The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5615 // Och ha nu en God fortsättning på Julen!

Bilden här har inte så mycket med Julen att göra, men den e i färg! :)

Och tidpunkten för vårt julfirandet har förkristna anor då man inom flera förkristna kulturer firat vintersolståndet och ordet jul är forngermanskt och förknippat med Oden eller "Julir" alternativt "Julfar"! Men idag finns mycket liten kunskap kvar om det förkristna julfirandet och mycket få av de förkristna traditionerna trots vårt informationssamhälle. Och tidigare ställde man även ut gröt till Tomten, men då hade vi en annan tomte utan släde och renar å Kalle Anka!
Här är en fin gammal juldikt med fina bilder! 

Och vad gäller vår moderna Jul, så har Anita Goldman gjort en liten betraktelse i dagens DN! Här är en sammanfattning av artikeln!
"Vi lever i en ätstörd civilisation. Vi har helt tappat greppet om vad som är tillräckligt. Sättet vi skapar det vi tror oss behöva – all denna mat, alla kläder, alla prylar – bygger på den obegränsade tillväxtens logik. Inget får inskränka på den, inte ens tanken på kommande generationer. Framför allt inte tanken på dem. Vi tänker inte på dem. Vi lever i informationsåldern, men är de mest okunniga ätarna i historien."

De e kanske e att förstöra Julstämningen med att skriva om det här just nu!

Ok, så vad gäller i  övrigt så har jag inte tagit så många bilder, bara några analoga svartvita bilder! Å hur mycket Jul e det i svartvita bilder numera!  ;)

Ha nu en god fortsättning på Julen!

/Bengan

Inlagt 2021-12-26 08:32 | Läst 829 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tomten finns inte mer... han har fallit offer för jäktet och stressen och allt ätande. Det har jag läst i en nyare dikt.
https://sverigesradio.se/artikel/759841
Svar från Benganbus 2021-12-26 09:57
Ok, då förstår jag! Tack för den informationen! :)
/B
syntax 2021-12-26 13:03
Skitbra Christer! Det blev ett gott Julegarv.
Tomten var en liten elak vadmalklädd gubbe, långsint och ilsken. Därav behovet att muta honom med gröt så att julefriden kunde bestå.
God fortsättning! Och vad skönt för alla barnfamiljer att slippa tomten. Och alla rädda barn... ;)