The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4571 / Funkar en Sonnar från Krasnogorsk på en M Leica ned till 0,6 meter?

Det här är bara en öppningsbild i bloggen!
(Å fotografen som syns här på bilden heter Dave Harvey)

Och så till saken! Det eminentata adaptern Amedeo gör att man kan använda objektiv i Contax-fattning på tex M Leica! Nu menar jag objektiv med den fattningen som tex passar till Contax II och IIa och även då till Kiev! Men de flesta av objektiven har normalt en närgräns på c:a 1 meter i originalfattning, men Amedeo-adaptern går till 0,6 meter! Så då e frågan, funkar det att fota på 0,6 meter med en Sonnar från Krasnogorsk via adaptern på en M Leica? För Amedeoadaptern och avståndsmätaren/dubbelbilden på M Leican måste också samspela!

.

Det gör det! :)

Och den här optiken, den e även ovanligt orepig på frontlinsen, så då blir det extra fototrevligt, även om litet repor inte betyder särskilt mycket i praktiken! Men blotta tron kan försätta berg! ;)

Och med ett Heliopan UV filter, i mässing, som inte riktigt bottnar i objektivgängan, utan lämnar en glipa mellan filter och optik, så sitter ett äldre Leitz motljusskydd mycket fast och estetiskt mycket bra!

Ha nu en fortsatt fin lördag!

/Bengan

Ps. Tårtan såklart nu på kommande onsdag!

Inlagt 2019-04-06 07:30 | Läst 381 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Inget förvånande i att det funkar. Närgränsen för gamla Contax på 0,9m är en begränsning man har gjort avseende avståndsmätarkurvan/gängan - inte med tanke på de optiska möjligheterna till en närmare närgräns. Det levererades ju även ett närbildstillbehör (Contatest) som flyttade ut normalobjektivet och anpassade sökaren/avståndsmätaren optiskt efter detta.
Jag hade förmånen att träffa David Allan Harvey på en tillställning i Tokyo. Fick en inbjudan att hälsa på honom i USA. Extremt social man.

Skriver om

  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

Arkiv