The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5660 // Analogfoto

Nora, december 2021

/Bengan

Inlagt 2022-01-31 16:26 | Läst 1637 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fin bild! Dock förstår jag inte vitsen med analogt fotograferande. Jag kanske inte har tillräckligt bra syn för att kunna se skillnaden mellan analogt och digitalt foto!? Jag är född och uppvuxen med analogt foto men det lämnade jag så snart det digitala dök upp.
Innan fotografin kom var det oljemålning som gällde. Det är ju ännu jobbigare att bemästra och men i alla fall är resultatet rejält annorlunda är fotografi.
Kul att du kämpar för en gammal teknik men jag undrar varför?
Frågan var ju inte till mig, så det här är inget svar på den. Men jag hör själv till dem som släppt det filmbaserade (eller "silverbaserade"; bättre term än "analoga") helt sen många år.

Jag kan förstå den nostalgiska lockelsen med slilverfoto, och kan inte motstå att ta fram min gamla Leicaflex och känna på den ibland. Men LADDA den: nej, så mycket tid har jag inte! Tycker en riktigt bra digitalkamera är allt jag behöver som uttrycksmedel. Men, då ska man vara medveten om, och bekväm med, att det faktiskt är ett annat medium, med andra egenskaper och karakteristika än vad silvret hade. Låt det vara så, och jobba med det nya utan att hålla på och trixa med filmsimuleringar och sånt! Det känns som man försöker göra som på "konstnärstiden" i fotohistorien, med bromoljetryck, mjuktecknare och annat som skulle efterlikna grafik eller målning. Nu är det "TriX-recept" och "Acroseffekter" i stället....

Bengan har ju vad jag förstår lämnat det där och kör verkligen med silver, åtminstone fram till negativet. Det är konsekvent och blir bra i hans händer, vilket han lämnar ännu ett exempel på härovan. Trevligt att se, men nog hade det gått att hitta ett alternativt sätt att skildra stämningen med en digitalkamera; det hade sett annorlunda ut, men inte nödvändigtvis sämre!

Så, sammanfattningsvis: var och en väljer sitt, men inget av sätten är i sig själv bättre eller sämre än något annat!
Inget konstigt att välja analogt.. Många författare föredrar att skriva för hand eller på skrivmaskin. Jag själv spelar på en kontrabas och har gjort i drygt sextio år, och kan inte tänka mig stå med en elbas hängande på höften. Riktigt gammal musik spelas på tidstrogna instrument osv.. Det som är konstigt i dag däremot är att det känns ibland som de analoga kamerorna har hittats i en kista under några tiljor under ett golv i en gammal kyrka.Glöm inte att samtliga som ägde en kamera och fotograferade på jordklotet för ca: TRETTIO år sedan fotograferade analogt . Om några håller fast vid det och tycker det är intressant och kul är väl det helt ok, men att tro det är något unikt, Dit har vi inte kommit ännu.
En sak undrar jag också-, hur många skulle gå tillbaks till en tjock-tv och analoga kanaler, med oskärpa och lite grynig bild om det vorer möjligt? inte många tror jag. Det analoga, ger en bild som vår hjärna (vi som är äldre) ser som mer äkta,trots att det faktiskt är tvärt om, om man ser till bildresultatet,
/Bengt H. .
Frekeman 2022-02-01 10:37
Kloka ord där på slutet om tjock-TV och vad som känns ”äkta”!
Tack för flera intressanta funderingar! :) Skall försöka svara i en kommande blogg!
Eller kommande framöver!
Känns redan nu att det kommer inte att bli så enkelt! :)
/B