The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5308 / Mera om ryska grejer! Och några har nog läst om den här optiken förut! :)

Ryska fotogrejer har ofta dåligt rykte! Men det finns olika ryska fotogrejer, likaväl som det finns olika Kievkameror! :)  Här är en sådan olik grej! Visst ser den litet yxig ut om man tittar på märkningen på frontringen av optiken, 1948! Det ser ju handskrivet ut! Men det är då man skall börja bry sig! En annan viktig sak är Jena-fyran! Det finns ett hemligt språk även här! ;)

Hur som helst, för att gå rakt på sak, så innehållet i det här objektivet är en Zeiss Sonnar 1,5 / 5 cm! Ni vet, optikens Heliga Graal! ;) Å hur vet man nu det då!
Där e det aningen litet hemligt liksom.... :)

Men kortfattat, efter att ha tittat på de rätta ställena på optiken, och så vidare med en liten envägskonferens med Hartmut Thiele, så ser jag att optiken kom från Jenafabriken 04.12.1945! Sedan plockade ryssarna med sig optiken till Sovjet och satte optiken i en rysk fattning! Kanske 1948!

/Bengan

Inlagt 2021-02-22 10:58 | Läst 686 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den var säker bra i sin tid, men inte så vacker att titta på i rysk version.
Jag läste häromdagen att Nikon byggde sin första 50 mm för SLR, en non-AI 50 mm, med Sonarformulan. För senare 50:or övergavs dock Sonarformulan av någon anledning, och man byggde en egen, vilket blev en förbättring. Detta har jag bara läst på nätet, så man kan inte vara säker att det stämmer. Mvh Wolfgang
Svar från Benganbus 2021-02-22 18:02
När de tyska patenten förverkades efter krigsslutet så kunde de andra objektivtillverkarna plocka för sig!
Bla. Nikon, Canon mfl kopierade direkt Sonnar 1,5:an, och kunde nu även använda T-Behandlingen = Antireflxbehandlingen, som varit ett Zeiss-patent! Så det blev en riktig huggsexa efter kriget! :)
/B

Ps. Leica fortsatte tyvärr med "sin" stora och tunga Xenonkonstruktion, men kunde nu lägga antireflexbehandling på den och kalla den för Summarit! Men det blev inte så mycket bättre!
ojanson 2021-03-27 21:12
Här måste jag nog dementera. Sonnar 50 ger inte plats för spegeln, utan var redan från början av dubbel-gauss-typ. Däremot var 85:an till en början av sonnar-typ.