The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5058 / Objektivtest! Leitz och Jupiter-3

Visst kunde jag se skillnader på resultatet från objektiven, som var tillverkade 1956 0ch på 1990-talet! (Jag använde en Fuji X-E1 som testplattform) Men inte så stora skillnader som skulle betyda något för min amatörfotografi! Å det va även minimalt litet bökigare att fota med det äldre objektivet då de inte hade klickbändare! Nu va det inga testkartor inblandade, eller tegelväggar eller detaljstudier i kanterna på 200%! ;)

Det som förbryllade mig mest det va ändå den fina teckningen på Jupiter-3 objektivet från 1956! Nu kan man kanske se det historiskt genom att originalet var Sonnar 1,5:an, som va en utvecklad triplett på 1930-talet för att kunna klara av de interna reflexerna bättre innan T-behandlingen fanns! Och när man lade på en antireflexbehandling runt 1936 på den här konstruktionen så blev den ännu bättre vad gäller att minska de interna reflexerna! Och en Jupiter-3 från 1956 är med stor sannolikt från den nyuträknade Jupiter-3 serien! Nytt ryskt glas krävde vissa omräkningar av Sonnarkonceptet!

Intressant det här,
tycker i alla fall jag! :)
/Bengan

Inlagt 2020-05-30 10:28 | Läst 2229 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mycket intressant och fascinerande.
När jag läser på lite om antireflexbehandling i begynnelse så märks att gränsen gick vid tre-linselement "triplets" objektiv före 1939.
Man räknar med ca 8 % eller mer ljusförlust vid varje linsyta samt störande reflexer som försämrar kontrast och skärpa. Objektiv med mer än 6-7 glas kunde räknas ut men ej konstrueras så att det fungerade bra.
1935 uppfanns antireflexbehandlingen vid Zeiss och kom i produktion 1939.
Först efter kriget och i början av 50-talet blev det allmänt i bättre objektiv.
Tidigare kände man till att åldrande objektiv blev ljusstarkare på grund av att glasytorna oxiderade med tiden och det bildades en antireflekterande yta på linserna.

Utan egen erfarenhet så antar jag att det är något visst att fotografera med äldre glas som ger bilderna en annan karaktär en dagens kliniska bilder.

Hälsar Janne
Peter Hennig 2020-05-30 20:02
Man räknar primär och sekundär linsfläck. Då få man för linsantalet: 1, 2, 3, 4, 5, 6, reflexer som: 1, 6, 15, 28, 45, och 66.
Med tre fristående element får man alltså 15 reflexer, vilket är acceptabelt för ett icke antireflexbehandlat objektiv. Ökar man sedan på med bara en till fristående lins, har man 28 reflexer - vilket inte är acceptabelt. Sedan beror transmission och slöjbildning också en del på de ingående linsernas sfäriska böjning gentemot varandra - och en del andra grejer.
Zeiss fick patent på antireflexbehandlingen den 1 november 1935 och det täckte även Multi Coating - men saken förklarades omedelbart som hemligt militärpatent. 1940 släpptes AR-tekniken fri och de första civila objektiven (Sonnar och Biogon) tillverkades, med försäljningsstart våren 1941 i Sverige och Schweiz - mitt under kriget alltså.