The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5333 / The Madness Continue! Contax/Kiev och en varning!

Bilden är tagen med en Contax från 1938 med en icke antireflexbehandlad Biogon 1:2,8/3,5 cm och HP5  (Bilden är tagen 2010 c:a)

Och så till saken! Jag har ju skrivit en hel del om Contax och Kiev i några bloggar! Så jag vill påpeka, och även varna, att det här är ingen Leica! ;) Missförstå mig nu inte! För en analog Leica så finns det reparationsverkstäder, men för en Contax eller Kiev finns det sannolikt ingen som kan reparera den längre! Det här e udda kameror, och ganska okända för gemene man! Men det kanske kan vara att nå'n enstaka snubbe i nå'n källare typ, som ev. kan  serva eller reparera de här kamerorna! Eller att nå'n användare, som snöat in på kameran och tekniken, och kan fixa en del saker själv på sin kamera!

Men det finns faktiskt en liten ljusning i tunneln! Det enda som skulle kunna hända efter en fyrtio till femtio år med en Contax eller tidig Kiev, det är att ridåbanden kan gå av! Men det kan ändå vara tillräckligt! För det gäller att ha rätt band vid byte! Och att kunna byta band! Det är där själva haken ligger! :)

/Bengan

Inlagt 2021-03-20 18:20 | Läst 1154 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Härligt klassiskt analogt sug i den bilden.
Avsaknaden av effektiv antireflexbehandling av glasytorna som blev allmän på 50-talet ger en speciell karaktär.
Menar du att det inte finns någon i Svedala som reparerar gamla Contax-modeller?
Finnarna då? eller Jonas i Fjollträsk.

MVH Janne
Svar från Benganbus 2021-03-21 07:19
Tack för bildbetyg! Jag är tveksam om det finns någon som vill ge sig på en Contax/Kiev, möjligtsvis att byta ridåband och blåsa bort litet damm och en droppe olja i långtidsverket. Vad gäller service och reparationer på den här kameran så måste man först förstå hur kameran fungerar. Jag e själv inte riktigt klar med hela funktionen i kameran! :)
Men jag har Peter Hennig att fråga då det kör ihop sig!
Men räddningen på en Contax och även tidiga Kiev, det är kvaliteten, för det enda som brukar paja efter säg fyrtio till femtio är är just ridåbanden av rayon. Och bara det att en syntetfiber, rayon, håller i så många år säger en hel del om resten av kameran! :)
Vad gäller Jonas, jag skall fråga honom!
/B