Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 464 / Vernissage i Gnesta idag 16.00..

 

Och det är litet pyssel innan, och det jag ofta tycker är knepigast inför en bildhängning, det är att få bilderna snygga! Med  snygga, så menar jag dammfria och prickfria mellan glas och bild...! 
Och så måste såklart bilderna signeras.

* Kl 15.25  Nu hänger bilderna på plats!

 


Å så lyssnar jag gärna på musik under arbetet!  (Pearl, Janis Joplin)

 

 


Men det är alltid någon som tycker att jag är fokuserad på helt fel saker, och buffar mig i knävecket då och då så jag skall fatta..

 

 


Å vi va i tidningen i morse vi som ställer ut!

 

Och som sagt, om någon har vägarna förbi, välkommen till en pratstund och att titta på bilder!

/Bengan

 

 

Postat 2009-10-24 11:03 | Läst 4345 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 463 / Ytterligare (och högst personliga) funderingar på Leica M9! :)

 


Leica CL, förvillande lik Canon G10 på håll! Även i känslan...

Har känt på Leica M9 några gånger nu, men blir ändå inte övertygad...
Men visst är jag övertygad på vad gäller den tekniska kvalitén, men det är inte där som jag tvekar, utan mera att Leica inte använt de "tekniska landvinningar" som pågår...

Jag fotar just nu både analogt (M Leica i olika former) och digitalt, Canon G10. Och numera (i vissa lägen) så känns M Leican aningen, aningen stor!?
Och det beror sannolikt på att jag använt Canon G10 ett tag nu, och en jämförande känsla dyker upp...

Det va bla det här jag tänkte på när jag stod och klämde på Leica M9, den e ju aningen större än en "vanlig" M Leica, inte mycket, men ändå, och objektiven, de nya, är aningen större än "de gamla".

Man kan väl undra om dom här millimeterna som det handlar om, kan betyda så mycket.
Sannolikt inte, eller så är det en smaksak, men för mig känns det i alla fall som Leica missat en del av utvecklingen, inte för att man gjort den några millimeter större, utan för att man inte gjort den nå'n centimeter mindre, man har gått åt fel håll alltså, "mot strömmen"!

Tänker på Leica M5 som aldrig blev riktigt accepterad, den va för "klumpig" på något sätt, och litet begränsad vad gäller objektiv som går djupt i kameran! (Gäller även för Leica M9)

Skulle gärna ha sett en digital M Leica i storlek litet mer åt Minolta CLE, eller i alla fall nå'n/några centimeter kortare än den analoga M Leican, då hade jag tyckt att Leica i alla fall vore på rätt spår.
För jag tror att även andra som känner på en Leica M9, (dom som inte redan är frälsta alltså) kommer att uppleva den aningen stor i jämförelse!?
Och det kommer ju hela tiden kompakta sk. "ädelkompakter" och i ett lyxsegmentet bland dom, där borde M Leica ha legat i topp.
Nu känns det litet som det bara var en "digital filmrulle" som va det viktiga för Leica att plocka in i kameran.

Men som sagt,
Leica M9 är sannolikt en mycket bra och mycket kompetent kamera, det är det nog ingen som helst tvekan om!
Och det kommer sannolikt att finnas köpare, men om antalet köpare nu räcker, och om kameran tilltalar nya grupper, det får vi se framöver.

 Minolta CLE. Den nya digitala M Leican borde kanske varit i den här storleken? Eller i varje fall inte så speciellt mycket större!?  (Å beteckningen CLE... vad gäller CL så stod det för Compakt Leica på Leica CL, och Minolta och Leitz hade ett samarbete innan den här Minoltamodellen, så CLE..??)

/Bengan 

 

 

Ps.
För övrigt, så hade Staffan Johansson en intressant fundering vid senaste fikat på Ellens, han sa något som: "Den analoga, (klassiska fotografin), eller kallade det den "Kemiska fotografin", den kommer att överleva tillsammans med den digitala. Den "kemiska fotografin" kommer sannolikt att bli den "konstnärliga fotografin".
Den digitala kommer amatörer och yrkesfotografer att använda!?

 

Postat 2009-10-23 07:18 | Läst 4864 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 462 / "Att tala med hundar" och "Tavlor på en utställning".

 

Va ute med Roffe på Sörmlandsleden i duggregn, på hemvägen passerar vi en arbetsvagn där det står en kille i dörröppningen, vi morsar på varandra, och killen tittar också på Roffe och säger "Mors hunden!"
Då börjar Roffe morra litet svagt... 

Man kan nog kortfatta säga, att killen ville självklart vara vänlig, men Roffe = hunden, uppfattar det inte riktigt så..!  ;)
Hundar "talar" ett annat språk!  Ett mycket mer subtilt språk! Med andra utgångspunkter! 

