The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4642 / Ibland får jag för mig saker, udda saker, och skriver även om dom, ursäkta mej!

Udda saker e ofta känsliga att skriva om! För man vet inte vem man väcker! Ingen tar skit liksom! I alla fall inte på internet! Å då skall man väl inte skriva om känsliga saker, kanske nå'n tycker! Utan bara skriva om nå't som inte väcker upp känslor! Litet lagom skrivande liksom! :)
Å andra sidan, när det e lagom, så va e det för mening att skriva nå't om det då! För om allt e lagom, då e allt ganska lika! Kanske nå't att fundera på! ;)

Men numera gäller det även att tänka på var man är, på internet alltså, för där finns det små åsiktspoliser som håller koll på oliktänkare! Åsiktspoliserna underlättar likatänkande för alla! Men ändå, vore det inte litet trist om all tänkte lika rätt! Å vem skall man då hacka på! ;)

Men till saken! Som kan vara aningen litet känsligt! Jag har under några år undrat om alla fattat Sune Jonssons riktigt riktigt? (Nu vet jag att det finns dom som fattat! Så då slipper jag dom i kommentarerna) Men Sune Jonsson är ofta ingen  dokumentärfotograf, utan han fabulerer en del i sina bildtexter! Sune Jonsson upptäckte i början av sin bana nämligen att om dokumentärbilden åtföljs av en litterär omtolkning av motivet,  det kan skapa en begriplig enhet av det etnologiska och sociologiska materialet! Påminner om konstfoto! Skall utveckla det här i en senare blogg! ;)

Men som jag sagt tidigare, jag tror att det e viktigt att kunna sin fotohistoria, å inte bara den senaste instruktion till den senaste kameran! För då blir fotografin man gör bara som att sitta och byta hockeysamlarbilder!
Nu tänder nå'n väl på det här påståendet också! ;)

Ha det bra i värmen!

/Bengan

Ps. Roffe har det hyffsat bra! Skugga och kall och våt handduk!

Inlagt 2019-06-15 16:01 | Läst 733 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Så sant som det är sagt, eller skrivet. En hyfsad hum om fotohistorien är aldrig fel. Dels för att förstå bildflödet runt i kring men också för att kunna ställa sina egna bilder i relation till andra fotografers.
Och Sune Jonsson , och Eugene Smith, nyss på tapeten, som också arbetade med det här kontrapunktiska berättarknepet, att texten ska helst inte tala om vad bilden berättar med sitt språk, utan tillföra något, precis som ackord. 1+2=3 liksom.
Läste alldeles nyligen om Bergengrens böcker. Finns mycket klokskap där.
Ha det gott!
Hej,
Det gläder mig att Roffe har det bra i skuggan. Hörde att Mälarområdet hade 25 grader varmt.
En våtkall filt för Roffe är mycket bra lösning.
Klapp
Bob
Allt är relativt. Sune J:s "Byn med det blå huset" har dokumentära bilder med "litterär" text, dvs. påhittade namn och annat fint. "Bilder från bondens år" är till 100 procent dokumentär, lisom "Jordabok", böcker som jag råkar få syn på i hyllan intill.

Annars så är det både bra och viktigt med åsikter, inget är tråkigare än människor som är så lagom och mera grå än gråsparvar. Det är bara döda fiskar som flyter medströms.

Och jag resonerar så här: Vad man än tycker, eller säger, så kan man inte vara alla till lags. Alltså skall man strunta i sånt. Lika bra att vara (och tycka) den man är.

Såg en gång en sticker i Sydney som sade: Why be normal when you can be yourself. Det gillar jag.
- hawk