The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5334 / The Madness Continue! Eller I som här inträden låten hoppet fara! (Dante)

Kievkamera uppe på Jakobshöjden i Grövelsjön 1995!

Och till saken! Vad gäller service på Contax II, III och Kiev, så är det bra att förstå hur slutaren i stort fungerar! Här har Rick Oleson en liten enkel förklaring!
http://rick_oleson.tripod.com/index-92.html

Här är en youtubefilm som visar delarna i en Kiev. Ganska bra och instruktiv faktisk, kanske kan den locka till inköp av en Kievkamera eller Contax II eller III och träning av funtionsförståelse och senare eventuella reparationer! :)
https://www.youtube.com/watch?v=cIa7gefAhkM

Här är en bra bok att också ha!
https://www.amazon.com/Zeiss-Contax-Repair-Manual-Models/dp/1874707081

Så är man tekniskt kameraintresserad, så kan det här vara ett billigt och kul sätt att lära sig hur en 1930-talskonstruktion fungerar! En Kievkamera av senare modell, bör man få för en 500:- till 1500:- kronor! Å så ett skruvmejselkit från Clas Ohlson! Kanske en ny hobby i Coronatider? :)

Och kameran går ju att fota med också!

/Bengan

Inlagt 2021-03-21 09:30 | Läst 1468 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Risken är att kameran inte alls går att fota med - därför att det har skitit sig med reparationen.
Båda de publikationer du hänvisar till är utmärkta, och författarna har inte bara begripit saken, utan förklarar det bra. Ändå är detta så intrikata saker och komplicerade mekaniska samband, att man behöver stå över axeln på en erfaren reparatör och titta medan man får saker och ting förklarat för sig.
Så gott folk: Ta det lugnt med skruvmejslarna tills dess att ni är absolut säkra. Jag har flera gånger till skänks fått en Contax eller en Kiev i påse - därför att någon förhoppningsfull proselyt inte har fått ihop den igen... :-)
Svar från Benganbus 2021-03-21 11:23
Jag vill gärna försöka locka ungdomar, typ 80- , till den här spännande kameran nu när filmintresset ökar litet igen!
/B
Khalad 2021-03-21 14:46
Hej Bengt, jag var på vippen att beställa en Kiev II från början av 50-talet på e-Bay, mest för att den var så snygg.. Sen blev det så att jag i stället bestämde mig för att köpa lite film både till min älskade Yashica-Mat och min Olympus OM-2n. Än så länge har jag dock bara köpt film. För övrigt är jag ju också 80+ så det hade inte förbättrat statistiken........Hälsningar/ Björn
Svar från Benganbus 2021-03-21 16:45
Björn! Nu när jag har bifogat en del påläsningstips, så kan det vara tid att fundera på ett köp! ;)
Men gärna en tidig Kiev, gärna före 1965! Dom va närmare Contaxoriginalet då! :)
Mvh Bengan