Kom att tänka på det här första gången vi va hos en uppfödare för att titta på en Dansk/Svensk gårdshund.
Jag brukar ibland få "skäll" av min fru för att jag inte böjer mig ned och klappar alla hundar! ;) 
Nåja,
vi hade gått runt i huset, tittat på valpar och satt se'n och fikade i köket. Den fanns också två hundar i köket och en av dom va höggravid eller vad det heter. Hon höll sig litet på sidan om hela tiden. När vi suttit en stund och samtalat så kommer den här lilla höggravida hunden fram och sätter sig nedanför mina fötter och ser upp på mig....
Det blir alldeles tyst vid bordet, men så säger ägaren efter en stund, "Jag tror hon vill komma upp till dig!?"  
Så jag hjälper henne upp i mitt knä, och fortsätter se'n att fika.
"Så har hon aldrig gjort hos någon främmande tidigare" sa ägaren...

Vi pratade om det här, å hundar e inte dumma, speciellt inte tikar med valpar!  Sannolikt så uppfattade hon mig som en "stark och trygg snubbe i flocken", för jag höll heller inte på och försökte "ställa in mig" hela tiden, som dom i lägre rang måste göra  ;)  utan jag bara satt där!

"Va du e tråkig" brukar min fru ibland säga när vi e hos vänner som har hund. "NU kan du väl klappa hunden i alla fall!"  Jag tror att min fru, som är mycket artig, även vill få hunden att känna av vår artighet! ;)
Men jag brukar vänta tills hunden själv har kollat in leget, för då brukar den komma, å då behöver jag bara bekräfta att jag gillar den, se'n er'e klart! :) 

Å Roffe e nästan tre år nu,  och det är spännande att få leva tillsammans med honom! Å vi använder mest "teckenspråk" oss emellan  ;)
Å han e mycket observant, men ibland kan jag behöva hosta till litet, för att han skall uppmärksamma ett nytt tecken! ;)

Men jag tror det är viktigt att förstå att hundar inte e människor! ;)

 

Annars så e jag klar med inramningarna av bilderna som jag skall ha med på galleriet. Det va Niclas, som äger Galleriet, som önskade Roulettebilder.


Men jag kommer även att ha den bild med som blev "refuserad" av ONEXPOSURE. (Där morgonsolen lyser igenom telefonkiosken). Vet inte riktigt hur man skall tolka refuseringen...bilden säljer i alla fall bra! :)

/Bengan

 

Postat 2009-10-22 16:26 | Läst 5098 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 461 / Ellens bageri och en Leica M4!

 

Kortrapport från Ellens idag.

 


Idag va vi åtta stycken. (Staffan har inte kommit än)

 

 


Avspänt och trevligt som vanligt. Vi tittade på bilder som Lasse hade bilder med sig, och vi skulle försöka avgöra vilken svartvit bild som är gjord på färgpapper? Det va svårt...

 

 


Efter c:a en timme så va det seriösa lugnet över då Staffan dyker upp. Och det första han gör är att ställa en Leica M4 på bordet och säga:"Va på stadsauktionen, kolla, en Leica M4 nästan i nyskick!"

 

Staffan hade också en del framtidsfunderingar om den analoga fotografin. Staffan tror att den analoga, eller kemiska fotografin alltid kommer att finnas kvar som konstnärlig fotografi. Det digitala fotografin kommer amatörer och yrkesfotografer att använda. 

 

 


Ulf prövar Leica M4.

 

 

 


Krister prövar Leica M4.

 

 

 


Å Micke prövade Leica M4 flera gånger...

 

Se'n bröt vi upp från Ellens. 

 


Å så till Gert på Svenska Kort för litet info om Ricoh..
Staffan är inte riktigt övertygad..

 

 


Se'n mot Crimson..

 

 


Å på vägen hittar vi en boxningslokal..å de e Örnen!! Min gamla klubb!  Från år 1957 alltså! :)

 

 


Synd att att Crimson skulle stänga om en kvart, men nu vet jag i alla fall var klubben finns!

 

Ganska mycket verkstad i bloggen i kväll i alla fall! :) 

/Bengan

 

Ps. Staffan, så här snyggt och praktiskt man kan utrusta en Leica M4!  :)

 

 *  Och i helgen och litet framöver så visar jag svartvita bilder i Gnesta!

 

 

 

Postat 2009-10-21 22:55 | Läst 5003 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 460 / Recept för en intressant blogg!! :) Eller hur få många läsare! :)

 

"Early morning in the Universe!"  :)   (Jean Louis Kerouac)


Litet lyxlirare e man nog då man har "konstnärslön!" När jag va i "karriären" liksom, så hann jag nästan aldrig läsa DN ordentligt på morgonen...  Nu er'e litet mer "La Dolce Vita"!  Det e helt Ok! :) 

 

 

 
Det finns en del att läsa i DN...  :)

 

 


Å andra spännande saker berättas det också om!

