The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 669 / Ett bra bokval, inte Det Bästas kanske, men ändå.. ;)

 

 

Har några favoritförfattare som jag vill berätta litet om.

I den här kapitlet skriver författaren om katastrofer, bla växthuskatastrofer, sinande naturtillgångar, kosmiska katastrofer
men även om mänskliga katastrofer...

Här är en del av slutorden i boken...

"Det som skrämmer mig mest i den utveckling som här och var kan skönjas är ett kunskapsförakt som tillsammans med ideologiska och religiösa raster gör att man inte ser verkligheten som den är.
Och de av oss som inte blint tror på att universums skapare skrivit en bok,
måste i konstruktiv dialog våga ifrågasätta dem som har den åsikten.
Och dessa måste i sin tur bereda sig på att plocka bort allt det som hör till förgången tid i förhoppningen att det finns något kvar att bygga på.
Om detta inte sker förblir de stora bokreligionerna det största enskilda hotet mot människans fortsatta existens.
Det som skrämmer är inte de eftertänksamma och allt annat än tvärsäkra drömmar om ett större sammanhang där människan har del.
Den typen av funderingar ägnar jag mig ofta själv åt.

Det som skrämmer är det kompromisslösa och dogmatiska där det inte finns rum för tvivel."

 


Boken heter, "Den bästa av världar", och är skriven av Ulf Danielsson,
författare och professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet.
http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/kultur_bocker/bokrecensioner/article311636/Den-basta-av-varldar---Skapelse-slump-apokalyps-dod.html

 

/Bengan

 

 

Inlagt 2010-03-28 12:07 | Läst 9167 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Dogma 07's regelhäfte hör väl inte till de stora bokreligionerna men ändå fick vi en släng av sleven, honom ovetandes. Men det är ju ingen katastrof...
Ulf är en sann folkbildare som gärna ställer upp för att diskutera vetenskap och metafysik. Jag finner hans prövande hållning vara i samklang med det Habermas kallar det deliberativa samtalet. Många som hämtar sina grundläggande trosföreställningar i kunskapsteoretiskt priviligierade källor som skrivna urkunder och skådande ställer sällan upp på detta.
/Hans
Boktroende och verklighetsförakt är förvisso svåra hämskor på mänsklig utveckling. Ändå tror jag att det värsta är en specifik inställning - en inställning som ligger bakom nästan allt lidande genom historien:

"Vi vet precis hur alla skall leva! Om dom inte vill inse det, så har vi nog medel att få dom därtill!"

Blod, ångestskrik, benbitar och inälvor, flyter genom historien på grund av detta. Både boktroende och verklighetsförakt är naturliga ingredienser i denna inställning.

/Peter Hennig
Lika nedslående som dogmatik och t ex politisk manipulation av vetenskapen (typ IPCC) tycker jag att det är med förnekandet av människans gränslösa kreativitet och förmåga att finna ny kunskap och lösa gamla problem.