The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5743 // "they offer a great solution to the problem of modern camera sensors being too sharp"

Inte så himla många pixlar och inte så himla skarpt objektiv heller! Men kanske tillräckligt! "Zeiss Super Speed-objektiv" från 1939 på en Fuji X-E1!  :)

"The Zeiss Super Speed PL Lens set are the most popular of all the vintage prime sets. They are seriously fast at T1.3 for incredible low light performance but are also light and compact. They are also very sharp above T2.8 but below that they give a soft look that Directors love. One of the main reasons that vintage lenses have become so popular is that they offer a great solution to the problem of modern camera sensors being too sharp".

Alltså, håller skärpetekniken på att döda bilden? Den innehållsrika bilden alltså, bilden där fantasin även får ta plats! För när allt blir närgånget, detaljerat och mycket mycket skarpt, vad finns då kvar för oss att fantisera om och lägga in en egen känsla och tolkning?

Instruktionsböcker med bilder skall såklart vara skarpa så vi inte kommer in på sidospår eller tänker fel! Men är det så som den nya tekniska amatörfotografin börjat fungera? Som en instruktionsbok? Mycket skärpa, dealjerat, styrt men fantasilöst!

Men jag förstår självklart bakgrunden, det är de som tillverkar och säljer våra nya fantastiska och ständigt förbättrade kameror som ligger bakom det här! Snabbare, starkare, skarpare och ännu bättre! Det e så marknaden fungerar! Och många följer såklart med i det här! Men även jag måste hålla med om att vissa nya saker e både intressanta och kuliga! 

Så vad göra? Om man nu skulle vilja göra något!
Kanske pröva att fota med ett inte så superskarpt objektiv och med en kamera med lagom antal pixlar! :)

Ha nu en trevlig Påsk framöver,
och det kan såklart komma en blogg även i morgon! :)

/Bengan

Ps. Det va Måns Hagberg som ledde in mig på det här skärpeämnet! Tack Måns! :)

Inlagt 2022-04-14 11:19 | Läst 1115 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej,
Det där är en skönhet. Skulle va kul att plåta med den eller liknande.
GLAD PÅSK 🐣
Den digitala bilden dog för flera år sedan för mig. En Jupiter 3:a är tillräckligt bra
Tekningsförmåga Meine Herren - teckningsförmåga!
Wolfgang 2022-04-14 14:45
Peter, är teckningsförmågan samma sak som på engelska heter "micro contrast" ?
syntax 2022-04-14 16:53
Har säkert med tekningsförmågan att göra, men jag vet inte.

Tekningsförmåga är ju ett lite svårfångat begrepp som användes av äldre generationers fotografer. Enkelt uttryckt är det att objektivet tecknar vackert för det mänskliga ögat (det är ju knappast fallet med många av de superskarpa objektiven av i dag).
Det borde då handla om en klok balansering av faktorer som optisk skärpa, dynamiskt omfång (tonomfång), kontrast, med mera.
För att nå detta räcker det inte med att den förhoppningsfulle proselyten införskaffar ett omfattande optikberäkningsprogram (eftersom ett sådant inte inbegriper alla parametrar) - man skall ha lång erfarenhet på att tillverka fotografisk optik, och veta var fallgroparna är belägna.
Det är ungefär vad jag har kommit fram till - efter att ha hört begreppet "tekningsförmåga" ända sedan jag började med detta på 1960-talet.
Wolfgang 2022-04-14 18:12
Tack ska Du ha, Peter! Jag fick ungefär samma beskrivning som Din av en tekniker på Leica, när de hade en verkstad i Köpenhamn på 90-talet. Glad Påsk! Wolfgang
Ja, oavsett vad och vilka parametrar, det är för mycket skärpa i den digitala bildvärlden. Man glömmer ständigt att oskärpan är en berättarkomponent i sig. Mer oskärpa åt folket!
God påsk för övrigt
/Gunnar S
Tack för kommentarer, och med en önskan om en Glad och fin Påsk för er också!
Mvh från Bengan