The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5059 / En udda kamera som nog få känner till! :)

Om man går litet på sidan om "the main stream" så finns det både intressanta och litet udda kameror! Här är en sådan kamera!

.

Slutaren e faktiskt speciell! En metallridåslutare som inte beter sig riktigt som en normal ridåslutare! ;)

Jag har fotat med kameran för några år sedan! Funkade bra!

/Bengan

Inlagt 2020-05-31 11:46 | Läst 1586 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Metallridåslutaren finns i många av dessa kameror från Östtyska Praktica/Pentacon. En gedigen och driftsäker konstruktion som utvecklades av deras egna tekniker och som visat sig fungera väl.
Peter Hennig 2020-05-31 16:29
Som du säger Nils så funkar den metallslutare man tidigare utvecklat väl. För att kunna använda denna rätt stora stålkonstruktion även i en kompakt kamera, vände man på slutaren och lät lamellerna under exponeringen gå upp mellan prisma och okular. Där kunde dom ju inte ligga kvar – utan dom returnerar blixtsnabbt efter exponeringen (ögat ser det knappt). Detta får som följd att när man drar fram slutaren, så rör sig inte lamellerna – dom ligger ju redan i utgångsläge. Det ser mycket underligt ut.
I övrigt så låter slutaren en hel del. Det är frågan om en hårt fjäderbelastad ”kickslutare”. Slutarlamellerna kickas iväg av en kraftigt fjäderbelastad arm. Mycket oväsen och vibrationer – ändå är kameran i praktiken helt vibrationsfri i området 1/1000s. - 1/30s. eftersom slutaren går nedifrån upp, synkront med spegeln, så att inga vibrationer når filmplanet inom det intervallet
Vinsterna ligger i en mycket hög driftsäkerhet, Slutaren är självsanerande från smuts och fungerar korrekt i temperaturområdet plus 60 grader till minus 35 grader (vilken av dagens slutare gör det?).

Jag kunde ju bara inte låta bli Bengt... :-D
Svar från Benganbus 2020-05-31 23:00
Inga problem Peter, du kan det där mer än jag! :)
/B