The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6580 // Och så va det lördag igen! Och litet om det nyanaloga med Leica M6!

Vill gärna rekommendera det här vinet!

Alltså, veckorna bara rinner iväg, och nu lördag igen! I dag inget inbokat, så det blir en långpromenad och sedan att handla kvällsmat! Och en flaska vin såklar! Se bilden! :)  Igår kväll va vi på ett föredrag i Gnesta Bokhandel om Kalevalaeposet, spännande och intressant, mycket beroende på föreläsaren! Jag blev tidigare extra intresserad av Kalevalaeposet då det i en sång finns en koppling till klimatkatastrofen år 536! Och så skall vi göra en liten rundresa i Finland i sommar igen! Vi har gjort en runda tidigare! Nu blir det kustvägen från Åbo och upp till Bastuakademin och sedan fortsatt tillbaka på den svenska sidan! Men före Finlandsresan en vända till Gotland (och Beowulf) och sedan till Hudiksvall och även till Ljusdal och ett besök i fotobutiken där igen!

Vad annat, så funderar jag på hur Leicakameran har förändrats under åren! När jag köpte kameran första gången, 1962, så va Leica mer en "Working Class-kamera!"  I alla fall så använde många arbetande pressfotografer kameran! Sedan tog nog Nikon över hos pressen, så uppfattar jag det, men Leica fanns kvar hos en del amatörer typ gatufotografer! Sedan hände det något, Leica steg i pris, och numera är det nog ingen "normal amatör" ;) eller någon tidningsfotograf, som fotar med M Leica längre! Så uppfattar jag det i alla fall! Men det e absolut inget fel på den nya digitala M Leican, den är ett fantastiskt fotoinstrument!

Och så har vi det här med påverkan! Även om jag inte riktigt vill erkänna det, så visst påverkas jag av nya prylar! Tex av den nya Leica M6! Nu hade jag som tur va redan en M6:a! Himla tur att jag väntade ut den här trenden! Nyanalogrenden alltså! Nu dök det dock upp ett annat problem när jag såg den nytillverkade Summilux 1,4/35 mm här på Fotosidan, en Summilux som är mycket lik originalet från 1960-talet! Jag menar, den har liknande tillkortakommanden optiskt alltså! Fast man har löst tillkortakommandet  på ett annat och modernare sätt numera! Förr blev det bara så, nu kan man bygga in ofullkomligheter i objektivet!

.



Och vad har jag att sätta emot det här då tänkte jag, kanske ett Canon 1,5/35 mm eller ett Nokton SC 1,4/40 mm? Fast Canonobjektivet är nog mera likt Summilux 35:an i ofullkomlighet! Alltså, med en utgången Superia film på 200 ISO (som jag exponerar på 80 ISO) i min Leica M6 från 1980-talet och med Canon 1,5/35 mm så bör jag ligga hyffsat bra till även i dag!  Nyanalogtrendigt alltså! Och kanske även litet miljövänligt? Inga köpnyheter är nog bra nyheter! :)

/Bengan

Inlagt 2024-03-23 08:06 | Läst 329 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Bengt,
Fin glugg det där å dyr ä den idag.
Enligt Kitchingmans bok så är din lins av typ 2 och det är ett tidigt nummer så den är nog tillverkad 1961. I din glugg ståt det att den är tillverkad i Japan. Det står inte i typ 1. Jag har No. 10513 som troligen är från första året1958, och det är den 513 gluggen som Canon gör. Du vet förstås att när det här objektivet kom ut så var det det snabbaste som fanns på marknaden. Många pressfotografer gillade nog den. Sannolikt tillverkades totalt 5000 exemplar fram till 1971.
Jag kör min glugg med en Techart adapter och får då autofokus på Sony a7Rxx.
Slit din med hälsan
Bob
Svar från Benganbus 2024-03-23 21:37
Tack för nördinfo Bob! :)
/B
Det där vinet har jag nog nallat på för ett antal år sedan. Får för mig att det inte är alltför tungt och något syrligt? Men jag kan förstås minnas fel, för det var ett bra tag sedan.

Här blev det lite eventuellt mindre publikfriande sånt här:
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/chateau-tanesse-315701/

"Stramt och nyanserat", precis som en bister vindbiten fotograf med en Leica M. ;) ;) ;) Det står på flaskan, på franska, att det även blir bra av att lagra i 8-10 år, men då hade middagen hunnit kallna betänkligt. Dock håller jag nog det för troligt att det kan fungera.

(Jag hade inte beställt det, utan det finns i några butiker f.n. och jag råkade besöka en dylik.)

Det finns nog mer reportageinriktade fotografer som har Leica M, och andra som kanske har en dylik för sitt eget höga nöjes skull. Däremot är det kanske inte så mycket att ha i genrer där flest bilder på oavsiktliga grimaser vinner. Då ska det smattra på snabbt och mycket med autofokus. Sådant är ju en populär gren för att illustrera artiklar och av dessa antytt känsloläge hos den avbildade politikern e dyl.
Svar från Benganbus 2024-03-23 21:36
Hej och tack för ett intressant vintips! Vinet verkar också finnas i Gnesta! :)
Vad gäller M Leica, en gång fanns det ett lokalkontor av Sörmlands Nyheter i Gnesta! En av fotograferna, som hade en stor Canon DSLR med ett zoom i handen, han log när han såg min M6:a och sa, en så'n har jag också hemma!
/B