The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 974 / Ordning i kaos! Väder, fjärilseffekten, självorganisation, Turing och Mandelbrot!

 

 

 

A window on the world....

 

Juldagen e ju litet av en Tv-dag liksom! Ofta e man litet trött efter allt julklappsöppnandet dagen innan,  och då kan det vara skönt att titta litet på TV.

Jag tittade nyss på Vetenskapens Värld, SVT-Play.
Handlar om kaos!
Det kaos som gör att vi finns till här på planeten! ;)

Programmet handlar även om Alan Turing, brittisk matematiker, logiker och kryptoanalytiker. Under andra världskriget arbetade Turing på med att knäcka tyska koder, bla annat Wehrmacht Enigma.
(Enigma var namnet på en tysk krypteringsmaskin under andra världskriget).

Och med i programmet finns även Benoît B. Mandelbrot, en polskfödd fransk-amerikansk matematiker. Han var en frontfigur inom fraktal geometri.

Och först nu börjar vi förstå vad de här männen höll på med.....

Och det här programmet kopplar ihop kaos med det fina vinterväder vi har, och den globala uppvärmningen, för här ligger kaos inlindat...   :)

För paradoxalt nog handlar det om att de stigande globala temperaturerna kan göra vintrarna kallare här i Norden, och att det kan bli tre gånger så vanligt med extremkalla vintrar i dessa områden....
Så fyll på i vedboden, ni som inte riktigt litar på kärnkraften! ;)


Vetenskapens Värld, Kaos! 
http://svtplay.se/t/102814/vetenskapens_varld

 


God fortsättning på Julen,
önskar Bengan

 

Ps.
Mera om Turing: 
http://www.nyteknik.se/popular_teknik/smatt_gott/article263959.ece

Läs mer om vintervädret:
http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1307818/Ny-iskyla-hotar-i-vinter.html

 

Vinterkamera!  :) 

 

 

Inlagt 2010-12-25 11:20 | Läst 9892 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Men kaoset i Gnesta låter vänta på sig. Eller är det där ordningen huserar? Det dröjer nog innan man får se nåt annat än Leica eller mätsökare i Gnestabloggen. Men det känns egentligen bra =) Vem behöver egentligen nåt annat?
Jo, jo - när det till klimatalarmisternas förargelse inte blev varmare utan kallare, då snickrar man snabbt ihop försök till räddningsteorier. För att vi skall få ett mera inlandsbetonat klimat i norden (kalla vintrar varma somrar) förutsätter det att Golfströmmen ändrats, och inget sådant har kunnat konstaterats. Det vi ser denna vinter och förra, och den varma sommaren är för kort tid för att ge någon signifikans, men uppvärmning är det inte.
En uppvärmning förutsätter spärreffekter i atmosfären under lång tid, exempelvis en växthuseffekt på grund av koldioxidöverskott enligt Arrhenius. Någon sådan har inte kunnat konstateras sedan sjuttiotalet vid verkliga mätningar via satelliter och ballonger (denna besvärliga verklighet), enligt prof. Ribbing, Ångströmlaboratoriet, som refererar ett brett seriöst internationellt material.
Jag tror nog att det som verkar paradoxalt, även är det - tills dess att verkligheten visar något annat.
Det känns tryggt att Peter Hennig avskaffat klimathotet, bara att luta sig tillbaks alltså. ;)

Trevlig fortsättning Bengan :)
-affe
Förlåt en yngling, men jag måste nog göra Alf besviken även denna gång ;-)
Jag har inte avskaffat någonting, jag har bara fått mig omtalat från synnerligen auktoritativt håll att den så kallade växthuseffekten inte går att påvisa i verkligheten. Man mäter och mäter - men den finns bara inte där den rackaren. Alf kanske kan komma på något annat bra sätt, än att mäta med termometer?

Annars hoppas jag att kylan avskaffar en eller annan fästing, och stoppar invandringen av sydliga insekter som bär på en massa otrevligheter. Det skall vara kallt på vintern i Skandinavien.
Vavava! Här läser jag ett invandringsfientligt uttalande av Peter Hennig! :-D

Åsså sprider han rykten om att tesen om den globala uppvärmningen inte vilar på en solid vetenskaplig grund. Men vad ska alla dessa människor *leva på* som i dag har sin utkomst av uppvärmningen?

Nä Peter, du ägnar dig åt samhällsomstörtande tänkande! (Välkommen i gänget :-))
Bland de där berömda sädesfältfigurerna hittar man de snyggaste fraktalgeometriska konstverken jag sett . Jag såg en intervju med chefen för en militärflygbas i ett område i England där många sådana där figurer observerats. Det var på den tiden när många ansåg att figurerna vittnade om interventioner från aliens. Såg man någon militär fara i figurerna?

Baschefen svarade att han för sin del inte hade någon förklaring till fenomenet, men att han inte kunde föreställa sig att den som skapade något så vackert hade fientliga avsikter.

Jag jublar alltid av glädje när jag hör någon offentligt överraska mig med ett sådant okonventionellt uttalande!
Vintervädret är helt okey, åkte 57.an från Flen till Gnesta-Södertälje tidigare i dag och har väl sällan skådat något vackrare. Skulle väl i så fall vara min barndoms vintrar på 50-talet då. God fortsättning!
/Stephan
Ernst Göran! Jag får väl frambära ursäkter för insekter - det var inte så illa som det var menat :-D
Det är naturligtvis högst klandervärt att ta brödet ur mun på folk. Jag är en riktig rabulist.
Din TV-bild gillar jag, Bengan. Tror att de var en av de första jag såg av dig, som inte var "gatufoto" :)