The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6092 // Kurt Bergengrens recept på en intressant bild!

Jag upptäckte Kurt Bergengren via några artiklar i Fotografisk Årsbok 1961. "Dr Emersons Recept, eller den nödvändiga konsten att fotografera" samt "Det är nödvändigt att fotografera". (Med bilder av Sune Jonson, Lennart Olson och Sten Didrik Bellander) Kurt Bergengren skrev saker som jag tyckte jag hade användning för: "Det som avgör om en bild fångar blicken och fastnar i minnet är återigen: Att väsentligt innehåll får en skärpt form".

Och dessa ord försöker jag fortfarande luta mig emot, vare sig det är landskap, djurfoto, sportfoto, gatufoto eller familjefoto,
"att väsentligt innehåll, får en skärpt form!"

Jag kan inte bara fota av en sak som jag själv tycker är intressant för att sedan visa för andra, utan jag måste försöka formulera bilden, kalla det för att konkretisera bilden, så även andra kan tycka att bilden är intressant att titta på!

Och Strömholm lär en gång ha sagt, "Det är inget märkligt att fotografera, läs bara bruksanvisningen, utmaningen består i att berätta något väsentligt, och med bildspråkets grammatik verkligen få det sagt."
Mao "att väsentligt innehåll, får en skärpt form!"

Och ute snöar det och det är bara några minusgrader!
En bra vinter för elräkningen!

/Bengan

Inlagt 2023-02-01 06:57 | Läst 833 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jovisst å ena sidan är det så. Å andra sidan är det ju fullständigt trivialt.

Om jag i mitt tal förmår ge talet ett skärpt innehåll, så kommer folk att i högre utsträckning lyssna till mina åsikter. Om jag när jag skriver förmår ge det skrivna ordet ett skärpt innehåll, så kommer folk som läser det att ta bättre intryck.
Alltså: Hela den här debatten är trivial i så hög grad, att man med fog kan kalla den för en pseudodebatt.
Bergengrencitatet ser jag inte som ett "recept på en intressant bild". Visst är det väl bra att förtydliga det "väsentliga" men först måste man väl på egen hand se till att det finns något "väsentligt" som överhuvudtaget är intressant och som kan skärpas. Är musiken ointressant så hjälper det inte att skruva upp volymen.

Strömholm säger något helt annat som jag läser det. Han tar ett steg bakåt i processen förhållande till KB och säger att utmaningen består i a t t b e r ä t t a något väsentligt och sedan presentera det på ett sätt som gör att fotografens berättelse syns även för andra.

Båda citerade herrar är utan tvivel kompetenta inspiratörer och citaten äger sin riktighet. Men de har inte så mycket till verkshöjd om man nu ska använda ett modeord som både jurister och kulturkritiker gillar att använda.

Däremot har din bild verkshöjd. Berätta gärna mer om den.

/F