilltalande. Ett tekniskt perfekt objektiv är ofta överskattat i bildskapandet.
Svar från Benganbus 2018-08-30 10:28
Kloka ord Nils!
/B
Se bara på den kultförklarade Heliar-optiken, som hade ert linselement förskjutningsbart, för att styra mjukheten i teckningen i porträtt.
Ja, det är intressant!
Det finns numera nya Petzval-objektiv i mässing byggda i Ryssland som har samma konstruktion som de från 1840.
Har helt motsatt uppfattning.
För mig är snabbhet och rörlighet det viktigaste när jag väl är ute och Fotograferar.
Massor av bildmöjligheter bara försvinner om man inte ens kan se se var skärpan ligger.
Gillar ni och hålla på med med långsamhetens lov med äldre Kameror - Optik så får ni gärna göra detta ! Låter i mina öron mest som det gamla tjötet om att det var bättre förr , för mig i alla fall.
Hatar all Nostalgi är bara ett filter i huvudet som gör att man varken ser och utnyttjar alla de möjligheter som nutiden ger men vissa älskar ju att bara se tillbaka så även Fotografer förstås.
EG.
Svar från Benganbus 2018-08-30 13:39
Egon! Det e väl det som e den fotografiska spännvidden! Olika tycke och smak!
Kul att du läser min blogg i alla fall! :)
Mvh Bengan
Nils Bergqvist 2018-08-30 14:12
Jag är heller inte förtjust i långsamhetens lov, den försvann med de moderna hel och halvatomatikkamerorna för 50 år sen. Det behöver inte gå långsamt med en vintageoptik och manuell fokus. Tillverkas ju massvis med optik till digitalkameror idag med manuell fokus. Och man har kamerahusets snabbhet kvar. Man missar inga bildmöjligheter , utan får fler.
egogus 2018-08-31 12:18
Försök och fotografera med en gammal kamera i 1/4s och få det skarpt handhållet , går väl ej så bra eller ! Stativ behövs då förstås ! Idag behövs inte detta alls utan man jobbar bara på handhållet med bara kameran och objektivet endast utan volymen och tyngden som stativet medför. Den nostalgin med Stativet saknar jag helt tex får mer gjort och fler bilder/vinklar. Men gillar man det gamla får det väl gillas då om det nu är så nödvändigt , glöm inte filmen från frysboxen bara ty den behövs då.
Det har jag undrat också. Vad är det jag håller på med egentligen? ;-)
egogus 2018-09-01 13:38
Nostalgi och en Hook som kallas för en Genre` , det gäller och sticka ut som Fotograf idag !