The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 549 / "Varför pratar så många om sin längtan till långsamhet - för att i nästa sekund jag vidare?"

 
De här raderna om långsamhet finns i Owe Wickströms bok, "Långsamhetens lov", och är tänkvärda, och boken är läsvärd. Owe skriver bla om vår tids stora bristvaror, livsnjutningen och det djupa allvaret, och även att den efterlängtade stillheten även kan vara mångbottnad...

Har som jag sagt tidigare hunnit läsa en del i jul, bla då Owe Wickström, men har också hittat en del annat intressant i bokhyllan.

 

 

 

 

 

 

Och även tittat i några bilderböcker, här Winogrand. Bredvid Winogrand ligger en annan bok av Owe Wickström, "Ikonen i fickan" även den mycket läsvärd.

 

 

 

Tittat på MTF-kurvor för en Sonnar  från 1937. Tycker den här 1930-tals optiken klarar sig bra!
(Å på den tiden fanns det ingen antireflexbehandling)

 

 

 

Och tittat på bilder av Tore Johnson...

 

Och vill tacka för det fina Japansk-Tyska samarbetet även under detta år!

Tack Canon! Å tack Leica!

Här en bild på några av dom som ställt upp, en Leica M4 och ett Canon 1,5/35 mm!

 

Har kört smällarskivan i några dagar nu för att Roffe skall bli litet familjär med de skarpa ljuden, och när vi varit ute med Roffe så har vi hört en del smällar ganska nära, å  han verkar inte bry sig speciellt!?
Så vi får se om vi drar iväg senare i kväll med bilen, eller om vi vågar vara hemma.

 

 

Läste Affes blogg nyss, å det här tycker jag själv är en viktig punkt!
"Jag tror också att fotograferandet blir verkligt intressant först när vi kommit dithän att vi inte behöver leta bilder med kameran, oavsett typ av fotografering skall bilden först skapas i huvudet på fotografen, först därefter behöver kameran och eventuellt övriga prylar plockas fram. När det gäller exempelvis gatufoto är detta givetvis en snabb process, och förhoppningsvis i det närmaste automatisk, se, rama in, exponera".

"Se, rama in, exponera!"  Bra formulerat!

 

Och vill avsluta med att tacka för det mycket trevliga sällskapet här på Fotosidan under ännu ett år,
och önskar alla ett Gott Nytt År!

/Bengan

 

 

Inlagt 2009-12-31 17:41 | Läst 10850 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Gott Nytt Bengan, och vi ses 2010 :)
-affe
Intressant läsning som alltid. "Se,rama in, exponera", får se om jag hinner med allt det där :)
Gott Nytt År! /Matti
Tack själv Bengt för all trevlig läsning och samvaron på Ellens. Finanskrisen till trots har det varit ett fint fotoår.
Hare bra Mäster å hoppas Roffe klarar smällarna. Åkte förbi Gnesta häromdagen på min Eriksgata från Värmland. Hade hoppats på ett sjuhelsikes välkomnande med mässingsorkester på stationen och tal av herr Björkbom och the first lady of Gnesta. Men icke då. Jag fick trängas i en andraklassvagn med tysken i nätpåsen vid sätet.
I min ungdom hade familjen en ratad gråhund. Ratad för att han var skotträdd och han hade ett helsike på nyårsafton och Valborg. Ändå fanns det inte så mycket fyrverkerier då.

Och livsnjutning? Det har i alla fall vi som håller på med foto.
Gott Nytt År till dig.
/John-Erik
Gott Nytt Spaningsår Bengt!
Kul att du visar de gamla MTF-graferna för Zeissoptik från 1930-talet. När jag hjälpte Zeiss Historica Society att ta fram dem hos Hasselblads, var ju du Bengan med på ett hörn, vill jag minnas. Jag tror att ett av de två Sonnar 1,5/5cm var ur dina samlingar. Hursomhelst så väckte saken stor uppståndelse internationellt. Egentligen var det ju det enda sättet att få yngre människor att förstå att; - jodå, det fanns fin optik även förr, och den håller i många fall även i dag.

/Peter Hennig
Gott nytt år, Bengan!

Och tack för sällskapet själv! Vi ses på Ellens nästa decennium antar jag :)

Johan
Tack för förra årets många och intressanta inlägg! Och God Fortsättning på 2010! En fråga: Dom där gamla fina MTF-kurvorna från Zeiss för Sonnar 1,5... 3 stycken kurvor ... vilka linjefrekvenser i filmplanet representerar dom? Numera visar Zeiss kurvor för 10, 20 och 40 linjepar per mm i sina datablad. Leica anger kurvor för 5, 10, 20 och 40 linjepar per mm. Canon anger kurvor för 10 och 30 linjepar per mm. (och för max öppning resp. bländare 8). Inte för att jag tvivlar på att Sonnar modell 1937 var bra för sin tid, men om man ska jämföra det med dagens glas måste man veta hur diagrammet ska tolkas, dvs vilka linjefrekvenser (eller linjepar per mm) som de tre kurvparen representerar ;-)
Staffan J - du har nog fått alla kurvorna av mig när det sig begav (2 ex av alla fyra normalobjektiven till 1930-tals Contax). ZHS var beställare av testet. Jag rengjorde alla objektiven avseende de inre linsytorna. Per Nordlund vid Hasselblad utförde MTF-mätningarna som avser 10, 20 och 40 i linjefrekvens. Den som är intresserad av materialet mailar till undertecknad: Ikon.PRH@minmail.net

/Peter Hennig
Garry Winogrand och Tore Johnson, favoriter båda två. Johnsons lilla bok tror jag finns på bibblan, men Winogrands är svårare att hitta. Egentligen märkligt att inte alla svenska bibliotek har Winogrands böcker, eller hur? ;) God fortsättning, Bengan!
Tack Bengan och Peter H. för uppdateringarna! Det är alltså precis samma linjefrekvenser i dom här mätningarna som Zeiss tillämpar idag för nya objektiv. Den som är hugad kan då begrunda ev. skillnader jämfört med dagens produkter.
Gott nytt och god fortsättning på 2010! :)

/Jonas
Lite krokiga kurvor, men bra kantskärpa.

God fortsättning!
Vi ses på Ellens. :-)
Kloka tankar Bengt. "Långsamhet", börjar bli en bristvara i vårt samhälle. Kanse sett ur alla aspekter. Och varför inte foto, där som exempel inte "orkar" plåta analogt. För, digitalt, går ju fortare genom hela processen. Ett exempel om än litet. Sedan är ju inte heller, i mina ögon, långsamhet något eftersträvansvärt. Det är däremot balans! På alla sätt och vis. Även hastighet.

Vad gäller fotografi. Finns det någon som höjer kamera(mobilen) för att ta en bild utan, att det hänt något i hjärnan?? Jag tror inte det. Sedan handlar det om vad och hur man vill dokumentera.

Jag missade sista mötet på Ellens den 16:e, då jag satte mig på flyget då. Men jag hoppas att 2010 blir ett bättre "Ellens år" för mig.

Hoppas du haft en god julhelg! Och självklart önskar jag Dig en god fortsättning på 2010!! /Peter-L