The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 451 / Ny M Leica! Med kartong, garantiböcker och allt i en rödklädd liten låda!

 

 

 

Jag har ju köpt en del M Leicor tidigare, den första jag köpte, en svart Leica M3, den köpte jag nå'n gång 1963-64, och se'n va det en Leica M2 1965, även den svartlackerad, alla nya från butiken. (Öbergs Foto om jag inte missminner mig)


Å den här bilden har nog de flesta sett. Och för er som undrar ;) samlandet av svartlackarade M Leicor hade inte kommit i gång då! ;)

Och den senast inköpta obegagnade M Leican, är den som syns på den översta bilden, köpt 1989...tror jag. (Kameran tillverkad 1988).
Den här M 6:an e litet udda faktiskt, hur udda den är vet jag inte riktigt än, men det står bara M6 framtill på kameran och baktill står det bara LEICA GMBH GERMANY.
Hade två Leica CL några år innan det här köpet och tyckte att en inbyggd exponeringsmätare va praktiskt, men blev ändå litet begränsad med Leica CL, så då köpte jag en Leica M6.

Och den här M 6:an har funkat oklanderligt under åren! Å den har faktiskt varit en del på rörlig fot...  ;)
Den har varit med på skidresor i Alperna, och även då jag jobbat i de svenska fjällen, sommar som vinter, även på cykelturer/cykelträningsläger i Europa, olika skidträningsläger och så till vardag och fest både borta och hemmavid.
Det är väl på fester som riskerna är störst för en kamera! ;) Och jag kan ärligt säga att jag nästan alltid haft kameran med mig! :)  Och utan nå'n kameraväska! Möjligtsvis och ibland inlindad i en toppluva och nedstoppad i en ryggsäck då jag varit orolig för att vurpa! :)
Har fotat en del dia under åren, men då det gäller svartvitt så har det varit Tri-X!

Har jag haft några problem med kameran då!? Jo faktiskt, den lilla skruven som sitter baktill på returåterspolningsveven har lossnat en gång för en tio år sedan...
Så den fick jag dra åt igen!



Och visst ser man att kameran är använd, men det är ett "mjukt" slitage på kamerakroppen, och så har det faktiskt lossnat litet färg på Leica-märket framtill. Aja baja Leica, använt dålig färg!? ;)
(Nåja, det här lilla märket sticker ut en liten aning från kamerahuset)

Så jag får nog sammanfatta det hela med att säga att jag är mycket nöjd med den här kameran!!
Den har fungerat oklanderligt sedan 1989, och fungerar fortfarande oklanderligt, å det har inte varit något verkstadsbesök, eller någon justering under dessa tjugo år, frånsett den lilla skruven, så vad skall man säga!? :)



Kul med M Leica är att det också finns mängder av olika objektiv! Här är en Zeiss-optik i rysk fattning på M6:an. 1,5/50 mm.  (Använder just nu ett Canonobjektiv från 1950-talet, 1,8/35 mm).

 

 


Fast en "riktig" M Leica skall nog ha en Summicron 35:a på sig, eller i alla fall en 35:a.  Standardutrustning så att säga! :)  Och varför inte ett praktiskt "Handgrip" till? :)

 

/Bengan

 

Ps.
Och man är ofta i trevligt sällskap då man e M Leica-ägare, å nu menar jag inte bara dom jag träffar på Ellens..... :)

 

 

Inlagt 2009-10-12 12:21 | Läst 5741 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Sluta skriva om kameror, blir ju så jävlans avis, kan knappt vänta tills jag får jobb så även jag har råd med kvalitet...
Svar från Benganbus 2009-10-12 21:53
Dom här grejerna e ändå inget att ha!
Hur kul er'e att den aldrig går sönder?
Den bara går och går...
Å hur skall man då kunna motivera nya kamerainköp? :)
B)
Bengt. Du har väl inte missat att filmen med Scarlett går på TV1000 i kväll, måndag??
Svar från Benganbus 2009-10-12 21:49
Ville vänta i det längsta med att svara dig... ;)
Så inte så många hinner att läsa...
Vi har ingen TV.. :(
Tack för tipset i alla fall! :)
/B
Bengt. Hur kan du klara dig utan Ensam bonde söker fru, Fru söker bonde, Färjan Håkan går på grund och alla andra stimulerande och intelligenta program???

I bland funderar jag själv på att göra om tv´n till akvarium men man ska troligen betala licens för det också.

Såg i alla fall filmen. Tyckte om den men det var lite för lite "gatufoto".

/Thomas
Kul med m-leica (de analoga) är att man kan ha dem i flera år, och ändå inte behöva vara särskilt rädd om dem (de digitala verkar man behöva vara mer rädd om, och ändå sälja efter ett par år för en ny version). Men va fan, Bengan. Klart att du ska ha en M9:a! ;)