The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5170 / Retrooptik med retrostuk på bilderna!

Retrobildsalternativ vad gäller optik! 1930-tal utan antireflexbehandling!

Jag läste i DN kultur i morse om filmen "Babyteeth" där man hade använt en speciell optik i filmen! Super Baltar! En optik som blev känd efter de två första "Gudfadern"-filmerna! Tanken var att skapa varmare färgtoner och mjuka upp det digitala skärpeutseendet man får via digitala kameror! Det låter som om skärpa inte är det absolut viktiga här! ;)
.

Fast det finns såklart olika skolor om det här! ;)

.

Men det går nog att försöka efterlikna det här inte så skarpa även i stillbildsfoto med hjälp av "omodern" kameraoptik!
Här är ett försök i alla fall!  ;)

/Bengan

Ps. Måste nog tillägga, att det här ligger inte riktigt i tiden, det är skärpa som gäller, i alla fall i amatörfotografin! Vad skall man annars sälja?  ;)

Inlagt 2020-09-18 10:13 | Läst 1828 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Perfektionismen breder ut sig som en pandemi inom fotovärlden. Ack ja, gamla objektiv är bara till för nördar.
Mine herrar! Ni äro (liksom jag) gambla nog att ha ett historiskt perspektiv på det här! På 1970-talet fick jag regelbundet Hasselblads tidning, där det uttryckligen stod att för att duga där skulle ett bildbidrag vara 1) kvadratiskt och 2) knivskarpt. Tycker faktiskt det är mycket friare nu, med Holga och hålkameror o s v väl blandat med superskarpa fåglar från en del håll (jag gillar fåglar, men ser lika gärna halvsuddiga sådana på pionjärtidens bilder). Och amatörinriktade fototidningar i stil med den avbildade är inte alls lika normgivande nu som förr.

Så: I think you´re just floggin´dead horses, som det heter på allas vårt nya modersmål. Bengans fru ovan, i det fina ljuset och den lika tydliga närheten visar ju att det går väldigt bra med det ni har. Så, ut och plåta med det då, och låt de välbärgade nybörjarna jaga pixlar och upplösning!
Peter Hennig 2020-09-18 18:04
Bra! "Mannaminne" lär visst vara 20 år
Min stora idol - Daido Moyirama - fotar med billiga småkameror. Massor med oskärpa fel ställen, grynighet och urblåsta högdagrar. Konstigt det blir så bra.
Noterar att tidningen är fotograferad i tidningsstället och inte på ditt köksbord. :)
Tack för alla kommentarer om tillståndets mening! Även kommentar om butikstidning! :)
/B