The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6608 // Den nya Leica-kameran och illusionen! :)

Den nya Leitz Phone 3 verkar ha ett program för att härma vissa M Leicaobjektiv! Häftigt!
The new Leitz Looks and Leica Tones
A “variable aperture” for the Leitz Looks camera mode is another new feature. This simulates various aperture stops of the most popular Leica lenses: Noctilux-M 50 f/1.2, Summilux-M 28 f/1.4 and Summilux-M 35 f/1.4. The bokeh effect of photos can be controlled with this exclusive software feature by selecting an aperture stop between f/1.2 or f/1.4 to f/8. With a total of six or seven aperture stops, depending on the lens, this feature offers a unique level of creative control in photography.
This allows the user to simulate physical effects from each of the three Leica lenses from the iconic M-System, resulting in breathtaking pictures.

Så varför då köpa de här dyra objektiven, kanske vän a ordning säger? ;) Ja säg det! Och så kan vi ju även promta bilder från datorn! Så vår fotografi förändrats snabbt! Och säkert kommer det att förändras ännu mer om ett halvår typ! Tack are AI! :)

Vi kommer alla bli stora illusionster! Ännu mera än vad vi är i dag alltså! :)
Väl mött i den nya fotografiska verkligheten!  :)

/Bengan

Inlagt 2024-04-15 17:27 | Läst 971 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Den nya tekniken kan ju vara spektakulär, men den tog inga bilder på 1970-talet.... :-D
Tja, ljusets våglängd är vad den är, och det avgör vad olika sensorstorlekar klarar av. Och att en lillfingernagelstor sensor i en telefon skulle ge resultat som en 24x36 filmruta (eller "fullformatsensor") är ju nonsens.

Däremot kan man ju trixa med bildinnehållet på ett sätt som var helt omöjligt för bara några år sen... och det är ju det det handlar om här! Men snus är ändå alltid snus, om än i gyllne dosor!
Om man ändå skulle försöka sig på ett seriöst svar, även om det tar emot.
Det är lite svårt att förstå att Leica ger sig in på något sådant. För mig verkar det skada varumärket allvarligt - den nimbus man bygger upp kring sina svindyra kameror, och som man är beroende av för att sälja till dessa priser.
Det ligger ingen nimbus i mobiler - hur man än kränger till det
elgenper 2024-04-15 19:40
Nej, sannerligen inte. Och den visade bilden... ingen som sett riktiga Leicabilder med den här typen av gluggar skulle tycka man alls kommit i närheten....
Fredrikpersson 2024-04-15 21:07
Risk för att förstöra decennier, rentav ett sekel, av byggande av nimbus i varumärket eller ett smart sätt att ta nästa steg i varumärkesbyggandet för att nå nya generationer på deras tekniska hemmaplan?
Jag kan nog tänka mig att det är en hel del, inte minst på den asiatiska marknaden, som gillar tanken på att få Noctilux-look på sina telefonbilder.

Visst är det balansgång där det är lätt att kliva fel och om Leica har gjort rätt eller fel får väl framtiden utvisa. Jag gillar deras kameror bäst, gärna med film, men har förståelse för att de inte heller kan stå still. Förutom telefoner har man ju också klockor, hemmabiosystem och glasögon med Leica-logga.

Vet inte varför Bengan använde en, med största sannolikhet, av Adobe AI-genererad äldre kvinna utan koppling (?) till telefonen istället för Leicas egna exempel på vad telefonen gör i bildväg. Det senare kan man se här:

https://leica-camera.com/en-int/world-of-leica/leitz-phone-3

/F
syntax 2024-04-15 21:59
Du har en poäng här Fredrik! Hittills har Leica alltid gjort rätt - fastän många den aktuella tidpunkten tycket att dom gjorde fel.
Jag noterar att den släpps exklusivt i Japan till att börja med. Testmarknad alltså. Kostar dryga 20 tusen….för halva den slanten får man en bra Apple iPhone med en utmärkt kamera, som dessutom sparar i Raw-format. På nätet finns hundratals appar att hämta som kan skruva till filerna i varje tänkbar riktning och stil.
Men en sak verkar Leitz ha fattat. Det medföljer ett objektivlock med det magiska ordet ”Leica” präglat.
Och däri ligger väl hemligheten. En skrytmobil alltså.
I övrigt verkar det vara en mobiltelefon vilken som helst.
/Per-Erik
Jag har lite svårt att förstå det här med att man vill imitera olika objektiv, och för den delen film. Jag tänker: varför inte välja ett verktyg för dess egenskaper och gå in för det? De här dyra Leicaobjektiven har sina uttryck, och mobiltelefonen har sitt. Varje gång jag har försökt imitera något äldre har det snabbt känts rätt daterat.