The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 976 / Banankartonger, årgångsbilder och om bildsmaken här på Fotosidan.

 

 

(Bilden har inget med innehållet i bloggen att göra)

 

Jag hade tänk blogga litet sammanhängande idag, men tyvärr så sprack det. Kollade i min förra blogg, och då hade några ungdomar ställt frågor som jag i artighetens namn snabbt bör svara på. Man måste vara ett föredöme för ungdomar!  :)
Å som sagt, bloggen blir då såklart litet splittrad.

Alltså, jag hade i den tidigare bloggen nämnt att jag hade några diabilder liggande, bla i några banankartonger, och då sa någon av de ungdomliga kommentatorerna, "Dom vill vi se!"

Nu vet jag inte om det va banankartongerna eller bilderna i kartongerna som menades, med det enklaste för mig är ändå att visa kartongerna!  :)

 

 

Här står några av kartongerna på govet. Nu har jag inte möjlighet att visa hela arbetsrummet, då bildvinkeln på kameran inte räcker till.
Å så har jag "några" diabilder i några diamagasin, och i några andra kartonger...  :)

 

 

Här är en annan del av mitt arbetsrum. Kartongerna innehåller negativark och lådorna i skåpet under innehåller större bildkopior. (70 x 90 cm kopior får utan problem plats i lådorna, å de e praktiskt) 

 


Och så den andra frågan, hur länge en bild skall ligga till sig för att bli bra!
Det beror på,
ibland någon dag, eller trettio till fyrtio år, å ibland ända till femtio år!   ;)

 

 

Slussen

Den här bilden tyckte jag mognade ganska fort!  Fotad för nå't halvår sedan.

 

 

 

Skate

Samma här, den här kom upp fort, å den e digital, därför lade jag upp den snabbt så jag inte han slänga den... 

 

 

Bakgård 1960

Den här bilder tog det femtio år för att mogna!  Tyckte den inte va så bra när jag tog bilden, å då glömde jag bort den...

 

 

In passing 1964

Den här bilden låg också och väntade, från 1964 tills jag började på Fotosidan...
Då kom den fram!  :) 

 

Och här kommer nog en av farorna med att ha en digitalkamera, tycker jag i alla fall, där man ofta rensar/kastar bilder direkt då man tycker att vissa bilder inte är bra...
Bilder som kanske efter några år hade växt till sig!?  ;)

Det här är det nog inte många digitalfotografer som tänker på, för i stort sett alla digitalfotografer rensar bort bilder till och från....!?

Och då vill jag påstå, att det åker iväg en och annan bild som sannolikt skulle blivit intressant efter ett tag, eller om några år, en bild på människor, eller på en plats eller så är det ett bra motiv, ett motiv som man inte uppfattar just då...

Nu kan man väl påstå att man slängt negativ tidigare, jovisst, men de flesta negativ va nog kvar i negativarket ett bra tag i alla fall...   ;)

 

(Den här bilden har inget med innehållet bloggen att göra utan e bara en utfyllnad, ungefär som den extra glasbiten i Sonnar 1,5:an från 1930-talet)

 

Nu är ju ofta digitalfotografer unga och litet mer självsäkra än vi äldre är, så dom vet oftast direkt vilka bilder som är bra eller dåliga och som kan kastas på en gång!  ;)
Men så törs jag inte göra, med tanke på åldern, och på vad som hänt mig! :)

Man kan kanske våga säga så här, vissa saker utvecklas, människor och även bildsmaken utvecklas....förhoppningsvis!

Tänk så här, när man va ung, vilka filmer gick man inte på då!
Häftiga, spännande äventyr med mycket pang pang!!
http://www.youtube.com/watch?v=OCsXASEw4VA

Se'n när man blir litet äldre så räcker inte dom här filmerna liksom, utan man vill ha aningen litet mer innehåll i en film..
http://www.youtube.com/watch?v=rGEbCemKatY


Som den här ungdomsaffischen man hade på väggen, den räcker ofta inte hela livet ut liksom!  Inte för mig i alla fall! ;)
Men, det här vet man inte om förrän man levat några år,
för hur skall man annars kunna veta om det liksom!?

Så svaret på frågan om hur länge en bild måste ligga för att bli bra,
det beror på!   :)

Hoppas det är ett bra svar på frågan!? :)

 

Vad annars nytt från Rohan?
Roffe skall ut,
jag skall ta några bilder, och se'n hem för en påtår och planera resten av dagen!
Körigt liksom!  ;)

Carpe Diem!

/Bengan   

 

"De e nå't här under snön, de hör jag!" säger Roffe.   (Inte hör jag något!)

