The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4820 / Vinnare är Pictorialismen! :)

Med tanke på de fantastiska bildmaskiner som vi har fått, läs PS och liknande, så e ju svaret lätt, Pictorialismen vann stort till slut! :)

Det finns ju såklart andra fotogrupper, typ dokumentation av vår verklighet, men den finns mest i utlandsreportage, där man kan se hur hemskt dom andra har det! För det säljer!

Den minsta gruppen, en pytteliten fotogrupp, typ som fotograferar hemmavid, även dokumenterar hemmavid, men den är väldigt liten och oansenlig, nästan så den inte syns...

För att bena upp det här litet till, så e det här inte så himla konstigt,
marknadsförare är otroligt skickliga, så skickliga så vi nästan inte alls märker det! :)

/Bengan

Inlagt 2019-10-29 07:55 | Läst 2794 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Har du inte erfarenhet, som marknadsförare?/NE
Väldigt vacker bild, svag för ljusstrålar genom molnen. Från texten begriper jag intet, men det spelar nog mindre roll då bilden säger mer med sina 1000 ord
Fin, piktorialistisk, bild!

Försöker tolka din text (som jag tror är lite svårare än avsett).

Menar du att de effekter osv. som mobiltelefoner och bildbehandlingsprogram lägger på bilder är "piktorialistiska" och att piktorialismen (som dog ut för 100 år sedan som rörelse och som jag inte tror att "marknadsförare" idag känner till så väl) då har "vunnit" över andra bildstilar? I så fall så är jag lite tveksam till dina slutsatser. Det räcker med att titta på de många bilder man faktiskt möter under en dag för att konstatera att de inte är speciellt piktorialistiska. Snarare är det väl kategorin "hemmavid-dokumentära" som man ser mest av om man inkluderar sociala medier.

Eller missuppfattar jag hela din poäng? :-) Utveckla gärna, för det är en intressant diskussion.

F
Fin bild som inte bara representerar Pictoralism, utan även visar för oss fotografer intressant fysik.
Solen är ju ”oändligt” långt borta – varför går inte strålarna rakt ner? Jo, det uppstår refraktion i molnens glipor och hål. Ljuset böjs nämligen av vid övergången mellan två material med olika brytningsindex (Snells lag) och när det passerar kanter.
Speciellt i små hål, som när man bländar av ett objektiv kraftigt, kommer en stor del av ljuset att bestå av refrakterat ljus – och bilden blir oskarp. Ett optiskt fel som inte går att korrigera i vanliga objektiv
ojanson 2019-11-14 23:25
I det här fallet handlar det inte om diffraktion.
Om du förlänger strålarna upp åt höger, genom molnöppningen, så kommer de att mötas i en "punkt". Solen, som här är dold av molnen.
Det är bara en fråga om perspektiv.
Ursäkta kort svar! Mer kommer!
jag tycker det har blivit omvända världen mot vad det va förr!
På gott och ont!
Förr va det svårt att försköna bilder, att "bygga bilder", nu är det otroligt lätt!
Och det här lockar såklart att lägga till och ta bort även på vardagsbilder!
Därför tycker jag att Pictorialismen har segrat! :)
/B
Ps. I framtiden hittas inga bildskatter i skokartonger utan det blir rynkfria människor i något moln!
Om inte nyckeln till bildskåpet i molnet blåst bort! ;)l
syntax 2019-10-29 14:21
Under den tid som jag var antikvarie vid Stockholms stadsmuseum, fick jag klart för mig att den handfull bilder från gamla tider som sålde överlägset bäst (kan ni tänka er, på den tiden kunde man få kopior från museets originalnegativ) kom från "skokartongen" - slumpmässigt bevarande bilder som vi brukade säga. Det blir nog klent med sådant i framtiden - moln har en tendens att upplösa sig efter hand., medan skokartonger ofta står där dom står.
Fredrikpersson 2019-10-29 15:51
Aha, då förstår jag bättre.

Jag håller med om att det nu är väldigt lätt att försköna bilder och att det kanske kan kopplas till piktorialism. Men dagens smartphones, bildbehandlingsprogram m.m. kan inte bara försköna utan också manipulera bilden på många andra sätt. Jag tror också att snart kommer nog den fysiska närheten mellan kamera och motiv att bli lösare. Med allt det bildmaterial som finns uppladdat och allmänt tillgängligt är det väl inte alls osannolikt att jag inte bara kan göra min uppenbarelse lite snyggare, utan med hjälp av min smartphone även placera mig i mer eller mindre valfri miljö.
Jag håller alltså i och för sig med om din slutsats men tror att fenomenet sträcker sig, och framför allt kommer att sträcka sig, långt längre än bildförsköning med piktorialiststuk.

På ett sätt så kan man ju sörja att bilderna likriktas och förskönar oss och att ett foto inte alls längre är vad vi är vana vid. Så känner jag också. Fast samtidigt, på tal om piktorialism, så var ju det en ganska kortlivad period inom fotografin och kraften i "sakligare" och mer realistisk fotografi slog ut piktorialismen och skapade en lång period av fotografi som inte förskönade. Det är väl inte uteslutet att samma sak kan hända igen? Eller något helt annat och kanske oväntat. Det enda vi vet är väl att fotografin utvecklas. Men det har den gjort ända sedan 1800-talet och hittills har det bara varit spännande. Tycker jag, och det är med den grundinställningen som jag tittar på fotografins utveckling framåt också. Det är ju superspännade och jag är helt övertygad om att det kommer att finnas massor av digitala bildskatter i framtiden, även om de kanske inte ligger i skolådor på en vind och har manipulerats av någon som tagit bort färgen :-)

Det allra bästa är ju att utvecklingen inte hindrar att jag kan grotta ner mig i en analog bild med storformataren, ta en polaroidbild med film från 90-talet eller för den delen med spänning kolla om mitt ryska objektiv har koppling till Zeiss. Det är också superspänannde.

Missförstå mig inte, det är viktigt att vara kritisk mot utvecklingen och bra att diskutera den, men ibland tycker jag att vi gubbar här på FS kan sprida lite för mycket domedagsstämning när vi pratar om fotografins framtid.

Tack för intressant blogginlägg och ursäkta långt svar :-)

/F
syntax 2019-10-29 17:45
Kul diskussion - men jag hänger inte riktigt med i utgångsläget. Det är ju ändå så att det digitala mörkrummets förbättrings och förändringsmöjligheter gäller lika mycket för bakgårdsromantikern som för pictoralisten?
Svar från Benganbus 2019-10-29 19:56
Fredrik, absolut inga problem med din intressanta kommentar!
/Bengan
Skön bild, Bengan, oavsett vilken genre du väljer att placera den i ;)
Utomordentligt vacker landskapsbild tycker jag, oavsett klassificering! Hälsningar/ Björn T
Vet inte ens vad det betyder, pict? så nöjer mig med att beskåda en väldigt snygg bild som inte setts innan ;)
Mvh/Gunte..
Jag kan väl berätta om bilden också! Vi hade gjort en hösttur upp till Björnrike, till en öde fjällanläggning!
På dagarna vandrade vi, och på eftermiddagen satt vi och tittade ut via ett stort fönster och vid ett tillfälle så såg det ut så här! :)
/B