The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6364 // Nikon Zf, nostalgi och Bokeh!

Nikon FE

Nostalgi, en mycket stark känsla som ofta används vid försäljning av produkter! Jag tänker på den nya digitala Nikon Zf! En helt ny kamera, men som mycket liknar den analoga Nikon FM2! Nikon FM2 en kamera många känner igen, har använt, och på något sätt, kanske längtar tillbaka till! Nostalgi liksom! :)
Och som Don Draper säger i Tv-serien Mad Men: "Teddy told me the most important idea in advertising is "new." It creates an itch. You simply put your product in there as a kind of calamine lotion. He also talked about a deeper bond with a product: Nostalgia. It's delicate, but potent."

Och en annan fortsättning på nostalgin, det skulle kunna vara en digital filmrulle! Tekniken har kommit så långt så det är inga problem längre!
I morgon fortsätter dock sökandet efter Bokeh! Med film den här gången! Och med ett Biotar-objektiv som har 17 bländarlameller! Och mitt batteripaket i Jenaflex verkar fungera bra!

/Bengan

Ps. I morgon fotofika på Viksängen i Södertälje!

Inlagt 2023-09-27 22:53 | Läst 704 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jenaflexen har ju ett 6 volt batteri som inte var alltför ovanligt på den tiden. Jag använde det till Contax RTS och Contax RTS II. Det var ett silveroxidbatteri. En gång blev jag nyfiken och öppnade ett sådant batteri via skarven på sidan. Vad fanns inuti - jo, 4 st 1,5 volt sileroxidbatterier... :-)
Svar från Benganbus 2023-09-28 06:53
Utan nyfikenhet så får man inget veta! :)
/B
elgenper 2023-09-28 07:02
Låter precis som det var samma batteri som höll min frus Canon AE1 igång en gång itiden...
Jag kan inte erinra mig att jag vid nåt tillfälle har ägnat en tanke åt bokeh i de bilder som finns i mina otaliga fotoböcker som jag med jämna mellanrum bläddrar i. Visst noterar jag oskärpa där den finns men jag uppmärksammar inte dess egenskaper. Det är väl kul att ens objektiv tecknar oskärpa på ett behagligt sätt men i slutändan så är det innehållet, kompositionen etc. som betyder något. Det är i alla fall min uppfattning och erfarenhet. Så, mitt råd är att sluta upp med att söka efter bokeh och försök hitta intressanta bilder istället! :-)
Mvh
Fredrik
Svar från Benganbus 2023-09-28 06:56
Vi är alla olika Fredrik, och vi ser saker på olika sätt, som tex. i musik, poesi och såklart även då i fotografi! ;)
/B
Det där med en digital filmrulle är en gammal idé som någon kameratillverkare (som kände sig hotad) köpte patentet och la ner. Men patent lever inte i evighet, så den kanske dyker upp igen?
Hej Bengt, funderar inte så mkt över bokeh. Däremot, ramlade på denna film på Youtube idag och år 536 skriver du ofta om....
536 AD: The Ancient Climate Catastrophe That Crippled The Globe | Catastrophe | Timeline
https://www.youtube.com/watch?v=cKUz5Vjq9-s&t=1929s
Svar från Benganbus 2023-09-29 08:22
Tack för länk!
Vetenskapen går framåt! ;) För tjugo, trettio år sedan så undrade man över avfolkningen i Norden på 500-talet, och vi läste Norröna berättelser som sagor! Nu förstår vi bättre, att det va något katastrofalt som hade hänt!
/B