 

 

 


Fast jag saknar faktiskt dom "äldre" väderkartorna i DN...  ursäkta! Mycket av det vi omges i dag presenteras ju förenklat, säkert i all välmening!? ;)   Å nu tänker jag absolut inte på helautomatiska digitalkameror! ;)

Men på den här väderkartan så ser jag ett lågtryck utanför Irland, sannolikt ganska djupt, som ligger i den "Nordatlantiska lågtrycksbanan"... Men det har legat där flera dagar...   varför?  Tyckar jag saknar ett högtryck som håller emot lågtrycket!? Å inga värden på isobarlinjerna längre... Suck! 

Ok, nu är det så här! Men Norska "SMHI" (på webben) tycker jag fortfarande är bra! Dom har ett litet äldre stuk på sin information, så man fattar orsak å verkan! :)

 

Jag lade ut en fråga i bloggen igår om tips för hur skriva en bra blogg! Har fått svar, intressanta svar! Har också "källforskat" litet, tex undersökningar som gjorts vad gäller bloggande, och har såklart fått några egna funderingar! :)

En slags sammafattning kommer snart om hur man skall skriva en bra och intressant blogg! :)

Men tror i alla fall att de flesta människor har egen kunskap i något intresssant ämne, som hobby eller yrke,
eller kanske lever, har levt ett spännande liv, och det tror jag kan vara en bra berättargrund att stå på.

Att gå in på "okänt vatten" i sitt skrivandet, kan ev också fungera... men kan också vara en stor chansning...
Jag menar, att börja skriva som Strindberg, bara så där... ;)

Och vad skall man skriva om då?  Nå't med nå'n slags "kvalitet" borde det väl vara!?
Å vad är kvalitet då, frågar säkert nå'n...  ;)

Har i alla fall en bok som jag återkommer till då och då, några har säkert läst den, boken handlar om en slags "kvalitet", och vad det kan tänkas vara.


Boken heter "Zen och konsten att sköta en motorcykel" (Och är trots rubriken inte mycket till instruktionsbok för motorcyklar).

Faidros, som e huvudpersonen i boken, söker efter begreppet kvalitet....
Han funderar bla på sammanhanget mellan orden "kvalitet, dygd och Dharma".  Men dygd, säger Faidros, är i vårt moderna västerländska språkbruk nästan helt igenom ett moraliskt ord...
Faidros hittar en sannolik feltolkning av det grekiskt begreppet Arete' (Som vi brukar översätta med dygd).
Arete' betyder egentligen "utomordentlighet"!

Faidros fortsätter: "Areté inrymmer i sig en respekt för livet som helhet eller enhet, och en därmed medföljande motvilja mot specialisering. Det innebär ett slags förakt för kompetensen, effektiviteten, eller rättare sagt, en mycket högre syn på effektiviteten, en kompetens som inte är begränsad till något särkilt fack här i livet utan gäller livet som helhet"

Ett litet sidospår vad gäller att skriva en bra blogg kanske, men boken är i alla fall klart läsvärd! :)

 

Å en fundering, å nu varning! Teknikvarning!

Sökare i kameror va på 1930-talet och ända fram till fram till 1950-talet i stort sett bara ett titthål som satt någonstans på kameran. Å så i bästa fall ett avståndsmätartitthål en liten bit ifrån.
När Contax II kom 1936 så hade man slagit ihop sökare med avståndsmätaren. Den första mätsökarkameran alltså! Men fortfarande utan en bra bildbegränsning i sökaren.
Men det fanns samtidigt sökare som hade en inspeglad bildbegränsande ljusram som extra tillbehör!


Här sitter extrasökaren som har en inspeglad ljusram.
Så man undrar varför inte någon fortsatte funderandet och satte in den här konstruktionen också i mätsökaren? För alla bitar fanns ju på plats! Det va bara att sätta ihop dom! ;) :)

Det dröjde ända tills 1953, då Leica M3 kom, och då kan man nog kalla det för ett paradigm-skifte vad gäller sökare på en mätsökarkamera! Å  M Leica-sökaren håller än!!

Ok, nog om detta!   


Och senare i dag är det som sagt fika på Ellens kl 15.00. Skall först hämta några kopior hos Crimson. Är med på en utällning som startar i helgen.  Vernissage på lördag 16.00. Å ere nå'n som har vägarna förbi Gnesta, välkommen in å titta!


/Bengan

 

Postat 2009-10-21 09:01 | Läst 4571 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa