The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 691 / Фантастический Leica

 


Rubrikrutan i bloggen verkar inte klara av så väldigt långa rader på ryska!? 
Texten bryts av liksom! :)

Så här kommer hela rubriktexten på ryska som jag försökte skriva in som rubrik.  "Den fantastiska Leica M2 med rysk optik, Jupiter-12, och ett mycket vackert objektivlock".


Och dagen till ära så e bloggen tvåspråkig, då sannolikt några av mina rysktalande vänner förväntas läsa bloggen pga det historiskt mycket intressanta innehållet om objektivlocket. (Den svenska texten kommer under den ryska).


И крышку объектива оптики были изготовлены на тракторный завод в Донецке. Завод получил работу по подготовке шапки в конкуренции с другими многочисленными фабриками.
(Och objektivlocket till optiken har tillverkats av traktorfabriken i Donetsk. Fabriken fick arbetet med att tillverka locken i tävlan med ett stort antal andra fabriker).

 

 
В настоящее время принято 36 фотографий с помощью камеры и оптики, и все механические работы удовлетворение, совершенно очевидно, когда Leica M2 имеет выхода к морю. А тракторный завод в Донецке может гордиться своими мелко сделал крышку объектива. Но я беру 36 фотографий, прежде чем разрабатывать фильма. Это захватывающее время.
(Har nu tagit 36 bilder med kameran och optiken, och allt mekaniskt fungerar till belåtenhet, ganska självklart då en Leica M2 är inblandad. Och traktorfabriken i Donetsk kan vara stolta över sitt fint tillverkade objektivlock. Nu skall jag ta 36 bilder till innan jag framkalla filmerna. Det här är en spännande tid).

 

 Вот разоблачили объектив!  (Här är objektivet omaskerat!) 

 


Бенгт  (Bengt)

 

Ps.
Det är ryktet som säger att det var traktorfabriken i Donetsk som fick ordern på de här vackra objektiv-locken till Jupiter-12 under året 1951. Men då tyvärr mycket av dessa uppgifter fortfarande är hemligstämplade, så är det här bara andrahandsuppgifter. Men en sak är helt klar, objektivlocken är tillverkade med mycket stor precision, och då är misstanken bland oss kamerasamlare stor, att det va traktorfabriken i Donetsk som varit inblandad!
Så säger även kamerahistoriker som jag rådfrågat, samt andra inblandade, tex medlemmar i The Kiev/Jupiter Historica Society!

Så att använda ett Ryskt objektiv, speciellt med det här fina objektivlocket, och på den fantastiska kameran Leica M2, det ger inte bara fina bilder, utan ger också historiska tillbakablickar på en svunnen tid då objektivlock var viktiga och skulle vara vackra, en tid som ändå ligger oss ganska nära.

Här är mer uppgifter om Donetsk för den som vill allmänbilda sig.
http://en.wikipedia.org/wiki/Donetsk_Oblast

(* Skröna, http://sv.wikipedia.org/wiki/Skr%C3%B6na )

 

Och glöm inte i morgon....

 

 

Inlagt 2010-04-13 10:49 | Läst 5294 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag säger ingenting. Inte ens med lock och pock!
Svar från Benganbus 2010-04-13 11:23
Tack för din vänlighet Peter! ;)
Трактор, трактор :)
Это был очень интересный пост на русский линзы, у вас в свой блог сегодня, Бенгт. Но это было немного трудно читать.
/ / Хасид
Svar från Benganbus 2010-04-13 11:22
Jag är ju inte så bra på ryska ännu! ;)
Men tack för din uppmuntran! :)
/B
Sekretessbelagt? Du menar att det är "locket på" som gäller efter alla dessa år? Märkligt. Själv är jag emot censur i alla former och använder inte objektivlock. Tvärtom- jag plåtar utan! Hellre lite skit på linsen, och svärta på emulsionen än helt rena linser och filmer!
Svar från Benganbus 2010-04-13 11:25
Hade en mailkontakt med honon du vet... Börjar på P..
Men dom ville inte släppa på sekretessen ännu, tror sekretessen gäller till 3010..!?
/B
Инструменты Googles языковых хороши на перевод с русского на шведский :)
/ / Хасид
Svar från Benganbus 2010-04-13 11:45
Vissa enklare texter klarar språkmagister Google ganska bra,
men jag prövade en uppsats i Fysik,
efter den översättningen så skrattade jag i flera minuter!! :) :)
Locket är under alla omständigheter snyggt och ingenjörsmässigt oavsett hur det kommit till. Min intuition säger mig att det är en källarprodukt från någon entusiast som äger en svarv. Jag kan ha fel (historiska fakta talar för det ) =)

Kamerakonfigurationen kan jag förstå ger fina vibbar i händerna och lust i avtryckarfingret.
Svar från Benganbus 2010-04-13 12:40
Har kollat runt litet i Sovjetisk historiskt litteratur omkring 1950-talet, och kollat på militärkartor osv, och markförhållandena tillåter inte källare i Donetsk Traktorfabrik! (Det är ett vattensjukt deltaområde)
Så din intuition misstänker jag leder dig fel just denna gång..!? ;)

Linskyddet var också tänkt att fungera som ett bra skydd så man inte brände hål på ridån på FED, Zorki (och Leica) om man hade lagt kameran med optiken mot solen.
/B