The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5311 / Datorn hackad?! Och mera om Leica och nostalgioptik!

Fejkad förrbild!

Under eftermiddagen vägrade datorn att skriva en bokstav! Eller rättare sagt, den bokstav på datorn som va den viktigaste bokstaven för mig, vägrade att fungera! Aha, tänkte jag, nå'n illasinnad hackare hade gett sig f-n på att få stopp på mig och mitt skrivande om en viss sak! Nåja, det skall vi bli två om tänkte jag! De e väl åsiktsfrihet va!

Hämtade verktyg för att öppna upp datorn! Liten skruvmejsel, pincett och en putsduk! Då jag inte visste hur knapparna såg ut undertill, så tog jag bort en annan knapp på datorn, en knapp som jag inte använder, för att lära mig den underliggande tekniken! Ok, det e så det funkar tänkte jag när jag såg hur det såg ut undertill! Tog sedan bort den viktiga knappen och löste problemet! Det va damm och litet annat skräp som hade hindrat knappen från att fungera! :)
Nu vet säkert de flesta vilken knapp det var, men kan väl ändå nämna det för de okunniga! Det va L-knappen såklart! :)

Vad gäller nostalgioptik, som e så populärt numera! Nytillverkad alltså! Det blir ju bara det yttre utseendet på optiken som nästan ser ut som förr! Och så fotar man digitalt, och grejar litet i PS och tror att det skall se ut som det gjorde förr! Knappast!

.Att få det att se ut som förr, i bilder alltså, då får man börja med att använda en optik från förr, gärna icke antireflexbehandlad, på en analog kamera, och med en film på 25 ISO!
Lycka till! :)

/Bengan

Inlagt 2021-02-24 16:45 | Läst 914 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Bengt.
Jag kan känna igen det problemet från mitt aktiva arbetsliv. Där hade företaget anställt ett par damer som kom en gång i månaden och städade tangentbord och telefoner!
För mig skulle det vara en katastrof om F-knappen inte skulle fungera, dvs inte i användning som Fuck men Fuji :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Benganbus 2021-02-24 21:30
I Sverige fick vi städa tangentbordet själva... :(
Å visst har vi har våra favorittangenter Erik! :)
Min F-tangent är också viktig! :)
Mvh från Bengan
vad bra, jag fick samma typ känsla för några veckor sedan
jag är inte ensam
det lättade lite
städa under tastaturet sa du - jag skall försöka
tack för tipset
ang Leica så har jag en Q2 - 28 mm tycker jag om, men du har rätt i att det är skillnad på analog och digital - men för mig är enkelheten det viktigaste
/inger
Svar från Benganbus 2021-02-24 21:21
Jag dammsög sedan tangentbordet, för att få det riktigt rent!
Men fick leta efter en tangent i dammsugarpåsen!
Hittade den! :) :)

Jag tycker inställningen om enkelhet i fotografering, det är en bra inställning!
/B
Inget går upp mot originalen.
Svar från Benganbus 2021-02-24 21:22
Håller med dig Thomas! Det finns tillräckligt med kopior! ;)
/B
2021-02-24 17:49   Stefan Åhbeck
Jag trodde det var utropstecknet!
Svar från Benganbus 2021-02-24 21:22
Jag skall prata med dig när vi ses! ;) :)
B)
Jag trodde också att det var utropstecknet! Eller möjligen bokstaven e.

Jag hade samma problem, men att laga vart nervigt. Några tangenter gick smidigt att lyfta upp och städa under. Men en gick sönder, d v s plastfjädern undertill skadades. Nytt tangentbord finns inte att köpa (jag vill ha Mac original med sladd), så jag tog itu med att laga. Kollade på en skrotad laptop som jag råkade ha kvar och lyckades flytta över en plastfjäder därifrån.

Sens moral: Lyft tangenterna jätteförsiktigt och gör som du, öva på den som används minst eller där det finns en dubblett (cmd kringla på mitt tangentbord).
Svar från Benganbus 2021-02-24 21:28
Har försökt skriva med punkt. Så här. Men det känns inte bra. Det känns litet och intetsägande. ;)
Hur som helst, jag använder nog L-tangenten mest! Så påstår min fru i alla fall!
Jo det va mycket små och veka plastfjädrar under tangenten,
Så vis av det här, så nu trycker jag mycket mera försiktigt! :)
/B
På mitt första jobb fick vi tillbaka en dator från en journalist med ett argt brev om hur uselt den funkade. Det visade sig att tangentbordet var fyllt med hårt packad aska. Killen hade skrivit med en cigg nellan fingrarna och askade därmed kontinuerligt ner mellan tangenterna. Och det här var länge sen, när tangentbord var rejäla grejor och inga fjösiga lågprofilare. Och när folk kedjerökte på jobbet...
Sabud 2021-02-25 19:39
Jag har kvar ett ett sådant `tål det mesta-tangentbord´, ett KeyTronic med magnet / tungelement-tangenter.

/Stephan
Snygga motiv på båda bilderna! Och snyggt fotade förstås. Körde ofta Adox när jag jobbade med Robot, ganska ofta Adox KB 14 , det är väl knappt ISO 25 ? Hälsningar/ Björn
Svar från Benganbus 2021-02-26 10:42
Adox KB 14, respekt!
/B