The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6143 // Höja räntan, matpriser, framkallning och utställning i ABF-huset i dag!

Efter att ha läst ett ett antal ekonomers funderingar i DN på varför matpriserna är så höga, och ingen verkar ha något bra svar, då fattar jag inte varför räntan skall höjas! Kanske så försöker man lugna ner köpkraften hos låginkomstagarna?

Vad annat i Rohan, så är bildportföljen packad inför Södertälje idag, och så framkallade jag film i går kväll! Höll på att plocka ned i diskmaskinen och tänkte när jag ändå står här, och det e bara skräp på Tv , kan jag väl framkalla en rulle film också!

.

Nikon FE funkar bra! :)

Och ute regnar det!

/Bengan

Inlagt 2023-03-18 07:01 | Läst 388 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det är mycket man inte begriper. FE är nog en bra kamera. Onödigt bra. Jag behöver inte en. Återanvänder flera andra.
Självklart är det så med räntan. De stora befolkningsgrupperna (inte bara låginkomsttagare) håller uppe sin konsumtion med hjälp av besparingar och liknande. Med det köret blir det inga prissänkningar, snarast triggas producent och detaljistled till nya höjningar.
Det är därför höjdare går ut med "goda råd" som klingar falskt i deras mun, eftersom dom har pengar som gräs själva.

Nikon FE är en både snygg och bra kamera. jag förstår att du har snöat in på detta vackra exemplar!
Nikon FE är en utmärkt kamera, men själv avstod jag att köpa den utan köpte en Nikon FM2n istället, eftersom den FM2n är en mekanisk kamera som jag ville ha och således inte beroende av något batteri (utom exponeringsmätaren).
När det gäller räntor och inflation så är nationalekonomi en mycket komplicerad vetenskap. Inte så konstigt att det delas ut ett nobelpris i ämnet.
Jag har själv läst nationalekonomi både i Tyskland och Sverige och funnit att det finns ingen enkel lösning. Verkligheten är liksom inte svart och vit.
Räntan är ett vapen som ska bromsa inflationen genom att den bromsa konsumtionen och öka sparandet. Den minskade konsumtionen, alltså mindre efterfrågan, ska följaktligen stoppa prisökningar och sänka priser. Detta sker inte inte genast. Problemet är ju matpriserna som påverkas inte omedelbart, så det krävs kompletterande åtgärder t ex högre beskattning av företagsvinster (som kan ha andra nackdelar).
Det som man kan hoppas på är att priserna på baslivsmedel ska sjunka fort.
När man läser ekonomi i Tyskland, så beskrivs inflationen som ett farligt spöke, på grund av den hyperinflationen Tyskland hade i början av 20-talet som raderade ut förmögenhet och livsmedel höjdes varje dag till miljardbelopp, så att lönerna inte hängde med.
Mvh Wolfgang
syntax 2023-03-18 16:01
Alfred Nobel skulle aldrig ha kommit på iden att instifta ett pris i ekonomi, eftersom han inte ansåg att ekonomi var en vetenskap - lika lite som han ansåg att religion var en vetenskap. Det är därför priset ifråga heter: "Riksbankens pris till Alfred Nobels minne". Det är alltså inget riktigt Nobelpris.
Wolfgang 2023-03-18 17:03
Peter, jag vet, men det utdelas på Nobelfesten, vilket säger i alla fall något. Mvh Wolfgang
syntax 2023-03-18 23:09
Jag kanske är näsvis Wolfgang - förlåt mig.
Jag reagerar alltid på det där när det kommer upp. Jag tänker på stackars Alfred Nobel, som tyckte att ekonomi var lika lite vetenskap som religion.
Tänk om vi plötsligt fick ett nobelpris som hette "Teologiska fakultetens pris i religion till Alfred Nobels minne"... :-)
Stackars Alfred roterar i sin grav!
elgenper 2023-03-19 07:36
Det är väl just det vi har? I Mammonsdyrkan...
Wolfgang 2023-03-19 11:02
Peter, det är naturligtvis inte den vetenskapen som Alfred Nobel har tänkt på. På den tiden var Sverige ett fattigsverige och några ekonomiska teorier tänkte man inte på. När börsen kraschade 1929 hade man inga recept att förhindra detta. I början av 90-talet hamnade Sverige i bankkris på grund av en inflationspolitik under 80-talet, men den var begränsad till Sverige. En globala kris kom 2008 på grund av en bankkrasch i USA och stora skulder i länderna inom EU, men tack vare ekonomiska teorier som hade forskats fram kunde den bromsas, och i Sverige har man nog glömt, hur allvarlig den krisen hade kunnat bli.
Mvh Wolfgang