 

 

 

Inlagt 2010-12-27 09:37 | Läst 8765 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Samma erfarenhet som du - bilder blir bättre med åren, dom är som fina årgångsviner. Och ibland kan det dyka upp en tidigare ratad bild som blir en stjärna.
Förresten - gillar dina inlägg som jag läser så snart jag kan.
//Leif
Svar från Benganbus 2010-12-27 14:57
Man måste låta vissa saker mogna! :)
Och trevligt att du gillar min blogg!
Jag bockar och tackar så mycket!
/Bengan
Gillar bilderna, särskilt den på diabilderna som visar hur viktigt det är att ha ordning på bildarkivet. Jag håller med dig att bilder kan växa till sig, det är därför vi digitalfotografer sparar så mycket =).
/John-Erik
Svar från Benganbus 2010-12-27 14:59
Hör att du är inne på samma linje som jag är!
Det bådar gott för framtiden! ;)
B)
Tror nog mer att han luktar sig fram till att det finns någonting under snön
Svar från Benganbus 2010-12-27 14:53
Kanske det, man han säger i alla fall att han hör nå't! ;)
/B
Gillar verkligen bilderna och håller med dig att bilder mognar. Vill samtidigt tacka dig för en inspirerande blogg som är väldigt generös med kunskap och inspiration. Ser fram emot ett nytt år fullt med inlägg :-) God fortsättning. /Johan
Svar från Benganbus 2010-12-27 15:01
Tack för vänliga ord om bloggen!
God fortsättning tillbaka!
/Bengan
Ett synnerligen tänkvärt inlägg Bengan! Upplever själv samma sak, att en del bilder man tyckte var skit när de fotades, har blivit riktigt bra när de legat till sig några år. Och jag kan även tillägga att det ofta är så att en del bilder man tyckte var riktiga höjdare då, idag inte imponerar särskilt mycket.
Nils/
Svar från Benganbus 2010-12-27 15:03
Tack för det Nils!
Å man måste få fundera igenom vissa saker i lugn och ro,
se'n brukar svaren komma...
/Bengan
Helt rätt, många bilder mår bra av att ligga till sig precis som årgångsviner! Jag har skrivit en hel del inlägg om detta och jag har som regel att aldrig radera några bilder utan sparar på rubbet! Det blir faktiskt inte så många bilder ändå, jag fotar fortfarande analogt med mina digitalkameror :)
//Chasid
Svar från Benganbus 2010-12-27 15:05
Se'n kanske det kan bli så jag sparar för många bilder...ifall! ;) :)
Men det berättar jag inte för nå'n! :)
/Bengan
Jag tror inte det har så stor betydelse som det är negativ eller digitalt, snarare är det nog ett förhållningssätt till sina bilder. Jag använder också kameran som dagbok som du kanske vet och det funkar på samma sätt nu som när jag använde film. In i datorns olika hårddiskar eller i framkallningsdosan, enda skillnaden är att det är kortare torktid med digitala bilder. Sen tror jag inte att det är bilderna som mognar men snarare betraktaren.
/Jonas
Svar från Benganbus 2010-12-27 17:17
Förhållningssättet är nog viktigt!
Och som du säger, man mognar i bildbetraktandet, förhoppningsvis! ;)
/B
Ps. Se'n finns det något annat med det analoga, som jag ännu inte fått grepp om i det digitala.... ;)
Men det kanske också mognar fram! :)
Jaha, då vet jag! Nästa fråga är hur det kan komma sig att inte bloggtexterna behöver samma mognadstid :-D

Fast tur är det ju att de inte gör det.

De där banankartongerna väcker många tankar.
Svar från Benganbus 2010-12-27 19:06
Försöker, efter bästa förstånd i alla fall, besvara de frågor som bloggläsarna ställer! :)
/B
En fråga infinner sig: Hur vet man att man är antingen gammal eller ung? Finns det något mittimellan? Noterar dock att jag lutar nog åt det gamla hållet eftersom jag inte kastar bort digitalbilder i den utsträckning jag borde. Fast det beror i och för sig på att jag inte hinner. Känns i och för sig bra mot bakgrund av vad du berättar om hur bilder mognar med tiden. Dessvärre är min egen upplevelse att de flesta av mina gamla bilder inte har mognat utan tvärtom, de har möglat ihop. Förstår det inte riktigt, många av dem var bra en gång i tiden. Men det var väl det där med självsäkerheten när man var yngre. Tror dock att de nyare bilderna kan mogna åt rätt håll ändå. Hoppas det.
Svar från Benganbus 2010-12-29 09:31
Bra fråga Rauni, när vet man...
Det finns säkert nå't flytande mitt e mellan..
För alla e vi ju olika!

Vad gäller att kasta digitala bilder, så när jag fotar med min Canon G10, så blir det för många bilder...Å så kastar jag..Ibland fel bilder kommer jag på efteråt..

Så för mig funkar det analoga bättre, jag fotar ofta med mer koncentration, kan ofta inte slänga bilder då dom sitter ihop på en negativremsa, så jag får leva med dom, och hittar efter några år bilder på människor, platser, hus som plötsligt blivit intressanta, då allt är borta från det verkliga livet! Både människor och hus!
Men hade jag kunnat slänga bilderna alldeles efter fotograferingen, då hade jag nog gjort det! För när jag tog bilderna, då va det inget märkvärdigt!

Så funkar det för mig! :)
/B