The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 463 / Ytterligare (och högst personliga) funderingar på Leica M9! :)

 


Leica CL, förvillande lik Canon G10 på håll! Även i känslan...

Har känt på Leica M9 några gånger nu, men blir ändå inte övertygad...
Men visst är jag övertygad på vad gäller den tekniska kvalitén, men det är inte där som jag tvekar, utan mera att Leica inte använt de "tekniska landvinningar" som pågår...

Jag fotar just nu både analogt (M Leica i olika former) och digitalt, Canon G10. Och numera (i vissa lägen) så känns M Leican aningen, aningen stor!?
Och det beror sannolikt på att jag använt Canon G10 ett tag nu, och en jämförande känsla dyker upp...

Det va bla det här jag tänkte på när jag stod och klämde på Leica M9, den e ju aningen större än en "vanlig" M Leica, inte mycket, men ändå, och objektiven, de nya, är aningen större än "de gamla".

Man kan väl undra om dom här millimeterna som det handlar om, kan betyda så mycket.
Sannolikt inte, eller så är det en smaksak, men för mig känns det i alla fall som Leica missat en del av utvecklingen, inte för att man gjort den några millimeter större, utan för att man inte gjort den nå'n centimeter mindre, man har gått åt fel håll alltså, "mot strömmen"!

Tänker på Leica M5 som aldrig blev riktigt accepterad, den va för "klumpig" på något sätt, och litet begränsad vad gäller objektiv som går djupt i kameran! (Gäller även för Leica M9)

Skulle gärna ha sett en digital M Leica i storlek litet mer åt Minolta CLE, eller i alla fall nå'n/några centimeter kortare än den analoga M Leican, då hade jag tyckt att Leica i alla fall vore på rätt spår.
För jag tror att även andra som känner på en Leica M9, (dom som inte redan är frälsta alltså) kommer att uppleva den aningen stor i jämförelse!?
Och det kommer ju hela tiden kompakta sk. "ädelkompakter" och i ett lyxsegmentet bland dom, där borde M Leica ha legat i topp.
Nu känns det litet som det bara var en "digital filmrulle" som va det viktiga för Leica att plocka in i kameran.

Men som sagt,
Leica M9 är sannolikt en mycket bra och mycket kompetent kamera, det är det nog ingen som helst tvekan om!
Och det kommer sannolikt att finnas köpare, men om antalet köpare nu räcker, och om kameran tilltalar nya grupper, det får vi se framöver.

 Minolta CLE. Den nya digitala M Leican borde kanske varit i den här storleken? Eller i varje fall inte så speciellt mycket större!?  (Å beteckningen CLE... vad gäller CL så stod det för Compakt Leica på Leica CL, och Minolta och Leitz hade ett samarbete innan den här Minoltamodellen, så CLE..??)

/Bengan 

 

 

Ps.
För övrigt, så hade Staffan Johansson en intressant fundering vid senaste fikat på Ellens, han sa något som: "Den analoga, (klassiska fotografin), eller kallade det den "Kemiska fotografin", den kommer att överleva tillsammans med den digitala. Den "kemiska fotografin" kommer sannolikt att bli den "konstnärliga fotografin".
Den digitala kommer amatörer och yrkesfotografer att använda!?

 

Inlagt 2009-10-23 07:18 | Läst 4915 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Instämmer i att den "kemiska fotografin" sannolikt kommer att överleva på villkor som liknar stenlitografin. Men sannolikt i lite större omfattning. För entusiaster, konstnärer, och en del specialiserade yrkesfotografer kommer kemin att finnas och fortsätta utvecklas. Men det vore fel att tro att entusiaster och konstnärer inte skulle använda den digitala tekniken - tvärtom. Redan har konstnärer stakat ut ett stort antal möjliga vägar inom digital teknik. Det ligger bilder här och var som kommer att bli klassiker inom bild - från de år då digital teknik bröt in i bildskapandets praktiker.

För övrigt tror jag det vore en god idé av Leica att bjuda dig på en M9:a. Om du gillar den blir din blogg den bästa marknadsföring de kan få!
Jag har aldrig upplevt en M-leica som FÖR stor (inte mina leicor M4-2 iaf). Tvärtom, precis lagom med en summicron 35;a på. Minolta CLE upplevde jag däremot som för liten, och tyngdlös (sen är ju sökaren i den ett skämt ((ramarna visar bara ca 80% av vad man får med på bild)).

