The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5819 // Mera om Punctum!

Det handlar ofta om en detalj i bilden som fångar intresset! En detalj som väcker känslor och/eller tyckande, och som finns kvar i minnet långt efter att blicken lämnat bilden i fråga. Och det intressanta är att Barthes påstår att punctum inte kan påträffas genom en särskild analys!

För Barthes påstår att Punctum inte är en del av bilden, utan en upplevelse som föds i betraktarens medvetande! Högst subjektivt och högst personligt alltså!
Enligt Barthes teori ligger också punctum helt utanför fotografens kontroll och skapas av betraktaren efter betraktarens egen världsbild med tidigare upplevelser och erfarenheter!

Alltså, då bör det finnas bra eller dåliga bilder allt beroende på betraktarens tidigare upplevelser och erfarenheter! :)

/Bengan

Inlagt 2021-12-28 19:18 | Läst 1661 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Så uppfattar jag också saken, men har inte läst Det ljusa rummet utan bara referat och betraktelser.

Du har ju refererat till Märk världen av Tor Nørretranders. Där återkommer resonemang om hur ens medvetande tar in information med påfallane liten bandbredd och snabbt bygger ut den med stöd av sånt som redan finns inlagrat. Jag ska bara ta mig igenom sista spretiga kapitlen av boken och spånar sen vidare på den tråden.
Ja, något man inte kan kontrollera. Påminner om figuren TooTicki i Mumindalen som var trygg i att allt är osäkert.
/Gunnar s
jerrysoderberg 2021-12-29 05:12
Hej Gunnar.
Många delar nog den figurens sätt att se på bilder, tror jag.
Ha det gott.
Jerry
Alltså, punctum är någonting som betraktaren upplever i bilden, en känsla, en subjektiv varseblivning av något lag, alltså hos betraktaren... Men då finns det inga bra eller dåliga bilder - dvs utifrån punctum-tänket handlar det ju inte om bildens kvalitet som sådan, utan om något annat.
Så då bör det alltså (inte) finnas varken bra eller dåliga bilder beroende på betraktarens emotionella och sociala och andra erfarenheter och upplevelser.
Det här är intressant.
//GöranR
Svar från Benganbus 2021-12-29 08:47
Så efter att vi har levt i en ganska likartad kultur och även uppväxtmiljö, så bör bildsmaken ändå ha börjat samordnats på något sätt! Och så vidare med skola och masspåverkan via sociala medier, så bör en gansk enhetlig bildsmak ha skapats! :) Mao, då kan man nog också vara någorlunda överens vad som är bra eller dåliga bilder! :)
B)
Hej Bengt
Ska punctum (personligt tyckande) vara det som avgör om jag uppskattar en bild? Eller är analysen (studium) av större betydelse då den kan delas av flera? Är form, färg, och bildens berättelse av större betydelse???
Ha det gott.
Jerry
Svar från Benganbus 2021-12-29 08:50
Jerry! Se svaret till Göran! :)
Mvh Bengan
jerrysoderberg 2021-12-29 10:31
Kloka ord... kanske dax att utmana de gemensamma kulturella bild-erfarenheterna...
Ha en riktigt fin Onsdag
Jerry
Bengt! Mitt punctum av din bild är bilden av byggjobbarna som har lunchrast!
Svar från Benganbus 2021-12-29 15:16
Tack för den kommentaren Stefan! Det e också mitt Punctum! :)
/B