The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4572 / En av de kuligaste fotogrejerna under senare år! Men OBS, det här är extrem nördinfo!

"Most prized by lens aficionados are the pre-war och post-war Zeiss Sonnar lenses. The Sonnar is a timeless design with a unique rendering and fantastic bokeh" (LHSA  Bill Rosauer  Viewfinder)

Och visst har den här optiken, Sonnar 1,5/5 cm, fungerat på Leica tidigare också, redan på 1930-talet så kunde man få Sonnar 1,5/5 cm i LTM-fattning! Om man betalade bra! Men om man har Sonnaroptik i Contaxfattning så har det varit litet krångligare! Men nu finns Amedeoaptern! Det har såklart funnts adapters tidigare men inte i samma fina och exakta utförande som Amedeoadaptern!

.

Vad gäller optiken här på bilden, så uppfattas den nog som ett så'nt där "ryskt optikskräp" vid första påseendet! "Det ser ju ut som det e handgjorda siffror!" Om jag e på plats och hör det här sägas, så brukar jag säga, "så e det nog, jag kan köpa optiken för nå'n femtiolapp och ha som lupp!" ;) :)

Annars, oss emellan, så kom optikinnehållet från Zeiss i Jena omkring 1945, och följde med i den nedmotering Sovjet gjorde av optiktillverkningen i Jena, med en flytt av maskiner, glas och en del personal till Krasnogorsk! Och där satte man på en rysk namnring på den här optiken omkring år 1949!
Serienummer invändigt: 845929 (För den mycket kunnige nörden)

Men jag vill på det bestämdaste också tillägga, ni som letar efter så'nt här på internet, allt e inte guld som påstå's glimma!
Vad gäller Jupiter-3 alltså! Och det viktiga är inte årgången, om man inte e samlare, utan vilket skick optiken är i!
Jag har fotat med en del Jupiter-3, och dom e ofta generellt bra!

Men som sagt, jag tycker i alla fall den här Amedeoadaptern är av de kuligaste fotogrejerna på senare år!
För oss nördar! :)

/Bengan

Ps. På ondag Tårtan!

Inlagt 2019-04-07 11:26 | Läst 624 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej,
Vilket år tog krigsbytes optiken slut i Ryssland och när började ryssarna tillverka eget glas. På eBay ligger det en glugg från 1952. Är den ryss eller tysk?
Det verkar finnas adaptrar för Contax RF fattning till kamera med skruvfattning LTM på eBay också.

Klapp
Bob
Svar från Benganbus   2019-04-07 12:18
Hej Bob, det e ofta en stor röra efter ett krigsslutet, och det här va även i början på det kalla kriget, så det tillkom en del extra med information och desinformation. Men en del fakta har numera kommit fram efter Murens fall, så ebay-gluggen bör vara av tyskt glas, och gjord i Krasnogorsk med hjälp av Jena maskinerna. (Under handledning av den tyska personalen, personal som man tog med sig från Jena) Och vad jag förstår, tills någon rättar mig ;) så använde man de tyska Sonnar-uträkningarna för objektiven så länge man hade tyskt optiskt glas kvar. Sedan när glaset va slut, och man började göra bra ryskt glas, så räknade man om optiken för att passa det ryska glaset. 1954-55? Ett glas som sannolikt inte va sämre än det tyska glaset, utvecklingen går ju framåt! :)

(Peter Hennig bör veta mer om det här, och mer exakt också)
/B

Ps. Jor'å, det finns fattningar i LTM för Contax Rf-optik! Amedeo och Kipon, kanske fler.
Bob Bovin   2019-04-07 12:52
Hej,
Tack det är intressant läsning. Gluggen på eBay är den här
https://www.ebay.de/itm/1952-made-MC-Jupiter-3-1-5-50mm-LTM39-Leica-micro-4-3-Sony-NEX-s-n-5200908/122836243542?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m1438.l2649

Den finns i Moskva och man undrar hur säker eBay handel i det landet är. Någon med erfarenhet?

Klapp
Bob
Sabud   2019-04-07 17:02
Beträffande att handla från Ryssland på ebay. Jag har handlat någon gång från Ryssland och Ukraina och gör på samma sätt som med andra försäljare. Högsta rating för få affärer och inte lägre än 99,5 för många tusen transaktioner. Be om svar på konkreta frågor och betala med Paypal så är man skyddad om något inte stämmer.

/Stephan
syntax   2019-04-07 19:12
Bob!
Jag har tittat på din länk, och det ringer varningsklockor. Gravyren på namnringen ser inte riktig ut. Bland annat är den inte ifylld med vit färg.
Ett av dom vanligaste knepen i ryska förfalskarverkstäder är att tidigaredatera objektiv via en ny namnring.
Bob Bovin   2019-04-07 19:24
Hej Peter,
Tack för expertisen. Det hade jag aldrig avslöjat.
Jag är nog tveksam till handel med Ryssland på ebay också.
Ha det väl
Bob
Bob Bovin   2019-04-07 19:36
Hej Stephan,
Tack för tipsen angående Rysslandshandel. Jag använder alltid Paupal på ebay.
Ha det väl
Bob

Skriver om

  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

Arkiv