The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 544 / Julläsning (Korinthierbreven, Thomasevangeliet) samt Leica och vädret!!

 

 

Jag har läst mycket under julen och även lyssnat på musik, hittade bla en skiva med Eric Clapton i källaren!  :)

 

Och läst som sagt! :)

 

I min förr blogg skrev jag litet om Thomasevangeliet, och det gjorde mig intresserad igen av orsaken till att det inte fick komma med i vårt Nya Testamente. (Maria Magdalenas evangelium kom inte heller med).

Man har ju i nästan i två tusen år i olika kristna kyrkliga sammanhang talat om Thomasevangeliet, men mycket mer har man som lekman inte fått vetat förrän man hittar Thomasevangeliet 1945, då det blir tillgängligt för en större krets.
Det var sannolikt några (olydiga) munkar som gömde de här papyrusböckerna en gång då man fick order om att all kättersk litteratur skulle förstöras.
Vad jag förstår av det, så hade man nog ett större "kristet bibliotek" världen över innan den här utrensningen skedde.

Och det är kanske tur att inte någon hittade dom här papyrusböckerna tidigare, för några hundra år sedan, för då undrar jag om den tidens vetenskapsmän skulle ha sparat dom till vår generation?

Thomasevangeliet har ju under alla år av den ordodoxa Kyrkan beskrivits som gnostiskt och även kättersk, och ansågs därför olämpligt, därför fick evangeliet bla inte komma med i det Nya Testamentet. Nu när evangeliet är funnet, så kan det vara lättare att förstå, eller att inte förstå den synpunkten.
Jag som lekman, ser väl inte något farligt eller olämpligt i det här evangeliet, annat är att Thomas verkar ha en viss huvudroll.
.

Sedan blev jag i ett annat sammanhang nyfiken på varför inte kvinnor bör vara präster. (Jag undrade varför den uppfattningen har uppstått)
Som jag har läst och förstått, så hade Jesus även kvinnor i sin lärjungekrets. Och den som upptäckte och talade med Jesus som första person efter uppståndelsen, det var ju Maria från Magdala, så kvinnor fanns det.

Sedan när jag läser i det Första Korinthierbrevet, (Paulus skriver till församlingen i Korinth), så säger han att kvinnor inte skall hålla i gudstjänsten...

Undrar ändå om det va så Jesus också hade tänkt.....? ;) 

http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rsta_Korinthierbrevet

Nåja, det här med vår religion, och då Nya Testamenatet, det tycker jag är mycket intressant, speciellt när man nu den sista tiden hittat arkelogiska fynd och skrifter som ger en bättre förklaring till de diskussioner man haft tidigare.

Så jag har "forskat" litet under julen liksom! :)


Och så till något helt annat!
Leica IIIf med längre brännvidd, 8,5 cm.

Svårt att fota snabbt, man måste först ställa avståndet, sedan flytta ögat upp till extrasökaren, och trycka av! Under den tiden hinner det hända en hel del! :)

Så för att använda en gängleica lätta och snabbt, så underlättar deofta att ha en kortare brännvidd. Med tex 35 mm så har man ofta så stort skärpedjup vid tex gatufoto att man bara behöver sikta och trycka av!
Å gärna utan pekfingervante! ;)

Den här utrustningen fungerar bättre/snabbare!

 

/Bengan

 


Ps.
Underlig vädersituation va har....
Det ser ut som en hel armada av L på inflygning mot Skandinavien...  

 

 http://www.youtube.com/watch?v=Sv5iEK-IEzw    :) :)

 

 

 

Inlagt 2009-12-27 21:06 | Läst 5920 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Du ger dig in på ett ämne som är minerat, Bengt. Bland teologer är det skåpmat men bland sk. vanliga människor är det inte helt givet att de ens vet vad Kristendom är. Många blandar friskt bland spridda citat från GT och NT medan de mera belästa söker sammanhämgande perspektiv. Mest beroende på de epistemiska värde man tillskriver koherens, välgrundade påståenden eller ändamålsenlighet. Uppenbarelsen, Gud och nåden är dessutom inte helt enkla att behandla utan metafysik. Dvs utanför en naturalistisk världsbild finns dessa ej falsifierbara ontologiska föreställningar. En sorts rationalitet som kan studeras utanför "den svarta lådan" men vars orsaker är oåtkomliga om vi inte själva hänger oss åt det. Men inte ens då är man överens i allt...
Svar från Benganbus 2009-12-28 07:11
Det här e känsligt!! ;)
Och intressant!
/B
Om du inte har gjort det, så rekommenderar jag dig varmt att läsa Elaine Pagels berömda bok "De gnostiska evangelierna". Jag tycker att den kastar ljus över din frågeställning. Hon är forskare i religionsvetenskap (pofessor vid Princetonuniversitetet), och alltså inte teolog. Det hon skriver saknar därför den bias av teologi och "trons försvar" som i mina ögon ofta är så störande, där det förekommer. Som kunskapsförmedlare är hon otadlig.
Svar från Benganbus 2009-12-28 07:14
Håller på att läsa sönder mitt andra exemplar av den boken! :)
Tack för tips i alla fall!
Mvh Bengan
Referensen till en auktoritet, i det här fallet Elaine Pagels, är inget argument i sig utan ett värdeomdöme. Att "religionsvetenskap" skulle vara skilt från "teologi" i fråga om värderingsfrihet är oklart. Att utsagorna är sanna och välgrundade och baserade på bevis eller goda argument är inte oberoende av tid, region eller kulturmiljö.
Själva idén om sanning i dessa frågor är i sig en rest från upplysningsfilosofernas 1600-och 1700-tal. En idé som många än idag omfattar.
Intressant läsning, Bengan. Jag satt uppe i lördagskväll, till natt, och följde Da Vinci-koden. Den tog upp de här frågorna lite snabbt.
Nu lämnar jag Elaine Pagels (jag har kommenterat Hans'inlägg i hans gästbok) och ger mig på Leican i stället. En gång ägde jag en Leica 1G, som helt saknade sökare. Till den hade jag ett 90 mm elmar-objektiv (och förstås en påsticksökare). Detta var en problematisk kombination, som krävde en rent av meditativ ansats till fotograferandet :-) Men objektivet var härligt. Varför köpte jag ett sådant objektiv? Jo, för att jag tänkte använda kameran för porträttfoto. Och så blev det inte så. Nu tror jag att jag skulle ha haft mycket roligare med en kort vidvinkel inställd på hyperfokus!