Men du har rätt, jag klämde lite på en M8 i somras och då upplevde jag den som aningen för stor, även om det bara handlar om millimetrar i jämförelse mot en analog m-leica. Jag tror att Leica X1 blir ganska lagom i storlek! ;)
Svar från Benganbus 2009-10-23 11:02
Jag, har som sagt, inte heller upplevt en M Leica som stor, förrän jag fått ta på Canon G10..
Och jag hade ju några Leica CL för ett antal år sedan, köpte dom just för att dom kändes litet behändigare just då, och nu är den känslan tillbaka...
Och varför gör man inte en riktig Leica av Leica X!?? Med en sökare som på Leica CL och M Leica och Leica M9!??
Jag vet inte riktigt varför, men jag blev inte heller så förtjust i den Minolta Cle, som jag hade i min ägo under en kort tid på 80-talet. Den blev helt enkelt inte så mycket använd. Jag hade ju min Leica M2 redan då att jämföra med, samt några Nikon. Den kändes överflödig på något sätt.
Förstår inte varför det kan finnas en frammatningsarm på M9'an, motorn som drar upp slutaren tar väl lite plats? OCH drar ju onödig energi från batteriet!
Före den digitala tidsåldern hade jag ett antal Leica M. Redan den blygsamma storleksökningen i Leica M6TTL och M7 gjorde att jag aldrig trivdes med dessa kameror. Tydligen kan några mm betyda mycket (eller är det något som man inbillar sig?).
Svar från Benganbus 2009-10-25 09:33
Hade den parallella utvecklingen inte funnits mot kompakta och mycket kompetenta digitala kameror, så hade nog inte de här storleksökningen på några millimetrar på en Leica M9 inte betytt så mycket,
men nu är det nog en annan sak...tyvärr för Leica!
/Bengan
Bengt, ja det var mycket funderingar om Leica, Digitala Leicor, M9 m.m.

Håller egentligen med Johan Pihl i hans fösta stycke, jag heller aldrig upplevt en M-kamera för stor, inte M5 heller, som jag anser är en av de bästa M-kamerorna när man vill ta bilder på fri hand med längre slutartider, den är ju lite större och tyngre, men vad gör några mm och gram egentligen.

När också resonemanget kommer in på Leica CL och Minolta CLE, så måste Ni väl komma ihåg att dom var ganska mediokra i jämförelse med andra M-kameror, jag hade flera CL och alla gick sönder i ljusmätaren, dom var visserligen lätta, men det berodde på att konstruktionen var ganska vek, sökaren var också rätt dålig, Minolta CLE var faktiskt bättre än Leica CL, det är stor risk att det blir så med ett mindre och lättare kamerahus.

Upplever faktiskt min M8 som smidig, den är ju rätt lätt och djupet har jag inga problem med.
Vill man ha en fickkamera kan man köpa en Canon IXUS , den väger knappt ingenting , är lättare än en Canon G-Modell och tar nästan lika bra bilder, känslan blir däremot liknande den med CL.
/Sten-Åke
Måste också kommentera Ps-et, tror inte alls att Staffan Johansson funderingar om valet av analog eller digital fotografering har någon som helst att göra med vilken sort av fotografering som utförs, de olika slagen är bara "Verktyg" en del gillar det ena, en del gillar det andra och några gillar båda.
/Sten-Åke
Större men lättare var min reaktion när jag kände på Johans lånade "testkamera". Annars håller jag med. Mindre hade varit rätt väg.
Gillar Staffans "nya" begrepp om den "kemiska fotografin". Det känns bra i själen på nåt sätt =)
Jag tycker Leica M9 är jäkligt snygg men har aldrig hållt i någon. Jag som springer omkring med en Canon 400D systemkamera skulle nog tycka M9 var smidig!! Jag har köpt en gammal analog Voigtländer nu, ska testa med Tri-X och tackar för filmrulls-tipset. Då halkade jag in på den här kameran, verkar asläcker och fortfarande analog fast ny:

http://www.voigtlaender.de/cms/voigtlaender/voigtlaender_cms.nsf/id/pa_fdih7g8er9.html
Svårt får männskan lida när det bryter ut nya tider...! Och det kommer att fortsätta i allt snabbare takt. Bara kort om namnet Minolta CLE: Det var nog tänkt som en CL med tillägget E för "Electronic" eftersom den har rätt bra elektroniska funktioner för både exponeringsmätning (mot ridån resp. filmen) och kontroll av slutartiderna. CLE blev nog kort sagt en bättre kamera än CL. Wetzlar låg vid denna tid kraftigt efter den japanska elektronikutvecklingen.