The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5792 // Hur ändra på ett beteende? :)

M Leica, Summicron 35 mm, Kodachrome och hyperfokal! Cykelsemester i Danmark på 1980-tal!

.

Och vad gäller rubriken, om nu ett beteende behöver att ändras! Jag tycker inte det, även om andra kan tycka annat, så fortsätter jag att samla på mig oframkallade filmrullar i kylskåpet ett tag till! Det är inga problem! Rullarna ligger bra där! Och var sak har sin tid! Fotografera har sin tid och att framkalla har sin tid! Så här har jag gjort under många år, och det har funkat bra! Inga nyheter är ofta bra nyheter! Man skall inte ändra på sina väl fungerande och framför allt trygga rutiner! ;)

För övrig så saknar jag diafilmen! I alla fall på ett billigt sätt! Visst finns det diafilm att köpa och även att få den framkallad numera, men till vilket pris! Jag tycker dia e ett trevligt sätt att se på bilder! Man sitter tillsammans och tittar på bilder! Och jag tycker man ser objektivfel bra på en diabild, om det nu e så intressant! (Fast numera heter det inte objektivfel, utan att objektivet har ett personligt bildvisande) Nu vet jag att det går att göra så här även digitalt, att sitta tillsamans alltså och titta på bilder! Men det blir inte riktigt samma sak! :)

Å så måste jag nog skaffa en ny dator! Sitter i en liten laptop, där varningar börjar komma att fläkten har problem! (Datorn är en företagsdator som jag fått ta över) Det e väl en så'n där programmerad förtidig datordöd som dyker upp om fläkten! Men min skrivare från år 2000 funkar fortfarande fortfarande bra! Även min Leica Standard från 1932! Och även en Contax från 1930-talet! Fast en Contax kan få problem med ridåbanden efter en dryga femtio till sextio år! Men då byter man ridåband och se'n går kameran femtio år till! :)

Vad gäller andra för tidiga avslut, så när vi köpte kyl och frys sist, så frågade jag om det gick att reparera kylen! (Det verkade som om en kompressor lagt av! Vi hade haft kylen i dryga arton år) Försäljaren tittade på mig och log, det här går inte att reparera sade han, man får köpa nytt! Ok, hur länge håller en ny kyl då frågade jag! Ja inte så länge som er förra i alla fall, sade han!

.

Framtiden e vår!


Ok, jag vet att jag kommit aningen litet från ämnet, ursäkta!
Det startade med oframkallad film i kylskåpet, och att mängden av oframkallat sannolikt ökar! :)
Men som sagt, det e inga problem! :)

/Bengan

Ps. Och det blir självklart ett Gnesta-Plank 2022! Alltid sista lördagen i juli! Bilder och kameraloppis! Väl mött!

Inlagt 2022-05-26 07:45 | Läst 785 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
En fin bild. Den tål att ses ytterligare. Triggar säkert minnet bra om hur det var på den cykelsemestern.

Visst kan man sakna dia (om jag nu skall använda det ordet när jag har två stora garderober fulla av Kodachrome sorterade i lådor).
Jag sitter sedan några år och skannar mitt stora diaarkiv. Fördelen med det digitala mörkrummet är att jag kan rätta till småfel i exponeringen och då återföra dom bilderna till motivets rätta framtoning - ändå går inget upp mot projektorvisning i det mörka rummet, och med bilden projicerad i stor bildskala. Handlar det om rätt exponerade Kodachrome 25 dia, så ligger detta, vad jag vet, närmast verkligheten när det gäller tvådimensionell bild.

För några år sedan hade vi ungdomar hemma och visade sådant som intresserade dem. I det mörka rummet med bilden i ca. 1x2 meter var dom helt förstummade. Dom hade aldrig sett något sådant tidigare, och en datorskärm var inte mycket att komma med.
Datorbyte, usch! Jag trodde det skulle bli en hemsk vecka men den har pågått sen 18 april. I morse började jag skymta ljuset i tunneln igen. Denna gången verkar det vara dagsljuset, inte ett annalkande tåg som några gånger tidigare under rekordlånga veckan.

Jag behövde köra gamla datorn parallellt under tiden och köpte nytt tangentbord till den nya. Jag ville ha med sladd! Inga j***a batterier! Köpte ett på Kjell. Det kändes inte bra. Det saknade rätt tangentmarkeringar, jag kör ju med Mac, så jag lämnade tillbaka det.

Till slut gav jag upp och köpte tangentbord från Apple. Med batterier. Med Blåtand. Batterierna kan inte bytas utom på Appleverkstad och såna finns inte i östra Götaland. Men ännu efter en vecka funkar det bra. Så småningom blir det väl återvinningsstationen som på din bild om inte nån företagsam kille tar in "batteribyte i tangentbord" i sin service.
Jag är så pass koncervativ att fortfarande då och då tar nån diafilm. Här tidigare i veckan skickade jag min första "nya" Ektachrome på framkallning, skall bli intressant att se vad det blir. Det stämmer att diafoto blir rätt så dyrt nu. Jag minns inte vad filmen kostade men framkallningen inkl postporto tillbaka blev € 12,-. Jag brukar anlita ett labb i Åbo som fortfarande kör E6 process tisdagar och torsdagar. Resultatet brukar vara bra!

Det har ni också helt rätt i att ett rättexponerat och välprojicerat dia (framför allt mellanformat) är svårslaget.

Väntar med spänning på att få filmen tillbaka. Kanske försöker ge mig på att skanna en bild eller två om där finns nåt av värde.

Tommy S.
Gillar dina bilder här, båda två! Berättelsen också, även om jag inte är så positiv till dia som du. Projektor och duk, inte alltid till hands i rätt skick, diakassetter som krånglar. Men du har kanske allt i oklanderligt skick, det ar inte jag. Men som sagt, gillar bilderna! Hälsningar/ Björn