The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4648 / Obs, inte så mycket om foto, men annat intressant för nätsurfare!

Men litet om foto i alla fall, här e en optik på Leica med bra skuggseparering vid svartvitfoto!

Och så en bra sak att ha med sig vid läsning på internet! Dunning–Kruger-effekten! (Har skrivit om effekten tidigare)
"Dunning–Kruger-effekten är en kognitiv bias som innebär att den som är inkompetent också är oförmögen att förstå att denne är inkompetent. Detta får till följd att inkompetenta överskattar sin kompetens i högre grad än kompetenta. Samtidigt tenderar personer med hög kompetens underskatta sin relativt höga kompetens gentemot andra, vilket leder till antagandet att det som är lätt för den kompetente också är lätt för andra.

David Dunning och Justin Kruger (Cornell University) sammanfattar:
"Den inkompetente har felaktig uppfattning om sig själv, den kompetente om andra."

Det har länge spekulerats om effekten, men det var först när Justin Kruger och David Dunning, två forskare på Cornell University i New York, 1999 genomförde en serie experiment för att testa hypotesen som den blev vetenskapligt belagd. En kognitiv bias är något av de psykologiska mönster, som kan få en människas subjektiva bild av omvärlden att avvika från verkligheten. Vissa kognitiva biaser kan härledas till evolution. Den kognitiva biasen kan antingen vara explicit (öppen) eller implicit (dold). Båda varianterna kan i viss mån förändras genom utbildning" (Wikipedia).

Den här effekten tycker jag e bra att tänka på när man e ute och surfar! Det underlättar!
Om jag e så himla bra som jag själv tycker, då måste jag vara vaksam!
Å andra sidan, alla e väl lika förståndiga som jag, så vad e problemet!   ;)

.

För övrigt jobbar jag som plattsättare utan vattenpass i dag! Min fru undrar varför! Jag tycker att det här exakta e tråkigt och mellanmjölksaktigt svarar jag! Roffe håller koll så vi inte blir överfallna! ;)

/Bengan

Inlagt 2019-06-19 11:46 | Läst 1078 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej,
Överfallna? Av skatorna?
Klapp
Bob
Svar från Benganbus 2019-06-19 19:23
Bra fråga! Roffe säger bara att han vaktar mot plötsliga överfall! Vad han nu menar med det! Misstänker nog också skator, för posten har redan varit här!
B)
2019-06-19 19:53   Nils-Erik Eriksson
Det är inte bra att vara oaktsam dvs. att underskatta sin motpart. Men vad är meningen med ditt inlägg, som jag förmodar är en refererande text ? Tycker nog att med ref till texten att den söker att ifrågasärra folks intelligens eller förvärvad livsrefarenhet- Det torde vara ytterst viktigt att fråga alla parter innan man dömmer . Att formulera teoretiska fraser som den ref. texten, är lätt men seså bevisa dem i praktiken då/NE
PS.Jag skriver en del kommentarer i bloggarna mer i vissas än andras därför att jag finner ett visst intresse i dem. Jag har ännu ej skapat någon egen blogg för att visa mina enkla vardagsbilder men skriver vad fan jag vill och när det passar mig. Om jag verkligen skulle ta i vid betraktande av vissas inlägg så skulle jag kanske bli portad, leve uppriktigheten utan omskrivning. Fotosidan kan man både ha och mista Ds.